"Wczorajsze" ziemniaki smakują wspaniale, jeśli odpowiednio je wykorzystasz!
Ziemniaki to warzywa bogate w witaminę C. Ich zła passa i częste unikanie na diecie wynika z błędnego przekonania, że są wysokokaloryczne. Wręcz przeciwnie! Są niskokaloryczne, dlatego nie warto ich wyrzucać, tylko wykorzystać na obiad na kolejny dzień. A rozwiązań jest sporo!
Z tego artykułu dowiesz się:
Smażenie - smacznie i szybko
Najprostszy sposób to ich usmażenie. Wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, a następnie obsmażyć na oliwie lub oleju.
Takie ziemniaki będą chrupiące i jeszcze bardziej smaczne.
Zwróćcie tylko uwagę na ilość tłuszczu. Dość szybko ziemniaki „wchłoną” olej, ale nie ma potrzeby jego dolewania. 1-2 łyżki oleju wystarczą, by uzyskać chrupiące talarki.
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki świetnie sprawdzą się w zapiekankach. I to nie w jednej, bo tu ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Ważne, by pamiętać, aby pieczenie nie trwało długi czas w bardzo płynnych sosach lub dodatkach. Ponieważ wówczas ziemniaki mogą stracić na swojej jędrności.
Zapiekankę można wykonać z podsmażonego wcześniej mięsa, farszu warzywnego, farszu z pieczarek czy choćby z dodatkiem samej passaty i żółtego sera.
Placki ziemniaczane nie tylko z surowych ziemniaków
Wczorajsze ziemniaki możesz wykorzystać do dań takich jak placki ziemniaczane. Okazuje się, że nie tylko ich surowa wersja świetnie nadaje się do placków. Taki placki z ugotowanych ziemniaków będą bardziej jedwabiste i delikatne. Ale w smaku będą niedopisania!
Tak samo sprawdzą się w kluskach np. śląskich, kopytkach czy jako farsz do pierogów ruskich. Nie ma przecież obowiązku, aby ziemniaki do tych przepisów były ugotowane tego samego dnia.
Kuleczki czy muffinki - co wolisz?
Ugotowane wcześniej ziemniaki możesz również wykorzystać do wykonania smacznych kuleczek lub muffinek. Wystarczy ziemniaki dobrze rozdrobnić i wymieszać np. z boczkiem czy ugotowanymi brokułami i serem oraz jajkiem. Taka masa umieszczona w foremkach będzie smacznym i widowiskowym dodatkiem.
Kuleczki można wykonać z połączenia ziemniaków, jajka, parmezanu i mąki. Z masy formuje się kuleczki, które po obtoczeniu w bułce tartej można usmażyć lub upiec.