Ketchup pod lupą - jaki będzie najzdrowszy?

Zdrowy ketchup najlepszej jakości
Ketchup to ulubiony sos wszystkich, sprawdź który będzie najlepszy w składzie, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 10.02.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Jak to jest, że dzieci nie lubią pomidorów, ale kochają ketchup? Nie wiemy, ale za to możemy sprawdzić jaki ketchup będzie najlepszy dla ciebie i twojego bąbelka. Weźmiemy pod lupę kilka składów i sprawdzimy, który z nich będzie najzdrowszy.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Lupa w dłoń
  2. Dobre w składzie
  3. 3 razy "nie"

Lupa w dłoń

Ketchup (lub keczup bardziej po polsku) to podawany na zimno sos z pomidorów, octu, cukru i przypraw. Został wymyślony przez chińczyków, którzy podobny składniowo sos używali do zaprawiania dań rybnych. Pod koniec XVII wieku jego receptura trafiła do Anglii, następnie do USA i tak ketchup zawojował kubki smakowe całego świata.

Im więcej fanów smacznego ketchupu, tym więcej firm zaczęło go produkować, by odpowiedzieć na wszystkie potrzeby. A wiadomo, że im więcej danego produktu, tym bardziej producenci prześcigają się w cenie i składzie. Sprawdzimy dla was ketchupy pod względem składu, ilości kilokalorii, soli i cukru.

Dobre w składzie

Pierwszym przedsiębiorcą, który zaczął sprzedawać ketchup na większą skalę był Henry John Heinz, tak ten sam, którego ketchup znamy ze sklepów również dzisiaj. Jego skład to pomidory (148 g pomidorów na 100 g ketchupu), ocet, cukier, sól, ekstrakty przypraw i ziół, przyprawa. W 100 g ketchupu mamy 102 kcal, 22,8 g cukru, 1,8 g soli.

Pudliszki to firma, która wchodzi w skład amerykańskiej grupy H. J. Heinz Company. Z tej firmy spotkać można ketchup łagodny, pikantny czy ognisty. W składzie łagodnego ketchupu mamy 62% przecieru pomidorowego, cukier, ocet, sól, skrobię kukurydzianą modyfikowaną, aromat naturalny. Wraz z porcją 100 g tego ketchupu – czyli ok. 7 łyżek – dostarczymy 148 kcal, 31 g cukru i 3,2 g soli. No niestety ten skład zostawia wiele do życzenia, ponieważ mamy tu niepotrzebny dodatek w postaci skrobi, dużą ilość cukru i soli. Da się lepiej.

Firma Roleski również tworzy swoje ketchupy i to w wielu wariantach – mamy ketchup premium, łagodny, ketoketchup, sycylijski i wiele innych. Skupmy się jednak na składzie ketchupu premium. Ma on aż 232 g pomidorów na 100 g ketchupu, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, sól himalajską i przyprawy. Taka porcja 100 g to tylko 123 kcal, 25 g cukru i 2,3 g soli. Skład na ocenę 5, choć byłoby 5+, gdyby nieco mniej byłoby w nim soli.

 

3 razy "nie"

Na tę chwilę mamy dwa ketchupy o dobrym składzie, jeden o średnim, więc dla porównania ketchup, który jest najbardziej popularny, szczególnie w budkach z tanim jedzeniem, ale przy okazji jego skład pozostawia wiele do życzenia. Ketchup Tortex – na bank mieliście z nim gdzieś styczność i kojarzycie ten mocno charakterystyczny smak. Jeśli nie to w sumie nie macie czego żałować, a i wasz brzuszek jest wam wdzięczny. W składzie tego sosu mamy tylko 34% koncentratu pomidorowego, wodę, cukier, skrobię modyfikowaną, błonnik, sól, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancję konserwującą (benzoesan sodu), przyprawy i aromat. Wartość odżywcza na 100 g to 95 kcal, 19 g cukru i 1,5 soli. Niby wartość odżywcza nie wygląda źle, ale ten skład doprowadza do zawału każdego dietetyka. Bo wszystko jest dla ludzi, ale jeśli można uniknąć jakiegoś dodatku to po prostu lepiej go nie dodawać. A skład im prostszy i krótszy, tym lepszy, po prostu. Dlatego najlepiej wykonać ketchup samemu. Będzie lepszy, zdrowszy, bez niepotrzebnych konserwantów i dodatków.

Domowy ketchup

Domowy ketchup nadaje się m.in. do pizzy i do spaghetti. Ketchup domowej roboty można przygotować ze swoimi ulubionymi ziołami. Sprawdź, jak zrobić domowy keczup!
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
200 g
Ketchup w drewnianej miseczce

Lista składników do przygotowania domowego ketchupu

  • Pomidor 2500 g
  • Cebula 200 g (2 sztuki)
  • Czosnek 15 g (3 ząbki czosnku)
  • Cukier 100 g (1/2 szklanki)
  • Sól 10 g (2 łyżeczki)
  • Olej rzepakowy 12 ml (1 łyżka)
  • Ocet winny 60 ml (5 łyżek)

Przygotowanie domowego ketchupu krok po kroku

Słoiki i zakrętki wyparz.

Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.

Z pomidorów pozbądź się szypułek. Następnie natnij skórkę i włóż pomidory do miski. Zalej je wrzątkiem, a po 1 min przełóż do miski z zimną wodą. Ściągnij skórkę z ostudzonych pomidorów. Pomidory pokrój na ćwiartki.

W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Przysmażają ją ok. 3-4 min i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pomidory i całość wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek ściągnij z palnika. Ugotowane pomidory z cebulą przetrzyj przez sito i dodatkowo zblenduj. Następnie dodaj do nich ocet, cukier, sól, pieprz, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżkę oregano i 1 łyżeczkę kolendry. Wymieszaj i gotuj do uzyskania pożądanej gęstości sosu (ok. 2,5 h).

Gorący ketchup rozlej do słoików. Wytrzyj brzegi i dobrze zakręć (pamiętaj, aby zrobić to szybko).

Następnie ustaw słoiki do góry dnem i zostaw do przestudzenia.

Źródła:

  • https://czytamyetykiety.pl/blog/porownanie-produktow/ketchupy-lagodne/
  • https://dietetyk-vital.pl/pod-lupa-ketchup/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto