Bułki z mąki żytniej

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki z mąki żytniej posypane ziarnami.
Bułki z mąki żytniej
Bułki z mąki żytniej to wspaniała opcja na domowe pieczywo, które zrobisz w kilka chwil. Są chrupiące, proste w przygotowaniu, a także niezwykle aromatyczne.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
385 kcal
Kcal w porcji
149 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (400 g)
  • Cukier (5 g)
  • Sól (5 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Sezam nasiona (10 g)
  • Nasiona słonecznika (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bułki z mąki żytniej krok po kroku

Do podgrzanego mleka dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki.

Odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.

Gotowy zaczyn dodaj do mąki i soli.

Dolej ciepłą wodę i wyrób ciasto.

Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie z ciasta formuj bułki i układaj na blaszce do pieczenia.

Wierzch bułek posmaruj jajkiem i posyp ziarnami.

Piecz 20-30 minut w 180 st. C.

Ostudź.

Jak oceniasz przepis na bułki z mąki żytniej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat bułek z mąki żytniej

Bułki z mąki żytniej to wspaniała opcja na domowe pieczywo, które zrobisz w kilka chwil. Są chrupiące, proste w przygotowaniu, a także niezwykle aromatyczne.

Przepis na bułki z mąki żytniej to doskonały pomysł na pyszne wypieki z mąki żytniej. To dobre rozwiązanie, jeśli nie przepadasz za pieczywem ze sklepów. Te bułki są smaczne, ale również dobre dla zdrowia. Te bułeczki idealnie sprawdzą się jako baza pysznych kanapek, gdyż ich smak jest naprawdę uniwersalny i pasuje do wszystkiego. To świetny wybór dla wszystkich miłośników pysznego pieczywa. Bułki robi się w piekarniku i wystarczy godzina, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ten sprawdzony przepis jest idealny również dla początkujących osób, które chcą stworzyć naprawdę wspaniały wypiek, który na pewno się uda i będzie smakował wyśmienicie.

Jeśli jak zrobić bułki z mąki żytniej, by były smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Najlepsze są zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, kiedy są ciepłe i mocno chrupiące. Możesz kupić je w każdym sklepie, jednak zrobienie ich w domu zajmuje naprawdę tylko kilka chwil. Możesz więc mieć domowe świeże pieczywo bez wychodzenia do piekarni każdego ranka. Z tego przepisu dowiesz się jak się robi najlpesze bułki w piekarniku. Domowe bułeczki zachwycają smakiem i miękkością. Najważniejszy jest wybór odpowiedniej mąki. W tym przepisie zaproponowana została mąka pełnoziarnista, która jest najzdrowszym wyborem dla wszystkich. Dobrze jest używać mąki pełnoziarnistej, gdyż wtedy dostarcza się znacznie więcej błonnika i witamin. Oczyszczona mąka nie jest źródłem wartościowych substancji prozdrowotnych, dlatego najlepiej jej unikać i zamieniać ją na opcję pełnowartościową. Mąka żytnia jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na cały organizm, a zwłaszcza na układ nerwowy. To również doskonała skarbnica minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Mąka żytnia dostarcza manganu, pierwiastka wchodzącego w skład wielu enzymów, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Zawarte w niej białka mają najwięcej korzystnych dla zdrowia albumin i globulin.

Alergeny w bułkach z mąki żytniej

Lista alergenów dla bułek z mąki żytniej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze bułek z mąki żytniej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy cennych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kcal)
258.94
385.82
Białko (g)
12.37
18.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany (g)
49.32
73.48
Węglowodany przyswajalne (g)
32.77
48.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
16.55
24.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz (g)
4.05
6.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
2.30
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
3.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
1.51
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
2.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.03
4.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina A (µg (mcg))
8.79
13.10
Witamina B6 (mg)
0.36
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Witamina C (mg)
0.03
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.41
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
7.82
11.64
Tiamina (mg)
0.32
0.47
Ryboflawina (mg)
0.24
0.36
Niacyna (mg)
3.42
5.10
Foliany (µg (mcg))
47.42
70.66
Beta karoten (µg (mcg))
7.06
10.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód (mg)
338.08
503.73
Potas (mg)
119.49
178.04
Wapń (mg)
74.27
110.66
Fosfor (mg)
391.06
582.68
Magnez (mg)
122.97
183.22
Żelazo (mg)
3.76
5.60
Cynk (mg)
3.96
5.90
Miedź (mg)
0.48
0.71
Mangan (mg)
4.15
6.19
Brak danych dla: cukier, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z mąki żytniej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z mąki żytniej

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Sezam nasiona
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Nasiona słonecznika
10 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 10 g
Koszt składników
19.00