Dzisiaj świętujemy wszyscy, więc nie czekaj i wypróbuj nasze przepisy

Pizza w piecu opalanym drewnem
Gorąca, pachnąca i niezwykle smaczna? Oczywiście to pizza! A dziś świętujemy jej dzień, fot. Andrew Shots
ikona podziel się
Opublikowano: 17.01.2024 r., 9:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Jakie jest twoje ulubione danie? Zgaduję, że właśnie pizza! Dziś jest idealny dzień na zjedzenie gorącego, smacznego włoskiego placka! W końcu tylko raz w roku obchodzimy Światowy Dzień Pizzy! Poznaj nasze przepisy na to pyszne danie. Na pewno znajdziesz w naszym zestawieniu taki, który zadowoli twoje podniebienie!

Krótka historia pizzy

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami roślinnymi lub mięsnymi. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.

Poznajcie nasze przepisy, które są niezwykle smaczne. Obiecuję, że każdy znajdzie coś dla siebie! Odpowiadamy na wszystkie potrzeby!

Tradycja nie musi być nudna!

Chyba nie ma nic bardziej włoskiego niż pyszna pizza z szynką parmeńską! Do tego rukola, pomidorki i oczywiście parmezan oraz mozzarella! Taka pizza to prawdziwy klasyk, który koniecznie musisz wypróbować!

Pizza z szynką parmeńską

Pizza z szynką parmeńską to doskonała propozycja na domową pizzę, która zabierze Cię w podróż do Włoch. Jeśli nie miałeś okazji spróbować takiej pizzy koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
120 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
7
Wielkość
jednej porcji
200 g
Pizza z szynką parmeńską

Lista składników do przygotowania pizzy z szynką parmeńską

  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • drożdże świeże 50 g
  • Cukier 20 g (2 łyżki stołowe)
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • pomidory w puszce 200 g
  • Ser Mozzarella 200 g
  • Szynka parmeńska 100 g
  • Rukola 80 g
  • Ser parmezan 30 g
  • pomidory koktajlowe 200 g
  • Czosnek 20 g

Przygotowanie pizzy z szynką parmeńską krok po kroku

Przygotuj ciasto na pizzę. Przygotuj zaczyn: 100 ml ciepłej wody wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami, odstaw na 10 minut. Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj 150 ml wody, sól, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wielkość blachy.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasto.

Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj nimi ciasto, na sos ułóż kawałki mozzarelli, dopraw oregano i zetrzyj na wierzch parmezan.

Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż pizza się zarumieni.

Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i ułóż na nią rukolę, plastry szynki i pokrojone pomidorki koktajlowe, dopraw świeżo mielony pieprzem.

Koniec waśni!

Jesteś członkiem teamu „pizza z ananasem”? To świetnie się składa! Mamy coś specjalnie dla ciebie! Dodatek słodkiego smaku wzbogaca pizzę o owocową nutę, która świetnie komponuje się z pomidorowym sosem, szynką i mozzarellą! Jeśli jednak nie lubisz takiego egzotycznego dodatku, to nic straconego - zawsze możesz go pominąć.

Pizza hawajska

Pizza hawajska to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pizzę możesz przygotować również jako przekąskę na spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
135 g
Pizza z ananasem na desce

Lista składników do przygotowania pizzy hawajskiej

  • Mąka pszenna typ 500 350 g
  • drożdże świeże 25 g (ćwierć kostki)
  • Cukier 5 g
  • Olej rzepakowy 20 ml (2 łyżki stołowe)
  • Ananas w puszce 300 g
  • Szynka kanapkowa 200 g
  • Przecier pomidorowy z solą 50 g
  • Ser parmezan 150 g (tarty)

Przygotowanie pizzy hawajskiej krok po kroku

Jedną szklankę ciepłej wody wymieszaj z dodatkiem pokruszonych drożdży, cukrem oraz 4 łyżkami mąki.

Składniki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut.

Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej łyżeczkę soli, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz olej.

Składniki zagnieć przy pomocy robota kuchennego na gładkie, dość luźne ciasto.

Miskę z ciastek przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.

Ananasa odsącz na sicie i pokrój w kostkę.

Szynkę również pokrój na mniejsze kawałki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto, posmaruj je przecierem pomidorowym i posyp bazylią, ułóż na nim kawałki szynki oraz ananasa i posyp tartym parmezanem.

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15 minut.

Gotową pizzę podawaj z ulubionymi dodatkami bezpośrednio po przygotowaniu.

Bez glutenu

Dla wymagających brzuszków mamy coś specjalnego! Bezglutenowy spód do pizzy to idealne rozwiązanie dla osób, którym marzy się cieplutka pizza, jednak nie mogą pozwolić sobie na tę w tradycyjnym wydaniu. Taki spód wykonasz szybko i sprawnie, więc nie czekaj i pędź do kuchni! Na jakie dodatki się skusisz, by jeszcze bardziej ją udoskonalić?

Dieta? To nie problem!

Postanowienia noworoczne mają wpływ na twoją obecną dietę? To nic! Tutaj również mamy rozwiązanie idealnie pasujące do twoich potrzeb! Fit pizza to odpowiedź dla każdego, kto pilnuje kalorii i wie, że liczy się przede wszystkim to, by było zdrowo i smacznie! Obiecuję, że ta fit pizza spełnia wszystkie te wymagania.

Fit pizza

Fit pizza to zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Choć parę składników zostało zmienionych, ta pizza też jest bardzo dobra. Sprawdź, jak zrobić dietetyczny spód do pizzy!
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
300 g
Fit pizza, świeże dodatki obok

Lista składników do przygotowania fit pizzy

  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Rukola 60 g (2 garście)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki)
  • Oliwa z oliwek 30 ml (3 łyżki)
  • pomidory w puszce 400 g (Krojone, bez skórki)
  • drożdże świeże 25 g (1/4 kostki)
  • Sól 10 g (2 łyżeczki)
  • Cukier 6 g (1 łyżeczka)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 325 g (2 i 1/2 szklanki)
  • Ser mozzarella light 125 g (1 opakowanie)

Przygotowanie fit pizzy krok po kroku

Z piersi kurczaka wytnij błonki i żyłki. Mięso podziel na cieńsze kawałki. Obtocz je w soli, świeżo mielonym pieprzu i przyprawie do kurczaka. Usmaż kurczaka na patelni grillowej i odłóż do przestygnięcia. Pokrój go w kostkę.

Do garnka wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażaj przez 1,5 min. Wsyp 1 łyżkę oregano i wymieszaj. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki, 1 łyżeczkę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 10 min, co jakiś czas mieszając. Gdy sos nieco ostygnie, zblenduj kawałki pomidorów (możesz to pominąć, jeśli takie pomidory na pizzy ci odpowiadają).

Ser mozzarella light zetrzyj na tarce. Rukolę opłucz i osusz.

Do 250 ml letniej wody rozkrusz drożdże i wsyp 1 łyżeczką cukru. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 5 min.

Do przesianej mąki dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj i powoli wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, ale gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż masę na stolnicę i tam zagniataj przez ok. 10-15 min. Następnie odłóż ciasto do miski i natrzyj je 1 łyżką oliwy. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 45-60 min w ciepłe miejsce.

Ciasto wyłóż na blaszkę i powoli rozciągaj za pomocą palców, aż uzyskasz pożądany kształt pizzy.

Rozciągnięte ciasto posmaruj sosem, a potem dodaj rukolę i kurczaka. Na koniec posyp je serem.

Pizzę piecz przez ok. 15-18 min w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół).

Nie masz czasu? Nie ma problemu!

Myślisz, że zrobienie pizzy trwa wieki? Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy ekspresową pizzę z tortilli na patelni! Taka pizza to idealna odpowiedź dla wszystkich zabieganych! Potrzebujesz tylko placków tortilli, przecieru i ulubionych dodatków - 5 minut i gotowe!

Ciii... tylko nie zdradźcie się żadnemu Włochowi!

Gdyby jakiś Włoch to przeczytał, pewnie rwałby włosy z głowy! Niech to będzie więc nasza mała tajemnica! Mamy również przepis na sos czosnkowy do pizzy, który idealnie pasuje do każdej pizzy, którą wykonasz! Buon appetito!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto