16 stycznia to dzień dla prawdziwych twardzieli w kuchni - sprawdź dlaczego

Patelnia z daniem w ogniu
16 stycznia to dzień dla prawdziwych twardzieli, fot. Oulaphone/piq106
ikona podziel się
Opublikowano: 16.01.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Lubisz ostre jedzenie i pikantne przyprawy? Niestraszne ci uczucie palenia w ustach, a nawet łzawienie podczas jedzenia? To znak, że dziś zdecydowanie możesz świętować! 16 stycznia to Międzynarodowy Dzień Pikantnych Potraw i absolutnie nie możesz go przegapić! Poznaj nasze przepisy na ostre potrawy, które rozgrzeją cię do czerwoności! Te dania są niezwykle aromatyczne i zdecydowanie podgrzeją atmosferę w twojej kuchni.

Podstawa: kuchnia meksykańska

Kapsaicyna to składnik, który odpowiada za ostry smak papryczek. Jednak oprócz smaku nadaje ona również wielu właściwości prozdrowotnych. Określana jest jako naturalny antybiotyk, ponieważ opóźnia rozwój drobnoustrojów. Wykazano również jej działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe czy termoregulacyjne. Im dłużej papryczka dojrzewa, tym więcej kapsaicyny w niej znajdziemy. W ostatnich latach wiele uwagi poświęca się badaniom nad jej działaniem antynowotworowym. Sugeruje się, że może ona zapobiec rozwojowi nowotworu poprzez uśmiercanie komórek nowotworowych.

Kuchnia meksykańska słynie z ostrych potraw, dlatego na naszej liście nie może zabraknąć przepysznego chilli con carne. Aby je wykonać, potrzebujesz mięsa wołowego, czerwonej papryki, oliwy, fasoli, kukurydzy, pomidorów i oczywiście jednej papryczki chilli. Ale w sumie czemu tylko jednej? Przecież nikt tego nie kontroluje!

Rybka na ostro

Przyprawa curry to jedna z bardziej popularnych mieszanek przypraw. Nadaje potrawom niebiański aromat i prawdziwie piekielny smak! Idealnie łączy się z innymi dodatkami do dań - w końcu, czy może być coś lepszego niż połączenie curry, kurkumy, imbiru, kolendry, pieprzu i chilli? Takie danie to idealna droga do miłego uczucia rozgrzewania żołądka i pieczenia na języku. Koniecznie wypróbuj, jak smakuje w połączeniu z zupą rybną z dorsza.

Polecane zestawy garnków - sprawdź ceny

Zupa? Tylko na ostro!

W kuchni azjatyckiej również nie oszczędzają swoich języków i łez! Przy tej zupie azjatyckiej naprawdę możesz popłakać się ze szczęścia, że jest z ciebie tak wytrawny kucharz i prawdziwy kulinarny obieżyświat! Przekonaj się sam, że twoje serce zapłonie miłością do tego dania.

Nie ma miękkiej gry

A teraz coś dla prawdziwych twardzieli! Tutaj nie ma miękkiej gry i słodkiego smaku. Z tego przepisu powstaje prawdziwy ogień! Taki sos piri piri to idealny dodatek do pieczonego mięsa, warzyw czy ryb. Koniecznie sprawdź, czy dasz radę zjeść go chociaż odrobinę.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto