Domowe wypieki, czyli pyszne i proste pieczywo na śniadania i kolacje

Domowe pieczywo na każdą okazję
Domowe pieczywo, które możesz przygotować na śniadania lub kolacje, fot. pabisiak
ikona podziel się
Opublikowano: 22.03.2024 r., 17:13 | Autor: Magda Panek
Domowe pieczywo to doskonała baza do przygotowania pysznych kanapek. Możesz podać je również jako dodatek do zup, postaw z sosem czy do dań z grilla. Robiąc samodzielnie pieczywo, masz pewność, że wykorzystano do niego tylko pełnowartościowe produkty i nie jest ono zabarwione np. karmelem. Koniecznie poznaj kilka naszych propozycji na pełne smaku domowe pieczywo (propozycje dotyczą chlebów oraz bułek).

Żytnie na zakwasie

Pierwszą propozycją na domowe pieczywo jest chleb żytni na zakwasie. Stanowi on dobre źródło błonnika pokarmowego oraz witamin grupy B. Koniecznie przygotuj go, gdy jesteś na diecie bogatej w błonnik. Jeśli zmagasz się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, lepiej sięgaj po pieczywo pszenne.

Chlebek pszenny

Dieta lekkostrawna i pieczywo? Koniecznie te z niską zawartością błonnika pokarmowego. Sprawdź przepis na chleb pszenny z dodatkiem proszku do pieczenia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i zaskakuje smakiem. Podaj go na śniadanie lub kolację z dodatkiem wędliny i warzyw.

Owies nie tylko w owsiance

Z sześciu produktów jesteś w stanie przygotować domowe pieczywo. Wystarczy tylko mąka owsiana, mąka ziemniaczana, drożdże suszone, oliwa z oliwek, cukier oraz sól. To właśnie te produkty połączone ze sobą tworzą pyszny i pełnowartościowy chleb. Koniecznie przygotuj go i włącz do codziennego jadłospisu.

Pszeniczne bułki z sezamem

Bułki pszenne na proszku do pieczenia to kolejna propozycja na domowe wypieki na śniadania i kolacje. Bułeczki warto podać z dodatkiem twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na bułki.

Bułki żytnie

Pełnowartościowe bułki żytnie to doskonałe źródło przede wszystkim błonnika pokarmowego. Koniecznie przygotuj je, jeśli nie jesteś na diecie lekkostrawnej i nie masz przeciwwskazań do zwiększonej ilości błonnika w codziennym jadłospisie. Bułki podaj z dodatkiem masła, wędlin i serów oraz oczywiści ze świeżymi warzywami.

Bułeczki na śniadanie

Ostatnią propozycją na domowe pieczywo są bułeczki śniadaniowe, które możesz przygotować w wersji na słodko lub na słono. Bułeczki słodkie warto podać z twarożkiem, natomiast ich wytrawną wersję z wędliną, serem i warzywami. Koniecznie przygotuj je w swoim domu.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto