Przepis na bułki na proszku do pieczenia krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 300 g
- Jogurt naturalny 150 ml
- Masło 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Jajko 1 szt.
- Sezam nasiona 12 g
- Cukier 6 g 1 łyżeczka
Masło rozpuść i przestudź.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier oraz łyżeczkę soli.
Do mąki wlej rozpuszczone masło i jogurt i dokładnie wymieszaj, zagniatając ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulki o takiej wielkości jakiej mniej więcej chcesz mieć bułeczki.
Ułóż je na blasze.
Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp sezamem.
Piecz 20-30 minut w 180 C.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Bułki na proszku do pieczenia - cechy przepisu
Więcej o bułkach na proszku do pieczenia
Ciasto na bułki na proszku do pieczenia, zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i uformować bułeczki. Najwięcej czasu poświęca się na ich pieczenie, ale i tak są to bardzo szybkie bułeczki. Przepis na te pszenne bułki maślane składa się z mąki, soli, cukru, masła/margaryny, proszku do pieczenia i jogurtu, który możesz pominąć, jeżeli chcesz zrobić bułki bez mleka i produktów mlecznych. Zwykły jogurt, możesz zamienić na jogurt roślinny lub wodę, a masło zamienić na margarynę. Dzięki temu bułeczki będą nie tylko bez nabiału, a co za tym idzie bez laktozy, ale także będą wegańskie. Ilość użytego cukru zależy od tego, czy chcesz słodkie bułeczki na proszku do pieczenia, czy słone. W składnikach podałam tylko odrobinę cukru, żeby uzyskać wytrawne pieczywo, ale możesz to zmienić, dosypując więcej cukru. Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i zostawiania, żeby przestygło. Do dużej miski należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać sól z cukrem. Potem go miski dodajemy już tylko przestudzone masło i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto będzie gęste, ponieważ nie chcemy, żeby się rozlało podczas pieczenia. Wyrobione ciasto wystarczy podzielić na mniejsze kulki, ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypać sezamem, czarnuszką lub makiem w wersji wytrawnej, albo kruszonką, czy też owocami w wersji słodkiej. Takie bułeczki śniadaniowe na proszku do pieczenia piecze się około 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak oto można w ekspresowym tempie uzyskać ciepłe, świeże pieczywo.
Świetnie sprawdzą się na kanapki z masełkiem, wędliną i świeżymi warzywami. Minusem tych bułeczek jest ich wysoki indeks glikemiczny, ale to oczywiście można trochę zmienić, zamieniając, chociaż część mąki typu 550 na typ 1850, czyli na mąkę razową. Cukier w wersji na słono możesz pominąć, natomiast w wersji na słodko zamień go na słodzik, na przykład na erytrytol lub ksylitol.
Wartości odżywcze bułek na proszku do pieczenia
Energia i białka
(63g)
Węglowodany w bułkach na proszku do pieczenia
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy w przepisie na bułki na proszku do pieczenia
(63g)
Składniki mineralne w przepisie na bułki na proszku do pieczenia
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bułkach na proszku do pieczenia
Lista alergenów dla bułek na proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona