Przepis na chilli con carne krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, kmin rzymski
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i papryczki chili.

Do garnka wrzuć mięso mielone i podsmaż je. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu.

Paprykę pokój w drobną kostkę i wrzuć do garnka, całość podsmaż przez 10 minut.

Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i fasolkę.

Danie gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gotowe danie przypraw kminem i pieprzem. Udekoruj je świeżą kolendrą.

Chilli con carne podane w garnku z pietruszką.
chilli con carne
Koszt przygotowania dania
26.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
56

Chilli con carne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chilli con carne

Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane z ryżem.

Przepis na chilli con carne to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. To meksykańskie danie z fasolą czerwoną, papryką i mięsem mielonym na pewno skradnie serca wszystkich domowników. Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje. Mięso dostarcza sporo białka, więc syci na długo. Jest dobrze rozbite, więc kawałki są naprawdę spore. Naje się nimi nawet największy łasuch. Ten szybki przepis pozwoli wykonać to wykwintne i naprawdę smaczne danie w bardzo szybkim tempie. Chilli z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszne i pełne aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania dodaje się również papryczkę chilli, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chilli con carne, które będzie pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne danie jednogarnkowe, które jest niezwykle sycące. Składniki na sos powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. Jednak w przypadku fasolki można posiłkować się tą z puszki, to pozwoli zmniejszyć czas oczekiwania na całą potrawę. W takim wypadku nie trzeba będzie też jej dodatkowo namaczać. Dzięki dużej zawartości wołowiny, a także czerwonej fasoli, to danie jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza też niezwykle dużo żelaza, więc sprawdzi się dla wszystkich osób, które cierpią na anemię.

Wartości odżywcze chilli con carne

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kalorie)
108.84 kcal
229.66 kcal
Białko
5.30 g
11.18 g

Węglowodany w chilli con carne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany
5.75 g
12.13 g
Węglowodany przyswajalne
4.20 g
8.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.55 g
3.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz
7.43 g
15.68 g
Tłuszcze nasycone
2.93 g
6.18 g
Tłuszcze nienasycone
4.50 g
9.50 g
Tłuszcze jednonasycone
3.99 g
8.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
1.08 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
16.85 mg
35.56 mg

Witaminy w przepisie na chilli con carne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A
49.42 µg (mcg)
104.27 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.08 µg (mcg)
Witamina C
41.27 mg
87.07 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
1.25 mg
2.64 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Retinol
0.95 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.17 mg
Niacyna
1.73 mg
3.66 mg
Foliany
21.77 µg (mcg)
45.94 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
505.74 µg (mcg)
1067.12 µg (mcg)
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chilli con carne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód
104.07 mg
219.58 mg
Potas
244.52 mg
515.94 mg
Wapń
19.74 mg
41.64 mg
Fosfor
63.69 mg
134.38 mg
Magnez
16.47 mg
34.76 mg
Żelazo
1.11 mg
2.35 mg
Cynk
1.22 mg
2.58 mg
Miedź
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: papryczka chili zielona z puszki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chilli con carne 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chilli con carne

Lista alergenów dla chilli con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chilli con carne

Cena przygotowania chilli con carne

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Papryczka chili zielona z puszki
15 g
8.00
Za 370,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 15 g
Papryczka chili czerwona świeża
15 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 15 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Fasola konserwowa
80 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 80 g
Kukurydza konserwowa
50 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 50 g
Pomidory w puszce
500 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
66.60
Jak oceniasz przepis na chilli con carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób