Zagnieciesz je w kilka minut! 5 przepisów z kruchym ciastem - dwa na pewno cię zaskoczą!

Miska ze składnikami na ciasto
Kruche ciasto jako podstawa do wielu ciekawych wypieków, fot. Paweł Kacperek
ikona podziel się
Opublikowano: 03.03.2024 r., 15:03 | Autor: Magda Panek
Szybkie do zagniecenia kruche ciasto - z czym ci się kojarzy? Pewnie ze słodkim deserem, który możesz podać z dodatkiem kawy i herbaty. Nic dziwnego, sama uwielbiam słodkie przekąski. Jednak kruche ciasto to nie tylko słodkości. Poznaj nasze propozycje na wykorzystanie go w kuchni i dowiedz się jakie dania możesz z niego przygotować. Nie będziesz potrzebować trudno dostępnych owoców sezonowych.

Makowiec w innej wersji

Niebanalny i łatwy w przygotowaniu - makowiec. Podaj go z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis wykorzystaj na zbliżające się święta wielkanocne. Zaskocz swoich bliskich mniej oczywistą wersją makowca (przeważnie przygotowywany jest na cieście w formie rolady).

Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego

Makowiec na kruchym cieście z maku mielonego jest wspaniałą opcją na szybki i bardzo łatwy placek, który skradnie serca wszystkich domowników. Jest niezwykle łatwy.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
124 g
Makowiec na eleganckim talerzyku

Lista składników do przygotowania makowca na kruchym cieście z maku mielonego

  • Mąka pszenna typ 500 375 g (2,5 szklanki)
  • Masło 230 g (1 kostka i 3 łyżki)
  • Cukier 100 g
  • Żółtko jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 4 g (1 łyżeczka)
  • Mak niebieski 200 g
  • Jajko 1 szt.
  • Miód 100 g
  • Rodzynki 80 g

Przygotowanie makowca na kruchym cieście z maku mielonego krok po kroku

Kostkę masła podziel na mniejsze kawałki i dodaj do niej cukier.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Do miski ze składnikami wbij 4 żółtka, białka odłóż do osobnej miseczki.

Ciasto dokładnie zagnieć i uformuj kulkę. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.

W rondelku roztop 3 łyżki masła.

Mak sparz wrzątkiem i zmiel w młynku bardzo drobno.

Do maku dodaj masło, wlej aromat migdałowy i miód. Dokładnie wymieszaj.

Oddziel żółtko i białko do osobnych miseczek.

Żółtko dodaj do maku i ponownie wymieszaj.

Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy makowej.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód rozłóż 2/3 ciasta.

Kruche ciasto pokryj masą makową.

Wierzch ciasta udekoruj startymi na tarce kawałkami ciasta kruchego.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Szarlotka na kruchym raz!

Pyszny jabłecznik, kto mu się oprze? Koniecznie podaj go na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na słodką przekąskę, którą przygotujesz przez cały rok.

Orzeźwiająca tarta

A może orzeźwiający deser na spotkania z bliskimi? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę z nadzieniem cytrynowym. Jest bardzo orzeźwiająca, a na jej myśl na pewno pocieknie ci ślinka - w końcu na myśl o cytrynie jest to nieuniknione.

Tarta cytrynowa

Przepyszna tarta cytrynowa, z cytrynowo-śmietankowym kremem. Lekka, delikatna i orzeźwiająca w smaku. Idealne ciasto na upalne dni.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
153 g
tarta cytrynowa z dekoracją cytryn

Lista składników do przygotowania tarty cytrynowej

  • Mąka pszenna typ 500 250 g (1 szklanka)
  • Masło 150 g (ok. 1/2 kostki)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g (4 łyżki)
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g (niecała szklanka)
  • Sok z cytryny 100 ml (10 łyżek)

Przygotowanie tarty cytrynowej krok po kroku

Mąkę i 2 łyżki ksylitolu wsyp do miski.

Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jedno jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników.

Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek.

Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle.

Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni.

Do miski dodaj śmietankę, jajka, pozostały ksylitol i sok z cytryny.

Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

Masę wylej na ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Odstaw do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Wersję wytrawną podano na stół

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem poleca się na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Koniecznie spakuj ją w pudełko i zjedz na lunch w pracy. Szpinak i kurczak to doskonałe połączenie, dlatego sam farsz to tarty możesz podać również z makaronem.

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to wykwintne danie.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
400 g
Kawałki tarty szpinak kurczak

Lista składników do przygotowania tarty ze szpinakiem i kurczakiem

  • Mąka pszenna typ 550 200 g
  • Żółtko jajka 2 szt.
  • Masło 100 g (pół kostki)
  • Śmietana 18% 30 g (3 łyżki stołowe)
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g
  • Szpinak mrożony 500 g
  • Ser Feta 100 g
  • Ser gouda 150 g

Przygotowanie tarty ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Mąkę przesiej na stolnicę.

Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy.

Ze składników zagnieć ciasto kruche.

Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzej do 190°C.

Formę na tartę wysmaruj masłem.

Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka.

Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Całość duś pod przykryciem przez kilka minut.

Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj.

Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku.

Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Startym serem posyp wierzch tarty.

Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Kruche ciasto z warzywami

Kolejną propozycją na wytrawną tartę jest właśnie ta z różnymi warzywami. Jako nadzienie możesz podać różne warzywa, jednak w tej postawiliśmy na cukinię, bakłażana oraz paprykę. Możesz zastąpić je ziemniakami czy brokułem. Wybór warzyw do przygotowania tarty warzywnej jest naprawdę spory.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami to fajna propozycja tarty wytrawnej. Jest pełna pysznych i zdrowych warzyw, sprawdzi się zarówno na obiad, kolację oraz jako przystawka.
W skrócie
Czas przygotowania
70 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
240 g
Kolorowa tarta warzywna na desce

Lista składników do przygotowania tarty z warzywami

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 335 g (2,5 szklanki)
  • Masło 200 g (1 kostka)
  • Jajko 2 szt.
  • Śmietana 12% 200 g (10 łyżek)
  • Ser gouda 150 g (5 plastrów)
  • Bakłażan 60 g (0,25 sztuki)
  • Cukinia 100 g (0,5 sztuki małej)
  • Papryka czerwona 55 g (0,25 sztuki)
  • papryka żółta 55 g (0,25 sztuki)
  • Cebula czerwona 25 g (0,5 sztuki średniej)

Przygotowanie tarty z warzywami krok po kroku

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do mąki pokrojone masło i 0,5 szklanki zimnej wody. Zagnieć ciasto w kulę i przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Warzywa pokrój w średnią kostkę a cebulę w piórka. Jeśli lubisz bardziej chrupiące warzywa w tarcie pozostaw je takie, jeśli wolisz aby były miększe i delikatniejsze podsmaż je na 1 łyżce oleju.

Do miski dodaj śmietanę, jajka i dokładnie połącz.

Do masy ze śmietany i jajek dodaj pokrojone warzywa, starty ser lub pokrojony w kostkę, 1/4 łyżeczki pieprzu, soli i papryki słodkiej. Dodaj także szczyptę cząbru.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Na podpieczone ciasto wylej farsz i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto