Nie tylko rosół i ziemniaki z mięsem - 6 pomysłów na obiad na niedzielę

Kotlet schabowy z ziemniakami
Nudzi cię kotlet z ziemniakami w niedzielę? Sprawdź nasze pomysły na niedzielny obiad, fot. O.B.
ikona podziel się
Opublikowano: 02.03.2024 r., 9:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Niedziela to dzień, który powinniśmy spędzić w miłym towarzystwie z dodatkiem dobrego posiłku. Dla wszystkich rodzin niedzielny obiad to czas rozmowy i pełni smaku. Daniem goszczącym na stole nie musi być zawsze tylko rosół i ziemniaki z kotletem. Sprawdź nasze pomysły na niedzielny obiad.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Łosoś
  2. Knedle
  3. Pierogi
  4. Burger
  5. Krokiety
  6. Gołąbki

Łosoś

Pieczony, aromatyczny łosoś ze szparagami to idealny obiad na niedziele. Ryby powinny często pojawiać się naszym menu, ponieważ są dobrym źródłem ważnych dla zdrowia kwasów Omega 3. Takiego łososia można podać z pieczonymi ziemniakami i pysznym sosem na bazie mąki, śmietanki i parmezanu.

Knedle

Niedzielny obiad nie musi być wytrawny. Idealny będzie również obiad na słodko taki jak pyszne knedle z jabłkami. Takie pyszne ziemniaczane kluseczki z owocowym nadzieniem będą wspaniale smakować dzieciom i dorosłym.

Pierogi

Jeśli już jesteśmy przy pysznych kluseczkach, to koniecznie należy wspomnieć o pysznych pierogach z farszem z sera i ziemniaków! Takie pyszne pierogi podane z kleksem śmietany i podsmażoną cebulką będą idealne na niedzielny obiad.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to bardzo popularne danie w naszym kraju. Trzeba niewiele składników, aby zrobić pyszne nadzienie i ciasto. Sprawdź, jak się robi farsz na pierogi ruskie!
W skrócie
Czas przygotowania
80 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
340 g
Pierogi ruskie na talerzu

Lista składników do przygotowania pierogów ruskich

  • Mąka pszenna typ 500 450 g
  • Ziemniaki ugotowane 500 g
  • Ser twarogowy półtłusty 400 g
  • Cebula 100 g (1 sztuka)
  • Olej rzepakowy 25 ml (2 i 1/2 łyżki)
  • Sól 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie pierogów ruskich krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Gotuj 25-30 min w osolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu je potłucz i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju i przesmażaj cebulkę do momentu, aż się przyrumieni. Gotową dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca lub palców. Dodaj do ziemniaków z cebulką i wymieszaj.

Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.

Do miski przesiej mąkę przez sitko i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj. Do szklanki z ciepłą wodą (ok. 250 ml) dodaj 1 łyżkę oleju, a następnie wlej całość do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż całość na stolnicę. Ugniataj co najmniej 10 min. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.

Ciasto podziel na tyle części, aby było ci wygodnie je rozwałkowywać. Następnie za pomocą szklanki z ostrymi brzegami wykrój kółka.

Na środek każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zalep pierogi.

W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju. Wrzucaj pierogi do wrzącej wody, a następnie nieco zmniejsz moc kuchenki. Gdy wypłyną, pozostaw je jeszcze na 1-1,5 min, a potem wyciągnij łyżką cedzakową.

Burger

Dla wszystkich fanów fast-foodów mamy coś specjalnego. Pyszny, bezmięsny burger podany z domowymi frytkami będzie świetny na niedzielny obiad! Taki burger z soczewicy, przygotowany w gronie rodziny będzie nie tylko sycący, ale również smaczny. Idealnie zwieńczy niedzielny odpoczynek.

Krokiety

Kolejny tradycyjny pomysł na niedzielny obiad to pyszne krokiety z farszem z pieczarek. Takie pyszne panierowane krokieciki idealnie pasują do barszczu lub spożyte same. Jeśli tęsknisz za smakami dzieciństwa, to krokiety będą najlepsze.

Krokiety z pieczarkami

Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszne krokiety z pieczarkami. Jest to doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Świetnie sprawdzi się również jako obiad.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
310 g
Krokiety z pieczarkami na talerzu

Lista składników do przygotowania krokietów z pieczarkami

  • Mleko 2% 500 ml
  • Jajko 4 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 300 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Pieczarki 300 g
  • Ser gouda 100 g
  • Cebula 100 g (2 małe sztuki)
  • Bułka tarta 50 g

Przygotowanie krokietów z pieczarkami krok po kroku

Mleko, mąkę, 2 jajka, pół szklanki wody gazowanej i szczyptę soli miksuj na gładką masę. Ciasto naleśnikowe usmaż partiami na patelni naleśnikowej z dodatkiem oleju.

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone pieczarki, sos, pieprz oraz papkę słodką. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę (około 5 minut). Następnie warzywa pozostaw do wystudzenia.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Starty ser wymieszaj z pieczarkami i cebulą. Następnie masę ułóż na naleśniki, rozsmaruj ją oraz zawiń naleśniki w krokiety.

W jednej misce rozbełtaj dwa jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.

Następnie krokiety obtocz w jajku i bułce tartej oraz podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju do zarumienienia się bułki.

Krokiety podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz podać je z dodatkiem barszczu czerwonego.

Gołąbki

Gołąbki to również polskie danie, które świetnie sprawdzi się na niedzielę. Jednak nie muszą być przygotowane z mięsem. Nasza propozycja farszu z ryżu, cukinii, pieczarek, cebuli i marchewki jest tak pyszna, że nie poczujesz braku mięsa.

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie idealne dla osób na dietach wegetariańskich lub wegańskich. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
240 g
Gołąbki wegetariańskie na warzywach

Lista składników do przygotowania gołąbków wegetariańskich

  • Ryż biały 100 g
  • Marchewka 150 g (1 duża sztuka)
  • Cukinia 200 g (1 mała sztuka)
  • Cebula 200 g (2 duże sztuki)
  • Jajko 3 szt.
  • Pieczarki 300 g (10 małych sztuk)
  • Kapusta biała 500 g (1 mała główka)
  • pomidory w puszce 800 g
  • Masło klarowane 50 g

Przygotowanie gołąbków wegetariańskich krok po kroku

Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.

Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.

W misce umieść ryż i warzywa.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.

Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.

Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.

Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto