Co zrobić z mąki orkiszowej? 5 łatwych przepisów

Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa - inspirujące przepisy z jej wykorzystaniem, fot. alicja neumiler
ikona podziel się
Opublikowano: 02.04.2024 r., 17:13 | Autor: Paulina Zambrzycka
Mąka orkiszowa jest świetnym składnikiem spożywczym. Można upiec z niej wiele pysznych rzeczy. Dzięki unikalnym właściwościom mąki stanowi ona doskonałą alternatywę dla klasycznej pszennej. Co dobrego można przygotować z mąki orkiszowej? Sprawdź 5 łatwych i smacznych przepisów.

Chrupiący chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej stanowić może dodatek do wielu pysznych potraw. Możesz również przygotować na jego bazie zdrowe, smaczne kanapki na śniadanie czy do pracy.

Chleb z mąki orkiszowej robi się bardzo łatwo. Do jego upieczenia niepotrzebna jest specjalistyczna wiedza kulinarna. Chleb powinno się piec w temperaturze 180 st. C. Produkty potrzebne do jego przygotowania znajdziesz niemal w każdym sklepie spożywczym.

Chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej stanowi doskonałą podstawę do wykonania pysznych kanapek. Chleb możesz podać również jako dodatek na grilla. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowy chleb.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
55 g
Chleb z mąki orkiszowej ulożony na drewnianych deskach do krojenia.

Lista składników do przygotowania chleba z mąki orkiszowej

  • mąka orkiszowa 500 g (typ 1850 lub 2000)
  • drożdże świeże 30 g
  • Cukier 10 g (1 plaska łyżka stołowa)
  • Słonecznik nasiona łuskane 40 g

Przygotowanie chleba z mąki orkiszowej krok po kroku

Do szklanki pokrusz drożdże, dodaj cukier, dwie łyżki wody oraz jedną płaską łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszaj i dodaj 400 ml letniej wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Następnie ciasto na chleb wyrabiaj przez 2 minuty, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź jego powierzchnię.

Chleb w keksowe odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Po tym czasie chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika, przełóż go z blaszki na kratkę i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzony chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.

Puszyste muffinki na każdą okazję

Muffinki są szybkim i prostym do przygotowania daniem na bazie mąki orkiszowej. Słodkie babeczki powinny powstać z kilku składników, które dostępne są w większości marketów spożywczych. Muffinki będą znakomitym deserem dla osób lubiących nietypowe desery.

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste – zrobisz je nawet bez większego doświadczenia w gotowaniu. Deser z mąki orkiszowej doskonale smakuje m.in. z polewą czekoladową, cukrem pudrem lub malinami.

Smaczne gofry – nie tylko na deser

Jeśli chcesz zjeść smaczny i prosty deser, przygotuj gofry na bazie mąki orkiszowej. Smakują wybornie również na śniadanie, ale też lekką kolację. Gofry przygotować można w wielu ciekawych wersjach, np. z sosem czekoladowym, bitą śmietaną i owocami.

Gofry orkiszowe są szybkie do zrobienia – wystarczy zaledwie 10 minut, aby je przyrządzić. Zrobisz je z kilku składników, takich jak mąka orkiszowa, mleko 2%, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia i cukier.

Nietypowe naleśniki

Jeśli jesteś na diecie bezmlecznej lub wegetariańskiej z pewnością docenisz naleśniki na mące orkiszowej. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Aby nadać naleśnikom puszystości, warto dodać do nich wody gazowanej. Doskonale smakują z serem twarogowym lub musem owocowym. To świetna alternatywa dla słodkich przekąsek.

Pomysł na pyszne ciasto

Ciasto na bazie mąki orkiszowej smakuje przepysznie. Poza tym jest łatwe w przygotowaniu, więc każdy świetnie sobie z nim poradzi. Warto zrobić je na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. To skróci czas przygotowania deseru.

Jeśli ktoś z twoich bliskich boryka się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ciasto z mąki orkiszowej będzie doskonałym pomysłem – ma niski indeks glikemiczny. To również dobry pomysł na podwieczorek lub smaczne drugie śniadanie.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto