Przepis na sos buffalo krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, mielony czosnek, pieprz syczuański
To będzie niezbędne
kuchenka, słoik, rondelek

Wrzuć masło do rondelka i roztop je.

Do masła dodaj ostry sos, sos Worcestershire, ocet i 1/3 łyżeczki czosnku, pieprzu i papryki. Dodaj szczyptę soli.

Doprowadź do wrzenia. Gdy tylko ciecz zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i wymieszaj.

Poczekaj, aż sos ostygnie. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Sos buffalo podany w miseczce.
sos buffalo
Koszt przygotowania dania
46.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
78

Sos buffalo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie buffalo

Sos buffalo to niezwykle popularny dodatek, który kojarzony jest zwykle ze skrzydełkami, o tej samej nazwie. Ma piękny, pomarańczowy kolor i bardzo ostry smak.

Przepis na sos buffalo to najlepszy pomysł na sos do skrzydełek. Ten tradycyjny amerykański dodatek sprawdzi się jednak również do warzyw. Można w nim zamarynować, chociażby kalafiora, czy brokuł i upiec w piekarniku. Ten sos jest łatwy do wykonania i świetnie nadaje się do skrzydełek z kurczaka, ale także do wieprzowiny, hamburgerów, czy tostów. Sos Buffalo jest gładszy niż inne sosy i uważam, że ma znacznie bogatszy smak. Masło tworzy jedwabistą konsystencję, która smakuje wybornie w restauracji, ale w domu najlepiej! Kupny sos Buffalo zwykle mieszany jest z oliwą. Ten domowy (i często przygotowywany w restauracjach) wykonany jest z dodatkiem stopionego masła. Jeśli jednak chcesz zadbać o zdrowie wątroby i układu krążenia lepiej postaw na dodatek oliwy z oliwek, która zamiast nasyconych tłuszczów zawiera dobre dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos buffalo, by był łatwy, dobry i domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Choć dostępny jest już w większości sklepów, to jednak ten przygotowany własnoręcznie smakuje lepiej i jest zdrowszy. Możesz zrobić go bez problemu w domu. Wszystkie składniki znajdziesz zapewne we własnej spiżarni. Poza tym ten przepis wymaga 15 minut wolnego czasu i może służyć jako sos, dip, a także marynata do mięs. Sos Buffalo to po prostu ostra papryka, sól i ocet.

Amerykański sos Buffalo to legenda w świecie miłośników pikantnych skrzydełek. Jego początek sięga lat 70. To właśnie wtedy, amerykańska właścicielka małego baru w Buffalo, stworzyła zupełnie autorską marynatę do skrzydełek. Pomysł jednak przyjął się na tyle, że obecnie sos znany jest poza legendarnym miastem, od którego pochodzi jego nazwa. We współczesnych Stanach Zjednoczonych skrzydełka w sosie Buffalo są stałym elementem menu w sportowych barach i przydrożnych restauracjach.

Wartości odżywcze sosu buffalo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(168g)
Energia (kalorie)
230.22 kcal
386.78 kcal
Białko
1.07 g
1.79 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie buffalo

Na 100g
Na porcję
(168g)
Węglowodany
2.31 g
3.88 g
Węglowodany przyswajalne
1.95 g
3.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.60 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(168g)
Tłuszcz
24.66 g
41.43 g
Tłuszcze nasycone
16.50 g
27.73 g
Tłuszcze nienasycone
8.16 g
13.71 g
Tłuszcze jednonasycone
7.02 g
11.80 g
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
1.91 g
Cholesterol
64.18 mg
107.82 mg

Witaminy w przepisie na sos buffalo

Na 100g
Na porcję
(168g)
Witamina A
253.21 µg (mcg)
425.39 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
2.88 mg
4.84 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.70 mg
1.18 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
200.31 µg (mcg)
336.53 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.13 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
1.61 µg (mcg)
2.71 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
596.46 µg (mcg)
1002.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos buffalo

Na 100g
Na porcję
(168g)
Sód
402.66 mg
676.46 mg
Potas
105.55 mg
177.33 mg
Wapń
18.34 mg
30.82 mg
Fosfor
23.49 mg
39.47 mg
Magnez
9.07 mg
15.25 mg
Żelazo
0.84 mg
1.41 mg
Cynk
0.13 mg
0.22 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Mangan
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: sos worcestershire.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu buffalo 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie buffalo

Lista alergenów dla sosu buffalo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na sos buffalo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz syczuański
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu buffalo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tabasco
200 ml
13.00
Za 60.0 ml
Liczba opakowań 4
43.33
Za 200 ml
Sos Worcestershire
5 ml
13.00
Za 290.0 ml
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ocet balsamiczny
30 ml
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na sos buffalo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób