Drożdże - poznaj kilka propozycji na dania z ich wykorzystaniem. Dwie z nich z pewnością cię zaskoczą!

Drożdże na drewnianej desce
Drożdże to produkt, który stanowi podstawę do przygotowania pysznych potraw, fot. beats_
ikona podziel się
Opublikowano: 25.03.2024 r., 7:10 | Autor: Magda Panek
Drożdże to organizmy, które zaliczane są do królestwa grzybów. Stanowią one dobre źródło wielu składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Drożdże to przede wszystkim źródło witamin z grupy B (głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny, choliny, kwasu pantotenowego oraz biotyny). Znajdziemy w nich również potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże stosowane są w kuchni do przygotowania wypieków oraz domowych alkoholi, ale również z ich wykorzystaniem przygotowuje się preparaty na porost włosów.

Ciasto drożdżowe z parówkami

Parówki w cieście to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą można serwować podczas wielu imprez. Koniecznie podaj je z dodatkiem domowych sosów (np. pomidorowego czy czosnkowego). Potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, dlatego wypróbuj ją.

Cynamonki drożdżowe

Szukasz pomysłu na smaczny deser? Sprawdź przepis na pyszne ślimaki drożdżowe z cynamonem. Są bardzo proste w wykonaniu. Stanowią idealne dopełnienie do popołudniowej kawy lub herbaty.

Pocałunek na deser

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? To drożdżowe całuski serowe z nadzieniem jagodowym. Te małe ciasteczka drożdżowe swoim wyglądem przypominają usta, stąd wzięła się ich nazwa. Koniecznie przygotuj je w formie dodatku do kawy lub herbaty.

Pierogi inaczej

Pyszne pierogi z piekarnika to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pierogów gotowanych w Świetnie sprawdzą się jako przekąska lub danie obiadowe. Do pierogów możesz przygotować różne farsze, jednak w przepisie stawiamy na farsz mięsny.

Domowe paszteciki drożdżowe

Paszteciki - jakie masz pierwsze skojarzenie? Mnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Wtedy najczęściej paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są podawane z dodatkiem barszczu czerwonego. Jednak bez obawy możesz przygotować je przez cały rok - są przepyszne.

Pizza na drożdżach

Ciasto na pizzę również przygotowywane jest z dodatkiem drożdży. Koniecznie poznaj nasz przepis na pyszną pizzę turecką z dodatkiem jagnięciny, papryki czerwonej oraz cebuli. Jeśli jednak nie masz ochoty na takie smaki, możesz przygotować również tradycyjną pizzę ze swoimi ulubionymi składnikami.

Lahmacun na drożdżach

Pizza turecka na cieniutkim cieście drożdżowym z mięsem, papryką i cebulą to znana lahmacun pizza. Zobacz, jaki prosty jest przepis na lahmacun.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
190 g
Tradycyjny turecki placek na drożdżach

Lista składników do przygotowania lahmacun na drożdżach

  • Mąka pszenna typ 500 175 g
  • drożdże suche 3 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • comber jagnięcy 250 g (mielony)
  • Papryka czerwona 100 g
  • Cebula 100 g

Przygotowanie lahmacun na drożdżach krok po kroku

Zagrzej 125 ml wody (powinna być ciepła).

Do miski przesiej mąkę i pół łyżki soli. Wsyp drożdże.

Dolewaj powoli wodę i za pomocą ręki lub widelca mieszaj ciasto.

Dolej także stopniowo oliwę, także wyrabiając ciasto.

Całość wyrabiaj na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie. Może to zająć około 5 minut.

Ciasto włóż z powrotem do miski. Posmaruj oliwą z wierzchu i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do ciepłego miejsca.

Mięso wymieszaj z posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką ostrą.

Do mięsa dodaj bardzo drobno pokrojoną paprykę oraz cebulę - wymieszaj.

Gdy ciasto urośnie, wyłóż je na stolnicę. Wyrób ciasto przez około minutę.

Nagrzej piekarnik na 250 st. C.

Ciasto podziel na 4 kawałki. Z każdego zrób kulkę, a następnie rozwałkuj. Każda pizza powinna mieć średnicę 23 cm. Pizze będą się piekły oddzielnie (jedna po drugiej).

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp mąką. Ułóż na niej pizzę. Na pizzy wyłóż 1/4 część mięsa z warzywami. Rozsmaruj równomiernie.

Każdą pizzę piecz około 10 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto