Śledzie po meksykańsku - poznaj 3 niezwykle smaczne przepisy

0
0,0/5

Przepisy kulinarne na śledzie zaskakują. Jedną z ciekawych propozycji na śledzia są śledzie po meksykańsku. Sałatka śledziowa w stylu meksykańskim to znakomita przystawka na święta czy też na rodzinne spotkania. Możesz zrobić jeden z trzech przepysznych przepisów na śledzie po meksykańsku: w wersji tradycyjnej, jako śledź na ostro z ogórkiem konserwowym bądź dietetyczna wersja śledzi z olejem lnianym. Polecam, by wypróbować i zrobić je przy najbliższej okazji.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Śledzie po meksykańsku na talerzu z kolorowymi warzywami, a także najlepsze przepisy krok po kroku
Śledzie po meksykańsku krok po kroku, czyli polecane dodatki, wykonanie oraz najsmaczniejsze proste przepisy

Śledzie po meksykańsku

Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest prosty i ekspresowy do zrobienia. Ten przepis polega na jak najszybszym wykonaniu – nie trzeba tutaj nic gotować i smażyć. Z tego względu zrobić go możesz nawet w kwadrans, a więc bardzo szybko. Istotne jest to, by przygotowaną sałatkę śledziową przechowywać w lodówce minimum dwa dni przed podaniem, ponieważ dopiero takie śledzie po meksykańsku są pełne smaku i zapachu.

Śledzie po meksykańsku

Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest prosty i ekspresowy do zrobienia.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
160 g
Śledzie po meksykańsku

Lista składników do przygotowania śledzi po meksykańsku

  • Śledź filet 350 g
  • Cebula 100 g
  • Papryka czerwona 70 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Cukier 3 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Fasola czerwona 120 g

Przygotowanie śledzi po meksykańsku krok po kroku

Najpierw namocz śledzie.

Pokrój obraną cebulę i paprykę w kostkę.

Połącz paprykę i cebulę z kukurydzą i fasolą. Posól, popieprz i dodaj łyżkę octu oraz cukier.

Jak śledzie będą namoczone pokrój je w dużą kostkę i wymieszaj z warzywami oraz koncentratem oraz olejem.

Wszystko wstaw do lodówki na 2 dni.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po meksykańsku

Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Smaczne śledzie na ostro i sos meksykański – musisz je zrobić. Bardzo smaczna przystawka, która jest dobrym przykładem potrawy odpowiedniej na święta lub na imprezy. Śledź, kukurydza, fasola, pomidory i sos meksykański, a to wszystko razem z lekką ostrością, która znakomicie rozgrzewa. Jest więc fajnym sposobem na posiłek, który sprawdzi się w zimne dni. Sałatka śledziowa w tej formie to potrawa, która z pewnością dobrze nasyci – zawiera ona dobry skład. Zrób ją dzień wcześniej i podawaj do niej świeże, pyszne pieczywo.

Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Smaczne śledzie na ostro i sos meksykański – musisz je zrobić. Bardzo smaczna przystawka, która jest dobrym przykładem potrawy odpowiedniej na święta lub na imprezy
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
185 g
Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Lista składników do przygotowania śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

  • Śledź filet 500 g
  • Ketchup 180 g
  • Koncentrat pomidorowy 36 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Miód 30 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 150 g
  • ogórek konserwowy 150 g
  • fasola konserwowa 240 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Cebula czerwona 100 g

Przygotowanie śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym krok po kroku

Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.

Na patelnię dodaj olej i rozgrzej go.

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę, fasolę, koncentrat, ketchup, miód oraz przyprawy. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.

Pokrój śledzie oraz ogórki.

Wymieszaj śledzie i ogórki z sosem.

Odstaw na minimum dobę.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Śledzie po meksykańsku w oleju

Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ pomidory są zastąpione olejem. Śledzie po meksykańsku w takiej odsłonie zawierają kukurydzę, fasolę oraz śledzia. Nie ma tutaj bowiem pomidorów, ponieważ zalewa to po prostu olej. Jest to potrawa rozgrzewająca, ponieważ z przypraw warto dodać świeżą papryczkę chilli. Śledzie po meksykańsku robi się bardzo szybko i prosto, bez obróbki termicznej. Można ją jeść już po kilku godzinach.

Śledzie po meksykańsku w oleju

Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ pomidory są zastąpione olejem.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
175 g
Śledzie po meksykańsku w oleju

Lista składników do przygotowania śledzi po meksykańsku w oleju

  • Śledź filet 250 g
  • fasola konserwowa 120 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 130 g
  • Cebula 100 g
  • Olej lniany 30 ml

Przygotowanie śledzi po meksykańsku w oleju krok po kroku

Jeżeli śledzie są za słone należy je wymoczyć.

Pokrój cebulę w piórka.

Paprykę pokrój w kostkę.

Namoczone śledzie pokrój w paski.

Wymieszaj śledzie z cebulą, papryką, kukurydzą, fasolą oraz przyprawami. Zalej wszystko olejem i wymieszaj.

Odstaw na kilka godzin.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Śledzie po meksykańsku w oleju

Śledzie po meksykańsku – czym się charakteryzują

Śledzie po meksykańsku to połączenie śledzi z dodatkami typowymi dla kuchni meksykańskiej. Do takich składników zalicza się przede wszystkim fasolę, pomidory i kukurydzę. Kuchnia meksykańska słynie właśnie z tych produktów. Kukurydza, fasola, papryczka ostra i pomidory w formie sosu mają znakomity klimat, a poza tym są naprawdę wartościowe. Do przepisów kulinarnych na śledzie po meksykańsku zaliczyć można śledzie w sosie pomidorowym lub śledzie z olejem. Kuchnia meksykańska jest z reguły pikantna, ale jeśli nie możesz jeść pikantnych potraw, nie dodawaj ostrych przypraw. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie z żurawiną.

Ogólnie przepisy są bardzo proste i ekspresowe, ale lepiej jest je zrobić z wyprzedzeniem. By były naprawdę dobre, lepszym rozwiązaniem jest zrobienie ich wcześniej, ponieważ dzięki temu zyskują na aromacie i smaku. Taka przystawka nada się na święta, na różne okoliczności takie jak chrzciny czy wesela oraz na zwykły dzień. Warto podawać do nich pieczywo, ale same w sobie są bardzo dobre i syte.

Poza pysznym smakiem śledzie po meksykańsku są naprawdę wartościową potrawą. Zawiera wszystkie ważne składniki odżywcze (białko roślinne i zwierzęce, zdrowe tłuszcze oraz węglowodany). Znajdziesz tu błonnik, wiele witamin i minerałów.

Polecam inne przepisy kulinarne na śledzie: śledzie pod pierzynką i śledzie curry. Śledzie pod pierzynką wyglądają zjawiskowo i są przepyszne. Idealne na imprezę, ponieważ forma podania zaskakuje. Śledzie curry są genialne w smaku. Mają lekko tropikalny klimat. Idealne dla osób lubiących curry. Śledzia pod pierzynką i śledzia curry zrobisz łatwo i szybko. Obie propozycje są godne polecenia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto