Ostry, palący, pierny czy pikantny? Jaki przepis na sos wybierzesz w Dniu Ostrego Sosu?

Łyżeczka sosu w płomieniach
Ostry, palący, pierny czy pikantny? 22 stycznia to Dzień Ostrego Sosu. Taki sos poprawia smak wielu produktów, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 22.01.2024 r., 17:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Suche mięso? Jałowy smak? Brakuje ci czegoś, co rozpali twoje zmysły? To znak, że koniecznie potrzebny ci sos - najlepiej ostry sos! 22 stycznia to dzień, w którym zdecydowanie musisz wykonać jeden z naszych przepisów. Dlaczego akurat dziś? Ponieważ to Dzień Ostrego Sosu!

Tylko na ostro!

Ostry smak, np. który mają papryczki chilli, miał odstraszyć drapieżniki przed skonsumowaniem warzywa. Jednak my, ludzie uwielbiamy pieczenie na języku, łzy w oczach i uczucie gorąca w żołądku. Szczególnie, że takie odczucia w przypadku niektórych znacznie poprawiają smak i odbiór jedzenia. Takie podbicie smaku często uzależnia, stąd tak wiele ostrych potraw w różnych restauracjach.

Jeśli lubisz takie smaki, nie musisz dodawać do dań tylko popularnego tabasco. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny, pomarańczowy sos Buffalo. Skrzydełka z kurczaka w takim sosie to prawdziwe niebo, przepraszam — piekło w gębie!

Sos rosyjski

Kolejny sos, w którym nie warto oszczędzać tabasco to oczywiście sos rosyjski. Tutaj w połączeniu z delikatnym majonezem, sosem worcestershire i ketchupem wyniesie twoje danie na zupełnie inny poziom kulinarny! Oczywiście ketchup polecam dodać pikantny!

Pieprz? Zawsze!

Sos, który pokazuje swój charakter dopiero po dłuższym czasie? To oczywiście sos pieprzowy, którego cała magia zawarta jest w ziarnach zielonego pieprzu. Wystarczy przygotowanym sosem polać wybrany produkt, a po rozgryzieniu ziaren poczujesz prawdziwy, pierny smak!

Najostrzejszy z ostrych

Ten sos to prawdziwy Boruta wśród pikantnych sosów. To wszystko dzięki papryczkom piri-piri, które są ostrzejsze niż tabasco czy jalapeno. Odważysz się go spróbować?

Polska duma

Ostatni, lecz nie najłagodniejszy! Ostry sos, który każdy z nas próbował chociaż raz, prawdziwa duma Polaków, czyli sos chrzanowy! Pasuje świetnie do jajek, mięs i wędlin. Jego ostrość oczywiście pochodzi z korzenia chrzanu, którego nie polecamy obierać bez gogli ochronnych!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto