Łosoś ze szparagami

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś ze szparagami podany na białym talerzu.
Łosoś ze szparagami
Łosoś pieczony ze szparagami to doskonała propozycja na smaczny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną rybę pieczoną.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
569 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (500 g)
  • Cytryna 1 średnia sztuka (100 g)
  • Szparagi (300 g)
  • Masło miękkie (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka

Przepis na łososia ze szparagami krok po kroku

Filet z łososia połóż na desce do krojenia skórą do dołu i przesuwając delikatnie nożem, usuń z niego skórę.

Łososia bez skóry podziel na porcje.

Filety łososia umyj i osusz. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz skrop sokiem z połowy cytryny.

Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki.

Szparagi umyj i mogłam z nich twarde końce.

W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na ich wierzchu porcje łososia.

Masło włóż do miseczki, przeciśnij do nieco czosnek oraz dodaj posiekany koper. Składniki dokładnie wymieszaj.

Masłem posmaruj wierzch łososia i ułóż na nim plastry cytryny.

Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 15 minut.

Upieczonego łososia podawaj ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na łososia ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat łososia ze szparagami

Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na łososia ze szparagami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, cytryna, szparagi, masło, czosnek, koper, sól oraz pieprz.

A jak zrobić łososia ze szparagami? Filet z łososia połóż na desce do krojenia skórą do dołu i przesuwając delikatnie nożem, usuń z niego skórę. Łososia bez skóry podziel na porcje. Filety łososia umyj i osusz. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz skrop sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki. Szparagi umyj i mogłam z nich twarde końce. W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na ich wierzchu porcje łososia. Masło włóż do miseczki, przeciśnij do nieco czosnek oraz dodaj posiekany koper. Składniki dokładnie wymieszaj. Masłem posmaruj wierzch łososia i ułóż na nim plastry cytryny. Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 15 minut. Upieczonego łososia podawaj ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować fit łososia ze szparagami w piekarniku. Smaczny łosoś jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Dietetyczny łosoś najlepiej smakuje na ciepło. Pyszny łosoś to doskonała propozycja na najlepszy obiad dla całej rodziny. Rybę watro włączyć do diety, ponieważ zawiera spore ilości składników odżywczych.

Alergeny w łososiu ze szparagami

Lista alergenów dla łososia ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze łososia ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
126.48
569.18
Białko (g)
11.25
50.63
Fenyloalanina (mg)
0.44
1.97
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.72
12.24
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
7.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
4.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.98
35.90
Tłuszcze nasycone (g)
3.39
15.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
20.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
13.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
7.05
Cholesterol (mg)
32.42
145.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
115.05
517.73
Witamina B6 (mg)
0.26
1.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
3.04
Witamina C (mg)
12.21
54.94
Witamina E (mg)
0.72
3.23
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.86
408.85
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Ryboflawina (mg)
0.11
0.51
Niacyna (mg)
4.71
21.20
Foliany (µg (mcg))
37.44
168.49
Beta karoten (µg (mcg))
144.11
648.51
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
27.45
123.54
Potas (mg)
307.49
1383.73
Wapń (mg)
32.55
146.46
Fosfor (mg)
171.06
769.78
Magnez (mg)
56.14
252.65
Żelazo (mg)
1.02
4.58
Cynk (mg)
0.44
1.99
Miedź (mg)
0.09
0.41
Mangan (mg)
0.12
0.52
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia ze szparagami 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia ze szparagami

Koszt składników
69.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Szparagi
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Masło
30 g
miękkie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
69.30