Frytki z batatów – czyli słodkiego ziemniaka znacznie różnią się smakiem od tradycyjnych, znanych frytek. Są nieco słodsze, dlatego świetnie komponują się z ostrymi przyprawami, które nadają im wyrazistości. Koniecznie musisz sprawdzić sam, czy bardziej będą ci smakować – ze zwykłych czy ze słodkich ziemniaków.
Frytki nie tylko z ziemniaków. Dwa przepisy na pewno cię zaskoczą!
Z batatów
Z buraka
Widzieliście kiedyś różowe frytki? My wam taki kolorowy zawrót głowy załatwimy! Waszym zadaniem jest tylko wykonać przepis na frytki z buraków. Po ich wykonaniu sami się przekonacie, że buraki są świetne nie tylko do barszczu czy ćwikły!
Z selera
Seler ma swój charakterystyczny smak, jednak jako frytki smakuje wszystkim! Z dodatkiem przypraw będzie świetną alternatywą dla ziemniaków, które mają wysoki Indeks Glikemiczny. Koniecznie przekonaj się sam, że frytki z selera są wyjątkowe.
Z dyni
Słyszeliście kiedyś o frytkach z… dyni? Wiedziałam, że ta pozycja może was zaskoczyć. W końcu dynia kojarzy nam się głównie z zupą krem lub pestkami. Jednak świetnie nadaje się również do pieczenia, po pokrojeniu w paseczki!
Z cukinii
Kolejne warzywo, które najmniej może się kojarzyć z frytkami, to cukinia! A jednak! Z dodatkiem przypraw stanowi idealną alternatywę dla standardowych, ziemniaczanych frytek. Koniecznie wypróbuj i sprawdź, czy również pokochasz je tak jak ja.
Z marchewki
Prawdopodobnie w dzieciństwie najmniej lubiłeś gotowaną marchewkę, ale pieczona marchewka pokrojona na frytki to prawdziwe niebo w gębie! Takie fryteczki będą znacznie zdrowsze i na pewno przypadną ci do gustu.
Zobacz podobne newsy
-
Stosowanie tego oleju do smażenia to największy błąd, jaki możesz popełnić!
-
Czy ziemniaki są tuczące? Obalamy popularne mity
-
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? Nie wyrzucaj! Są niezwykle cenne
-
Ketchup pod lupą - jaki będzie najzdrowszy?
-
Wystarczy grubiej obrać? To MIT! Zielone ziemniaki to trucizna
-
Wąchać, patrzeć czy jeść? A może wszystko naraz? Poznaj jadalne kwiaty