Zostały ci ziemniaki z obiadu? Koniecznie poznaj 5 propozycji na ich wykorzystanie

Ziemniaki ugniatane tłuczkiem w garnku
Ugotowane ziemniaki, z których możesz przygotować wiele ciekawych potraw, fot. Hanna
ikona podziel się
Opublikowano: 25.03.2024 r., 15:14 | Autor: Magda Panek
Ile razy zdarzyło się ci ugotować zbyt dużo ziemniaków? Osobiście zdarza mi się to dość często. Co można zrobić z nadwyżką ugotowanych ziemniaków, aby nie wyrzucać ich do kosza? Już spieszę z propozycjami na pyszne potrawy z gotowanych ziemniaków. W myśl zasady zero warte warto wszystkie produkty wykorzystać do zrobienia czegoś innego. Najczęściej z gotowanych ziemniaków robi się kopytka, ale co jeszcze można z nich zrobić? Sprawdź koniecznie.

Szpinakowe kopytka

Pierwszą propozycje stanowią kopytka ze szpinakiem. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kopytek, które wzbogacone są o wartościowy składnik. Danie z ziemniaków warto podać z dodatkiem sosów (świetnie sprawdzi się sos pomidorowy oraz pieczarkowy). Kopytka możesz również podać zamiast ziemniaków jako dodatek do mięs w sosie.

Danie kuchni śląskiej

Kluski ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem sosów lub gulaszu mięsnego. Kluski śląskie z dziurką są banalnie proste w wykonaniu, dlatego koniecznie wykorzystaj je w swojej kuchni.

Kotlety niemięsne

Kotlety ziemniaczane to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wyrobu je, jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki. Podaj je z dodatkiem sosu pieczarkowego oraz z surówką przygotowaną z białej kapusty.

Pierogi z twarogiem i ziemniakami

Chyba każdy z nas lubi pierogi z różnymi farszami. Dziś na tapecie goszczą pierogi ruskie - nic dziwnego, do farszu wykorzystuje się ugotowane ziemniaki oraz ser twarogowy. Koniecznie przygotuj je na obiad dla rodziny i podaj z dodatkiem podsmażonej cebulki oraz z surówką z kapusty czerwonej.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to bardzo popularne danie w naszym kraju. Trzeba niewiele składników, aby zrobić pyszne nadzienie i ciasto. Sprawdź, jak się robi farsz na pierogi ruskie!
W skrócie
Czas przygotowania
80 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
340 g
Pierogi ruskie na talerzu

Lista składników do przygotowania pierogów ruskich

  • Mąka pszenna typ 500 450 g
  • Ziemniaki ugotowane 500 g
  • Ser twarogowy półtłusty 400 g
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Olej rzepakowy 25 ml (2 i 1/2 łyżki)
  • Sól 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie pierogów ruskich krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Gotuj 25-30 min w osolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu je potłucz i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju i przesmażaj cebulkę do momentu, aż się przyrumieni. Gotową dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca lub palców. Dodaj do ziemniaków z cebulką i wymieszaj.

Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.

Do miski przesiej mąkę przez sitko i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj. Do szklanki z ciepłą wodą (ok. 250 ml) dodaj 1 łyżkę oleju, a następnie wlej całość do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż całość na stolnicę. Ugniataj co najmniej 10 min. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.

Ciasto podziel na tyle części, aby było ci wygodnie je rozwałkowywać. Następnie za pomocą szklanki z ostrymi brzegami wykrój kółka.

Na środek każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zalep pierogi.

W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju. Wrzucaj pierogi do wrzącej wody, a następnie nieco zmniejsz moc kuchenki. Gdy wypłyną, pozostaw je jeszcze na 1-1,5 min, a potem wyciągnij łyżką cedzakową.

Pyzy ziemniaczane

Pyzy mają wielu zwolenników i stanowią ostatni pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Możesz podać je z okrasą z cebulki oraz podsmażonej kiełbaski. Koniecznie przygotuj je na obiad dla małych i dużych.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto