Sos grzybowy z suszonych grzybów - 3 błyskawiczne

0
0,0/5

Sos grzybowy z suszonych grzybów jest fantastycznym dodatkiem do potraw. Suszone grzyby mają cudowny grzybowy aromat. Sos grzybowy z suszonych grzybów najlepiej wykonać z leśnymi uprzednio ususzonych grzybów. Bardzo dobrze do sosu wykorzystać trochę prawdziwków, kurek lub podgrzybków. Jeśli zastanawiasz się, z czym można podać sos grzybowy, to jest wiele opcji. Spróbuj przepisu na klasyczny sos grzybowy z suszonych grzybów. Na pewno posmakuje ci pyszny kremowy i bardzo dobry sos z suszonych kurek. Zaskakująco może smakować sos grzybowy na winie. Spróbuj wszystkich i wybierz najlepszy dla siebie.

Sos grzybowy w sosjerce, a także sos grzybowy z suszonych grzybów - najlepsze, szybkie i smaczne przepisy
Sos grzybowy z suszonych grzybów krok po kroku, czyli 3 najlepsze przepisy na szybki sos grzybowy

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Najprostszy sposób na śmietanowo-grzybowy sos borowikowy. Ten sos zrobisz z prawdziwkami. Pasuje do wielu dań. Będzie pyszny zarówno z mięsem jak i bez mięsa. Można podać go z kaszą, makaronem, ryżem lub z ziemniakami. Taki sos bardzo szybko się robi. Sos jest ze śmietaną, Dlatego też jest łagodny, ale o wyrazistym smaku.

Sos borowikowy jest naprawdę bardzo dobry. Polecam zrobić bitki wołowe z kaszą gryczaną oraz z tym pysznym sosem borowikowym. Do tego jako dodatek idealnie spisze się ogórek kiszony.

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Dobry sos borowikowy to świetny dodatek do wielu potraw. Wspaniale wzbogaca smak dania i nadaje fantastyczny aromat. Łatwo i szybko się robi.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
65 g
Sos grzybowy z suszonych grzybów

Lista składników do przygotowania sosu grzybowego z suszonych grzybów

  • Suszone grzyby 30 g
  • Czosnek 15 g
  • Cebula 150 g
  • Śmietana 12% 80 g
  • Masło klarowane 15 g
  • Bulion drobiowy 250 g

Przygotowanie sosu grzybowego z suszonych grzybów krok po kroku

Grzyby dzień wcześniej namocz w wodzie by zmiękły. Na następny dzień odlej wodę. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.

Masło rozgrzej na patelni. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do rozgrzanego masła i zeszklij kilka minut.

Do cebuli i czosnku dodaj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj śmietanę, gorący bulion lub wodę oraz przyprawy. Dokładnie mieszaj sos by śmietana dobrze się rozprowadziła w całym daniu. Ilość bulionu lub wody zależy od własnych preferencji. Gotuj sos około 20 minut.

Po ugotowaniu można wyjąć z sosu ziele i liście. Sos podawaj z ulubionym daniem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Pomysł na idealny obiad to sos kurkowy, który jest bardzo dobry. Ten przepis jest szybki do wykonania. Kurki w śmietanowo-grzybowym sosie są wręcz wspaniałe w smaku. Sos jest bardzo kremowy i delikatny. Będzie smakować naprawdę każdemu, ponieważ jest bardzo aksamitny. Ten sos jest idealny do delikatnych potraw. Sos kurkowy robi się ze śmietaną. Robiąc sos na śmietanie staje się on bardzo łagodny i dobry.

Taki sos grzybowy z suszonych kurek podawaj razem z grillowaną piersią z kurczaka lub indyka oraz z dodatkiem gotowanych na parze warzyw. Najlepiej smakuje razem z ziemniaczkami opiekanymi.

Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Kurki w śmietanowo-grzybowym sosie są wręcz wspaniałe w smaku. Sos jest bardzo kremowy i delikatny. Będzie smakować naprawdę każdemu, ponieważ jest bardzo aksamitny. Ten sos jest idealny do delikatnych potraw.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
5 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
60 g
Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Lista składników do przygotowania delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek

  • Masło klarowane 20 g
  • Suszone grzyby 40 g
  • Cebula 100 g
  • Śmietanka kremowa 30% 100 g
  • Ser topiony 90 g

Przygotowanie delikatnego sosu grzybowego z suszonych kurek krok po kroku

Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły.

Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.

Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.

Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Delikatny sos grzybowy z suszonych kurek

Sos grzybowy na winie

Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle. Dodatek pysznego mięsa oraz pomidorków sprawia, że powstaje pyszne danie.

Jeżeli robisz sos grzybowy z makaronem tagliatelle do dania koniecznie warto dodać ser. Wtedy całe danie jest bardzo pyszne i fantastycznie kremowe.

Potrawy na bazie alkoholu w końcowym wydaniu zawierają śladowe ilości alkoholu więc warto o tym pamiętać.

Sos grzybowy na winie

Sos grzybowy na winie jest pysznym i aromatycznym dodatkiem do obiadu. Wspaniale podkręci smak potrawy poprzez dodatek wina. Sos w takim wydaniu pasuje idealnie do makaronu typu tagliatelle.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
10 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
65 g
Sos grzybowy na winie

Lista składników do przygotowania sosu grzybowego na winie

  • Suszone grzyby 20 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g

Przygotowanie sosu grzybowego na winie krok po kroku

Przed gotowaniem namocz grzyby. Włóż je do pojemnika i zalej wodą. Wstaw na całą noc do lodówki. Pokrój namoczone grzyby.

Czosnek bardzo drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę. Masło rozgrzej i usmaż na nim warzywa. Smaż około 4 minuty.

Grzyby dodaj do garnka i smaż około 10 minut. Dodaj sól i pieprz.

Zalej grzyby winem i gotuj około 20 minut aż całe wyparuje. Dodaj śmietankę i gotuj około 15 minut aż sos osiągnie taką konsystencję jaką chcesz.

Idealny dodatek do makaronu tagliatelle i pomidorków.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Sos grzybowy na winie

Sos grzybowy z suszonych grzybów zrobisz z leśnych grzybów. Grzyby idealne na sos to podgrzybki, borowiki, koźlaki czy kurki. Można zrobić sos z kilku rodzajów grzybów na przykład z prawdziwków oraz podgrzybków. Leśne grzyby na sos grzybowy są najsmaczniejsze. Sos grzybowy to szybki pomysł na obiad. Nie jest to przepis trudny, więc łatwo go wykonać.

Suszone grzyby – jak zrobić?

Suszenie grzybów jest takim procesem, dzięki któremu grzyby nabierają wspaniałego smaku. Smak sosu jest bardzo intensywny i dobrze go czuć. Suszone grzyby można wtedy przechowywać nawet przez 2 lata.

Pierwszym sposobem jest użycie specjalnej suszarki do suszenia warzyw, owoców oraz grzybów. Drugi sposób to suszenie za pomocą piekarnika. Grzyby należy ułożyć na papierze do pieczenia. Kawałki grzybów nie powinny być zbyt duże. Suszenie powinno odbywać się przez około 10-15 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do maksymalnie 100 stopni Celsjusza, a następnie grzyby powinny się suszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Można to robić po kilka razy dopóki grzyby nie będą całkiem suche. Jeszcze jedną wersją jest po prostu suszenie na słońcu. Takie grzyby mogą być ułożone na przykład na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Również można je nawlec na nitkę i w ten sposób też mogą się suszyć na słońcu. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy grzyby są już dobrze ususzone, to dobrym wyznacznikiem jest to, że grzyby nie są gumiaste i bardzo łatwo się łamią.

To warto wiedzieć o leśnych grzybach

Suszone grzyby leśne nie są produktem, który jest polecany dla małych dzieci. Zalecenia mówią, że grzybów leśnych najlepiej nie podawać do 12 roku życia. To jest spowodowane ciężkostrawnością oraz możliwymi toksycznymi substancjami występującymi w grzybach leśnych. O ile dorosła osoba jest większa i na nią pewna ilość niektórych składników w grzybach nie wykaże żadnych skutków, o tyle dla dziecka to może być bardzo nieprzyjemna w skutkach potrawa.

Suszone grzyby przechowuj w bardzo szczelnie zamkniętym pojemniku, tak by nie mogło się do nich dostać, choćby odrobinę wody. Wtedy czas przechowywania będzie bardzo długi.

Z czym podawać sos grzybowy z suszonych grzybów?

Sos grzybowy z suszonych grzybów będzie pasować przede wszystkim do każdego rodzaju kaszy, ryżu, makaronu oraz ziemniaków. Sos grzybowy można podawać również z mniej oczywistymi potrawami takimi jak placki ziemniaczane, kluski śląskie, pyzy, kluski na parze a nawet z naleśnikami.

Dobry dodatek do potraw z sosem grzybowym są to kiszonki. Wszelkiego rodzaju warzywa kiszone i konserwowe lub sałatki są przepyszne w połączeniu z sosem. Do tego dodaj mięso i ulubiony dodatek w formie na przykład ziemniaków lub makaronu. Mięso pasuje każde – czy to drób czy wołowina. Każdy będzie dobrze pasować do sosu.

Sos grzybowy z suszonych grzybów pasuje do wielu dań. Będzie odpowiednim sosem do takiego dania jakim jest kaszotto z kurczakiem. Przepyszne kaszotto z kurczakiem w połączeniu z tym sosem będzie wyśmienite. Tego kaszotta z kurczakiem koniecznie spróbuj.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto