Pizza z szynką parmeńską

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pizza z szynką parmeńską ułożona jest na drewnianej, okrągłej desce.
Pizza z szynką parmeńską
Pizza z szynką parmeńską to doskonała propozycja na domową pizzę, która zabierze Cię w podróż do Włoch. Jeśli nie miałeś okazji spróbować takiej pizzy koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 20 min
465 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Cukier 2 łyżki stołowe (20 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Rukola (80 g)
  • Ser parmezan (30 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Czosnek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pizzy

Przepis na pizza z szynką parmeńską krok po kroku

Przygotuj ciasto na pizzę. Przygotuj zaczyn: 100 ml ciepłej wody wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami, odstaw na 10 minut. Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj 150 ml wody, sól, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wielkość blachy.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasto.

Pomidory w puszce wymieszaj z oliwą i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj nimi ciasto, na sos ułóż kawałki mozzarelli, dopraw oregano i zetrzyj na wierzch parmezan.

Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-12 minut, aż pizza się zarumieni.

Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i ułóż na nią rukolę, plastry szynki i pokrojone pomidorki koktajlowe, dopraw świeżo mielony pieprzem.

Jak oceniasz przepis na pizza z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat pizzy z szynką parmeńską

Pizza z szynką parmeńską to wspaniała propozycja na obiad lub kolację. Pizza z dobrymi jakościowo produktami zaskoczy domowników i zabierze ich na szybką wycieczkę po smakach Italii. Przepis na pizzę z szynką parmeńską jest łatwy do przygotowania, jedyną trudnością jest czas oczekiwania na ciasto drożdżowe. Możesz jednak przygotować je dzień wcześniej poczekać, aż urośnie i schować do lodówki, ciasto po 24 godzinach jest jeszcze lepsze niż świeże, jest bardzo chrupiące po upieczeniu. Do zrobienia pizzy wybierz składniki najwyższej jakości, nie oszczędzaj na szynce, te dobre jakościowo są miękkie i łatwe do pogryzienia, tańsze natomiast ciągną się jak guma i przyjemność z jedzenia włoskiej pizzy idzie w zapomnienie. Składniki, które będą Ci potrzebne to: mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, pomidory krojone z puszcze, oliwa z oliwek, czosnek, rukola, pomidory koktajlowe oraz prosciutto zwane także szynką parmeńską.

Jak zrobić pizzę z szynką parmeńską ? Przygotuj ciasto na pizzę. Przygotuj zaczyn: 100 ml ciepłej wody wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami, odstaw na 10 minut. Na blat przesiej mąkę pszenną, dodaj 150 ml wody, sól, oliwę z oliwek i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na wielkość blachy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ciasto. Pomidory krojone wymieszaj z oliwą i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, posmaruj nimi ciasto, na sos ułóż kawałki mozzarelli, dopraw oregano i zetrzyj na wierzch parmezan. Piecz w nagrzanym do 270 stopni piekarniku przez 10-12 minut aż pizza się zarumieni. Wyjmij ją z piekarnika i ułóż na nią rukolę, plastry szynki i pokrojone pomidorki koktajlowe, dopraw świeżo mielony pieprzem.

Podsumowując włoska pizza zachwyci Twoich domowników. Cienkie ciasto i dobrej jakości składniki powodują, że pizza jest lekka i niczym nie przypomina amerykańskich odpowiedników z podwójnym lub potrójnym serem. Włoska kuchnia to przede wszystkim dobrej jakości produkt, pamiętajmy o tym przygotowując dania z tego regionu świata.

Alergeny w pizzy z szynką parmeńską

Lista alergenów dla pizzy z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pizzy z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Domowa pizza jest wyrobem mniej kalorycznym niż pizza gotowa ze sklepu. Pizza z restauracji też nie zawsze bywa najzdrowszym daniem. Jeśli jesteś na diecie przygotuj pizzę w domu masz wpływ na ilość sera położonego na pizzy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
232.52
465.05
Białko (g)
11.48
22.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.11
60.23
Węglowodany przyswajalne (g)
29.28
58.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.64
15.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.60
9.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
6.09
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.85
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.51
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.02
6.05
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
88.66
177.31
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
251.52
503.05
Potas (mg)
178.41
356.81
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.36
240.73
Fosfor (mg)
132.06
264.11
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.99
49.97
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.47
4.94
Cynk (mg)
1.29
2.58
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.36
0.71
Brak danych dla: cukier, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z szynką parmeńską 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z szynką parmeńską

Koszt składników
85.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Szynka parmeńska
100 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 100 g
Rukola
80 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
85.30