Chleb z mąki orkiszowej

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb z mąki orkiszowej ulożony na drewnianych deskach do krojenia.
Chleb z mąki orkiszowej
Chleb z mąki orkiszowej stanowi doskonałą podstawę do wykonania pysznych kanapek. Chleb możesz podać również jako dodatek na grilla. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowy chleb.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas wyrastania 60 min
202 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa - typ 1850 lub 2000 (500 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier - 1 plaska łyżka stołowa (10 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa, drewniana łyżka, ściereczka

Przepis na chleb z mąki orkiszowej krok po kroku

Do szklanki pokrusz drożdże, dodaj cukier, dwie łyżki wody oraz jedną płaską łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszaj i dodaj 400 ml letniej wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Następnie ciasto na chleb wyrabiaj przez 2 minuty, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź jego powierzchnię.

Chleb w keksowe odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 15-20 minut.

Po tym czasie chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika, przełóż go z blaszki na kratkę i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzony chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na chleb z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat chleba z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Domowy chleb możesz wykorzystać do przygotowania kanapek, podać jako dodatek do zup lub wykorzystać go jako dodatek do mięs z grilla. Przepis na chleb z mąki orkiszowej jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania chleba potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, drożdże świeże, cukier, słonecznik oraz sól.

A jak zrobić chleb z mąki orkiszowej? Do szklanki pokrusz drożdże, dodaj cukier, dwie łyżki wody oraz jedną płaską łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Składniki dokładnie wymieszaj. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszaj i dodaj 400 ml letniej wody. Składniki wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto na chleb wyrabiaj przez 2 minuty, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź jego powierzchnię. Chleb w keksowe odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.

Podsumowując chleb z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na smaczny składnik śniadań i kolacji. Najlepszy chleb jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Temperatura pieczenia chleba wynosi 180°C. Produkty niezbędne do wykonania chleba dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w chlebie z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla chleba z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa

Wartości odżywcze chleba z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Chleb z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na pyszne, domowe pieczywo. Mąka wykorzystana do przygotowania pieczywa stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
368.72
202.80
Białko (g)
16.24
8.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
67.25
36.99
Węglowodany przyswajalne (g)
54.77
30.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
12.48
6.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
5.10
2.80
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
1.19
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
2.19
1.20
Wapń (mg)
34.83
19.16
Żelazo (mg)
3.40
1.87
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba z mąki orkiszowej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba z mąki orkiszowej

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
500 g
typ 1850 lub 2000
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
10 g
1 plaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Koszt składników
14.50