"Wczorajsze" ziemniaki smakują wspaniale, jeśli odpowiednio je wykorzystasz!

Ugotowane ziemniaki z koperkiem w misce
Szkoda wyrzucać ugotowane ziemniaki, dlatego fajnie jest je smacznie wykorzystać, fot. lisa870
ikona podziel się
Opublikowano: 27.09.2024 r., 15:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ziemniaki to warzywa bogate w witaminę C. Ich zła passa i częste unikanie na diecie wynika z błędnego przekonania, że są wysokokaloryczne. Wręcz przeciwnie! Są niskokaloryczne, dlatego nie warto ich wyrzucać, tylko wykorzystać na obiad na kolejny dzień. A rozwiązań jest sporo!

Smażenie - smacznie i szybko

Najprostszy sposób to ich usmażenie. Wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, a następnie obsmażyć na oliwie lub oleju.

Takie ziemniaki będą chrupiące i jeszcze bardziej smaczne.

Zwróćcie tylko uwagę na ilość tłuszczu. Dość szybko ziemniaki „wchłoną” olej, ale nie ma potrzeby jego dolewania. 1-2 łyżki oleju wystarczą, by uzyskać chrupiące talarki.

Smażone ziemniaki ułożone na papierze do pieczenia
Usmażone ziemniaki świetnie smakują, fot. fkruger

Zapiekanka z gotowanych ziemniaków

Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki świetnie sprawdzą się w zapiekankach. I to nie w jednej, bo tu ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.

Ważne, by pamiętać, aby pieczenie nie trwało długi czas w bardzo płynnych sosach lub dodatkach. Ponieważ wówczas ziemniaki mogą stracić na swojej jędrności.

Zapiekankę można wykonać z podsmażonego wcześniej mięsa, farszu warzywnego, farszu z pieczarek czy choćby z dodatkiem samej passaty i żółtego sera.

Placki ziemniaczane nie tylko z surowych ziemniaków

Wczorajsze ziemniaki możesz wykorzystać do dań takich jak placki ziemniaczane. Okazuje się, że nie tylko ich surowa wersja świetnie nadaje się do placków. Taki placki z ugotowanych ziemniaków będą bardziej jedwabiste i delikatne. Ale w smaku będą niedopisania!

Tak samo sprawdzą się w kluskach np. śląskich, kopytkach czy jako farsz do pierogów ruskich. Nie ma przecież obowiązku, aby ziemniaki do tych przepisów były ugotowane tego samego dnia.

Starte, ugotowane ziemniaki, z mąką i jajkiem na czarnym tle
Kluski z ugotowanych ziemniaków są świetne do dań z sosem, fot. Dmitrii

Kuleczki czy muffinki - co wolisz?

Ugotowane wcześniej ziemniaki możesz również wykorzystać do wykonania smacznych kuleczek lub muffinek. Wystarczy ziemniaki dobrze rozdrobnić i wymieszać np. z boczkiem czy ugotowanymi brokułami i serem oraz jajkiem. Taka masa umieszczona w foremkach będzie smacznym i widowiskowym dodatkiem.

Kuleczki można wykonać z połączenia ziemniaków, jajka, parmezanu i mąki. Z masy formuje się kuleczki, które po obtoczeniu w bułce tartej można usmażyć lub upiec.

Źródła:

https://akademiasmaku.pl/artykul/jak-wykorzystac-nadmiar-ugotowanych-ziemniakow,273
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto