Sos pieprzowy

Opublikowano: 25.08.2021 r., 20:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pieprzowy podany na kawałku mięsa, obok miseczka z sosem, całość podana na ciemnej, drewnianej desce
Sos pieprzowy
Wypróbuj przepis na jeden z najlepszych sosów do mięsa. Sos pieprzowy jest kremowym sosem z ziarenkami pieprzu, które uwalniają swój niezwykły smak po rozgryzieniu.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
45 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 łyżka (15 g)
  • Bulion warzywny 1,5 szklanki (375 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz zielony ziarna
Sprzęt kuchenny
rózga, patelnia

Przepis na sos pieprzowy krok po kroku

Na patelni roztop masło.

Do masła dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie rózgą.

Mąkę delikatnie podsmaż do momentu aż będzie złota.

Podsmażoną mąkę zalej bulionem i intensywnie mieszaj.

Dodaj 0,25 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach.

Sosa zagotuj i trzymaj na ogniu, cały czas mieszając do momentu aż zgęstnieje, potrwa to około 5 minut.

Gdy sos będzie odpowiednio gęsty dodaj musztardę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na sos pieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat sosu pieprzowego

Sosy to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań. Nadają dodatkowego smaku lub go łagodzą, są nośnikiem smaku, scalają ze sobą poszczególne składniki oraz dodaj sprawia, że danie nie jest za suche. Sos można podać już w gotowym daniu, tak jak makarony czy mięsa w sosie własnym, lub osobno tak aby każdy mógł sobie nałożyć według swoich preferencji. Sosy mogą być przygotowane na ciepło lub na zimno. Mogą być jednym z głównych składników dania, jak w przypadku makaronów, curry czy gulaszu lub dodatkiem, jak w przypadku sosu pieprzowego, sosu chrzanowego czy sosu czosnkowego. Sos może być przygotowany z różnych składników, może on stanowić esencję z pieczenia mięsa, może być przygotowany ze śmietany, jogurtu, majonezu, mleka, sosu beszamelowego, wina czy wywarów. W kuchniach całego świata znanych jest tysiące sosów z czego każdy inny, wyjątkowy i pasujący do innego rodzaju dań.

Jednym z wyjątkowych i oryginalnych w smaku sosów jest sos pieprzowy. Jest on podawany przede wszystkim do mięsa, a w szczególności do steków wołowych. Kremowy sos pieprzowy z zielonym pieprzem możesz podać także do burgerów, ryby, polędwiczek czy karkówki. Sos przygotowany z suszonych ziaren pieprzu po rozgryzieniu ziarenka jest bardzo ostry, aby złagodzić smak możesz użyć marynowanych ziaren pieprzu. Oprócz ziaren pieprzu składniki, które są potrzebne do przygotowania sosu to mąka, masło, bulion warzywny, musztarda oraz sól. Z prostych i powszechnie dostępnych składników przygotujesz wyśmienity i smaczny sos. Dodatkowo prosty przepis sprawi, że sos pieprzowy będziesz przygotowywać regularnie. Sos pieprzowy przygotujesz na bazie zasmażki i bulionu warzywnego, w taki sam sposób jak sos beszamelowy. Jeśli chcesz złagodzić ostry smak pieprzu, sos możesz przygotować na bazie mleka tak jak klasyczny beszamel. O tym jak zrobić sos pieprzowy dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Sos pieprzowy jest wyjątkowym sosem przygotowywanym głównie do steków. Wyśmienity sos doskonale podkreśla smak najlepszej jakości wołowiny.

Alergeny w sosie pieprzowym

Lista alergenów dla sosu pieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na sos pieprzowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz zielony ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sosu pieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Sos pieprzowy jest wyjątkowym w smaku sosem. Podaje się go raczej okazjonalnie więc dzięki temu nie wpłynie on negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
45.36
45.36
Białko (g)
0.73
0.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
3.83
3.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.56
3.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.11
3.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
2.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
0.96
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
0.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.12
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.59
7.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
34.92
34.92
Witamina B6 (mg)
0.01
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
0.37
0.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.10
Retinol (µg (mcg))
23.68
23.68
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.36
0.36
Foliany (µg (mcg))
7.00
7.00
Beta karoten (µg (mcg))
104.98
104.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
313.40
313.40
Potas (mg)
28.38
28.38
Wapń (mg)
6.95
6.95
Fosfor (mg)
11.58
11.58
Magnez (mg)
3.78
3.78
Żelazo (mg)
0.39
0.39
Cynk (mg)
0.08
0.08
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieprzowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pieprzowego

Koszt składników
24.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
15 g
1 łyżka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 15 g
Bulion warzywny
375 ml
1,5 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.04
Za 375 ml
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
24.30