Opublikowano: 27.09.2024 r., 15:01
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Ziemniaki to warzywa bogate w witaminę C. Ich zła passa i częste unikanie na diecie wynika z błędnego przekonania, że są wysokokaloryczne. Wręcz przeciwnie! Są niskokaloryczne, dlatego nie warto ich wyrzucać, tylko wykorzystać na obiad na kolejny dzień. A rozwiązań jest sporo!
Najprostszy sposób to ich usmażenie. Wystarczy ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, a następnie obsmażyć na oliwie lub oleju.
Takie ziemniaki będą chrupiące i jeszcze bardziej smaczne.
Zwróćcie tylko uwagę na ilość tłuszczu. Dość szybko ziemniaki „wchłoną” olej, ale nie ma potrzeby jego dolewania. 1-2 łyżki oleju wystarczą, by uzyskać chrupiące talarki.
Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki świetnie sprawdzą się w zapiekankach. I to nie w jednej, bo tu ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.
Ważne, by pamiętać, aby pieczenie nie trwało długi czas w bardzo płynnych sosach lub dodatkach. Ponieważ wówczas ziemniaki mogą stracić na swojej jędrności.
Zapiekankę można wykonać z podsmażonego wcześniej mięsa, farszu warzywnego, farszu z pieczarek czy choćby z dodatkiem samej passaty i żółtego sera.
Wczorajsze ziemniaki możesz wykorzystać do dań takich jak placki ziemniaczane. Okazuje się, że nie tylko ich surowa wersja świetnie nadaje się do placków. Taki placki z ugotowanych ziemniaków będą bardziej jedwabiste i delikatne. Ale w smaku będą niedopisania!
Tak samo sprawdzą się w kluskach np. śląskich, kopytkach czy jako farsz do pierogów ruskich. Nie ma przecież obowiązku, aby ziemniaki do tych przepisów były ugotowane tego samego dnia.
Ugotowane wcześniej ziemniaki możesz również wykorzystać do wykonania smacznych kuleczek lub muffinek. Wystarczy ziemniaki dobrze rozdrobnić i wymieszać np. z boczkiem czy ugotowanymi brokułami i serem oraz jajkiem. Taka masa umieszczona w foremkach będzie smacznym i widowiskowym dodatkiem.
Kuleczki można wykonać z połączenia ziemniaków, jajka, parmezanu i mąki. Z masy formuje się kuleczki, które po obtoczeniu w bułce tartej można usmażyć lub upiec.
https://akademiasmaku.pl/artykul/jak-wykorzystac-nadmiar-ugotowanych-ziemniakow,273