Przepis na zupę azjatycką krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, szczypiorek, sos rybny, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a następnie posiekany czosnek i odrobinę imbiru. Przypraw solą i pieprzem.

Do zawartości garnka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pora i marchewkę. Całość podsmaż przez 2 - 3 minuty i zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut.

Makaron ugotuj osobno do miękkości w osolonej wodzie.

Do zupy dodaj chili, odrobinę sosu rybnego i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i dolej mleczka kokosowego.

Gotową zupę podawaj z makaronem i szczypiorkiem.

Zupa azjatycka podana w żółtej miseczce ze szczypiorkiem.
zupa azjatycka
Koszt przygotowania dania
39.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
139 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Zupa azjatycka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie azjatyckiej

Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. W tej zupie łagodna pierś kurczaka przeplata się ze słodką papryką, ostrym czosnkiem i imbirem. Całość dopełnia pikantna pasta curry. Zupa jest miło ostra. Najlepiej podawać ją z makaronem ryżowym i posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej pokruszone orzechy arachidowe.

Pikantna zupa azjatycka w mistrzowski sposób pozwoli Ci przenieść odrobinę orientu wprost do twojej kuchni. Dzięki tej zupie możesz skosztować słodko kwaśnej kuchni Azji w naprawdę prostym, choć niebanalnym wydaniu. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za kulinarnym minimalizmem i uwielbiają, gdy dużo dzieje się na ich talerzach. Ta zupa ta mieszanka pozornie niepasujących produktów, które tworzą razem przepyszną całość w najlepszym wydaniu.

Zupa orientalna świetnie sprawdzi się na pyszny lunch, obiad czy kolację. Ze względu na duży dodatek warzyw i kurczaka jest bardzo pożywna i sycąca. Kurczak jest świetnym źródłem białka, a warzywa dodają całość większej ilości błonnika rozpuszczalnego, który reguluje pracę układu trawiennego. Na poprawę trawienia dobrze działa także imbir, który się w tej zupie znajduje. Całość tworzy nie tylko smaczną, ale i zdrową kompozycję. Dodatek makaronu ryżowego sprawia, że zupa może być również stosowana na diecie eliminacyjnej, zwłaszcza bezglutenowej.

Ta zupa to kuchnia azjatycka w najlepszym i najciekawszym wydaniu. Jest to bardzo nowoczesna interpretacja orientalnych smaków, połączona w taki sposób, że wszystko świetnie się ze sobą łączy i przepysznie smakuje. Ta zupa, choć wcale nie jest trudna, zachwyca wspaniałym smakiem i wyglądem.

Przepis na zupę azjatycką jest niezwykle prosty i można go wykonać w ekspresowym tempie. Dlatego to świetna opcja dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przebywanie w kuchni. Zupa pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok mnogością barw, jest także niezwykle aromatyczna i pełna smaku.

Wartości odżywcze zupy azjatyckiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(243g)
Energia (kalorie)
57.27 kcal
139.17 kcal
Białko
3.64 g
8.83 g

Węglowodany w zupie azjatyckiej

Na 100g
Na porcję
(243g)
Węglowodany
5.88 g
14.30 g
Węglowodany przyswajalne
5.28 g
12.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
1.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(243g)
Tłuszcz
2.18 g
5.30 g
Tłuszcze nasycone
0.64 g
1.55 g
Tłuszcze nienasycone
1.54 g
3.75 g
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
3.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
0.65 g
Cholesterol
9.97 mg
24.24 mg

Witaminy w przepisie na zupę azjatycką

Na 100g
Na porcję
(243g)
Witamina A
69.74 µg (mcg)
169.46 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
17.26 mg
41.94 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
1.35 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
2.35 µg (mcg)
5.70 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.14 mg
Niacyna
1.49 mg
3.63 mg
Foliany
11.32 µg (mcg)
27.51 µg (mcg)
Beta karoten
679.41 µg (mcg)
1650.97 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę azjatycką

Na 100g
Na porcję
(243g)
Sód
180.49 mg
438.59 mg
Potas
117.31 mg
285.06 mg
Wapń
14.47 mg
35.16 mg
Fosfor
51.63 mg
125.47 mg
Magnez
8.85 mg
21.51 mg
Żelazo
0.28 mg
0.67 mg
Cynk
0.20 mg
0.49 mg
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy azjatyckiej 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie azjatyckiej

Lista alergenów dla zupy azjatyckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Cena przygotowania zupy azjatyckiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Makaron ryżowy
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
94.00
Jak oceniasz przepis na zupę azjatycką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób