Ciasto drożdżowe w słonej odsłonie, idealne zwłaszcza na imprezę

Drożdżowe bułeczki nadziane farszem ze szpinaku, a także przepisy na drożdżowe przekąski i dania na słono
Z nich możesz zrobić tak wiele, na przykład pierogi, bułeczki i muffinki, wszystko to na słono, fot. Anzhela
ikona podziel się
Opublikowano: 06.06.2024 r., 14:41 | Autor: Paulina Lipińska
Czy istnieje bardziej uniwersalne ciasto niż drożdżowe? Zapewne nie, a jego popularność wśród miłośników pieczenia jest niekwestionowana. Nie musi ono zawsze kojarzyć się z czymś słodkim. Dzisiaj podsuwamy ci garść inspiracji nie na deser, ale na właśnie na przekąski i dania główne. Znajdziesz tutaj zarówno coś dla siebie, jak i dla swoich gości – od parówek w cieście drożdżowym, po oryginalne pieczywo czosnkowe, muffinki pizzowe, bułki z pieczarkami aż po pierogi - wszystko przyrządzone z niezastąpionego ciasta drożdżowego. Zapraszamy do odkrywania nowych smaków!

Pyszne bułeczki z parówką

Parówki w cieście drożdżowym to potrawa, która od lat cieszy się ogromną popularnością. Pomysł na ich przygotowanie, autorstwa Magdy Panek, to świetna alternatywa dla tradycyjnych parówek. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na codziennym posiłku dla całej rodziny. Spojrzenie na historię tej potrawy dowodzi, że pomimo prostoty składników, to danie ma w sobie coś wyjątkowego.

Przygotowanie parówek w cieście drożdżowym to prosta sztuka kulinarna. Składniki, które będą potrzebne do przygotowania tej potrawy, to mąka pszenna typ 500, świeże drożdże, cukier, parówki, ser żółty, ketchup, jajka, białko jajka, masło. Przyprawami, które nadałyby daniu zdecydowany smak, są sól i suszone pomidory z chilli.

Aby rozpocząć przygotowanie dania, potrzebny będzie piekarnik, papier do pieczenia oraz blaszka do pieczenia. Ciasto drożdżowe zostaje przygotowane poprzez rozpuszczenie drożdży, mąki i cukru w ciepłej wodzie. Po przesianiu mąki i połączeniu jej z zaczynem drożdżowym, solą, jajkami i masłem powstaje gładkie ciasto.

Parówki w cieście drożdżowym mają intensywny, wyrazisty smak. Połączenie parówek z wytrawnym ciastem drożdżowym i ostrymi, suszonymi pomidorami z chilli tworzy niepowtarzalne doświadczenie kulinarne. Ser żółty dodaje dodatkowego smaku. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków.

Pierogi z mięsem

Pierogi drożdżowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu pokoleń. Sekret ich wyjątkowego, delikatnego smaku tkwi w idealnie skomponowanych składnikach i odpowiednim procesie przygotowania. Dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować recepturę autorstwa Patrycji Czerwiak.

Zanim zaczniemy, upewnijmy się, że mamy wszystko, czego potrzebujemy. Lista składników jest następująca: mięso mielone, cebula, pietruszka, jajka, oliwa z oliwek, mąka pszenna, drożdże instant oraz sól i pieprz.

Niezbędne będą także pewne sprzęty kuchenne: piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek oraz rondel. Następnie krok po kroku wykonujemy polecenia z poniższej instrukcji.

Pierogi drożdżowe można podawać na wiele sposobów z różnego rodzaju dodatkami. Możesz podać je z pysznymi sosami i dipami, na przykład z sosem czosnkowym czy sriracha mayo. Zawsze są smakowite, sycące i niezwykle klimatyczne. Teraz każdy może poczuć ten niepowtarzalny aromat w swoim domu, dzięki starannie zaprojektowanemu przepisowi Patrycji Czerwiak.

Nadziane bułeczki

W świecie kulinarnej radości, jednym z najbardziej satysfakcjonujących przeżyć jest tworzenie własnego pieczywa. Teraz mamy okazję podzielić się ze wami przepisem na bułki drożdżowe z pieczarkami - jedno z ulubionych dzieł Pauliny Lipińskiej. Te niepowtarzalne bułeczki to prawdziwy balsam dla podniebienia, w którym dominuje smak drożdżowego ciasta, balansowany przez smakowe akordy grzybów i sera.

Składniki potrzebne do przygotowania tych bułeczek to mąka pszenna typ 500, drożdże suche, masło, mleko 2%, jajka, cukier, pieczarki, cebula, ser gouda oraz sezam. Wszystko to przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, by eksplorować pełnię smaku tych niezwykłych bułek. Receptura zakłada użycie takich przyrządów kuchennych jak piekarnik, duży garnek, mikser, tarka oraz blaszka do pieczenia.

Autorka zaleca, by używać składników w temperaturze pokojowej i dodawać je w specyficznej kolejności, co daje nam bułeczki o unikalnej teksturze i smaku. Włączanie do nich farszu z pieczarek i cebuli oraz oregano, to pomysł, który wprowadza nowy wymiar do tych drożdżowych wypieków.

Nie można przecenić satysfakcji, jaką dają własnoręcznie upieczone bułeczki drożdżowe. Proces ich przygotowania oraz końcowy smak i aromat, sprawiają, że receptura ta jest jednym z ulubionych przepisów naszej autorki, Pauliny Lipińskiej.

Bułki drożdżowe z pieczarkami

Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy albo daj dziecku do szkoły.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
180 g
Bułki drożdżowe z pieczarkami

Lista składników do przygotowania bułek drożdżowych z pieczarkami

  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • drożdże suche 7 g
  • Masło 130 g
  • Mleko 2% 250 ml
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 15 g
  • Pieczarki 500 g
  • Cebula 100 g
  • Ser gouda 150 g
  • Sezam nasiona 40 g

Przygotowanie bułek drożdżowych z pieczarkami krok po kroku

Jajko i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

100 g masła umieść w garnku i roztop.

Dolej do masła mleko.

Do miski przesiej mąkę i dodaj płaską łyżkę soli.

Wsyp cukier i drożdże, zamieszaj.

Dodaj roztopione masło z mlekiem oraz jedno jajko.

Ciasto wyrób mikserem (mieszadła do drożdżowego ciasta) przez około 5 minut.

Miskę z ciastem przykryj ścierką i pozostaw na 90 minut w ciepłym miejscu.

30 g masła rozgrzej na patelni i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę.

Pokrój pieczarki w półplastry i dodaj do cebuli. Posól, popieprz oraz posyp oregano. Smaż do uzyskania złotego koloru. Ostudź.

Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki.

Połowę sera wsyp do ostudzonych pieczarek i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C. Na blaszce połóż papier do pieczenia.

Ciasto, które urosło, podziel na 10 równych części.

Każdą część weź na dłoń, przygnieć drugą ręką (by powstał placek) i nałóż część nadzienia. Bułkę "zamknij" z każdej strony ciastem tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Bułki układaj w równych odstępach na blaszce.

Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.

Posyp je resztą startego sera oraz sezamem.

Piecz bułki przez 20 minut.

Muffinki a'la pizza

Muffinki pizzowe to ciekawy i niekonwencjonalny sposób na przyrządzenie dobrze znanego i kochanego dania - pizzy. Ta oryginalna interpretacja została zaproponowana przez Joannę Płazę, która w swoim przepisie łączy tradycyjne elementy pizzy z formą popularnych muffinek.

Potrzebne składniki to mąka pszenna typu 550 (280 g), drożdże suche (7 g), cukier (3 g), oliwa z oliwek (12 ml), przecier pomidorowy bez soli (120 g), pieczarki (250 g) i ser mozzarella (186 g). Istotnym elementem są też przyprawy - sól, oregano i bazylia, które podkreślają smak pizzy.

Do przygotowania muffinek pizzowych niezbędny jest piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, tarka oraz duża miska.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie lekkiego ciasta drożdżowego - podstawy każdej pizzy. Następnie dodaje się na nie przecier pomidorowy z przyprawami, pokrojone pieczarki i kawałki mozzarelli. Gotowe muffinki pizzowe są pieczone na złoty kolor, a na koniec można je posypać startym serem.

Twórczyni tego przepisu, Joanna Płaza, pokazuje, że pizzę można podawać nie tylko w tradycyjnej formie. Muffinki pizzowe to smakowite i praktyczne danie - idealne zarówno na imprezę, jak i na rodzinną kolację.

Muffinki pizzowe

Wypróbuj przepisu na najlepsze ciasto na pizzę z mlekiem. Delikatne, puszyste i chrupiące ciasto idealnie skomponuje się z Twoimi ulubionymi składnikami.
W skrócie
Czas przygotowania
90 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
88 g
Muffinki pizzowe podane w jasnej, drewnianej skrzynce z jasną ściereczką, na szarym blacie

Lista składników do przygotowania muffinki pizzowej

  • Mąka pszenna typ 550 280 g (2 szklanki)
  • drożdże suche 7 g (1 opakowanie)
  • Cukier 3 g (1 szczypta)
  • Oliwa z oliwek 12 ml (1 łyżka)
  • Przecier pomidorowy bez soli 120 g (1/2 szklanki)
  • Pieczarki 250 g
  • Ser Mozzarella 186 g (1,5 kulki)

Przygotowanie muffinki pizzowej krok po kroku

Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i oliwę.

Stopniowo dolewaj niepełną szklankę (około 200 ml) ciepłej wody i wyrabiaj ciasto.

Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.

Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Pieczarki pokrój i odstaw.

Jedną kulkę mozzarelli pokrój w 24 kostki a połówkę drugiej zetrzyj na tarce.

Do przecieru dodaj sporą szczyptę soli, oregano i bazylii.

Do wgłębień w foremce do babeczek włóż papilotki lub nasmaruj je oliwą.

Ciasto podziel na 24 porcje.

Każdą porcję ciasta rozciągnij, posmaruj łyżką przecieru, dodaj trochę pieczarek i kosteczkę mozzarelli. Zlep brzegi i przełóż do foremki.

Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Piecz 15 minut w 220 stopniach z włączoną funkcją grzałki góra dół.

Pod koniec pieczenia posyp babeczki serem mozzarella.

Czosnkowy chleb

Delikatny, a jednocześnie wyrazisty w smaku, chlebek czosnkowy to propozycja dla każdego miłośnika pieczywa domowego. Przepis opracowany przez Magdę Panek to połączenie prostoty przygotowania z niezwykłym efektem końcowym. Przekonaj się, jak smak chleba zmienia się pod wpływem dodatku czosnku, koperku i natki pietruszki.

Lista składników nie jest skomplikowana - potrzebujesz: mąki pszennej typ 500, świeżych drożdży, cukru, masła, jajek, natki pietruszki, koperku ogrodowego oraz czosnku. Wszystko to, wraz ze szczyptą soli, pozwoli stworzyć przepyszne pieczywo, które idealnie sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przygotowanie chlebka czosnkowego w domu nie wymaga specjalistycznego sprzętu. W zupełności wystarczą: piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia i blaszka. Prosty przepis krok po kroku wprowadzi nas w tajniki domowego pieczenia, a prawdziwie domowy smak chlebka zadowoli podniebienie każdego smakosza.

Dzisiaj proponujemy, aby nie tylko spróbować tego wyjątkowego chlebka, ale również aby odkryć radość płynącą z przygotowania go we własnej kuchni. Skorzystaj z przepisu Magdy Panek, a aromat świeżo pieczonego chleba zdominuje twoją kuchnię, tworząc przytulną atmosferę domu. Ciesz się chwilą i odkryj piekarnika w domowym wydaniu!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto