Ciasto z mąki orkiszowej
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Truskawki (400 g)
Przepis na ciasto z mąki orkiszowej krok po kroku
Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem do uzyskania piany.
Dodaj mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki do pieczenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na ćwiartki.
Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
- Ciasto z truskawkami
- Placek z truskawkami
- Tarta z truskawkami
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Sernikobrownie z truskawkami
- Biszkopt z truskawkami
- Ciasto ucierane z truskawkami
- Naked cake
- Tort truskawkowy
- Kruszon
- Sernik na zimno z galaretką
- Rolada biszkoptowa
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Kruche ciasto z truskawkami
- Ciasto z truskawkami i budyniem
- Prosty sernik na zimno
- Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z mąki orkiszowej
Ciasto z mąki orkiszowej to świetna propozycja na pyszny deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez większego doświadczenia w kuchni. Mój prosty przepis jest na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach co zdecydowanie skraca czas przygotowania.
Przepis na ciasto z mąki orkiszowej powstaje zaledwie z kilku podstawowych składników, które są ogólnodostępne.
Będziesz potrzebować mąkę orkiszową, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.
Mąka orkiszowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Przepis na pyszne ciasto orkiszowe jest uniwersalne, a o rodzaju owoców zadecyduj sam.
Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu, do świeżych owoców skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałów.
Dokładnie jak zrobić ciasto z mąki orkiszowej opisuję krok po kroku nieco niżej.
Będzie to dobry pomysł na pyszny deser dla całej Twojej rodziny. Ciasto będzie dobre też na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.
Alergeny w cieście z mąki orkiszowej
Lista alergenów dla ciasta z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z mąki orkiszowej
Ciasto orkiszowe możesz przygotować z dowolnymi owocami.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.