Domowe wędliny i pasztety - poznaj propozycje na pyszne dodatki do śniadań i kolacji

Wiele domowych wędlin ułożonych na deskach do krojenia
Domowe wędliny jako smaczny dodatek do kanapek, fot. Silesia
ikona podziel się
Opublikowano: 14.03.2024 r., 7:12 | Autor: Magda Panek
Kanapka to nic innego, jak kromka chleba z różnymi dodatkami, ale z czym ją przygotować? Możesz podać ją z domowymi pastami, z serem żółtym, z serkami do smarowania pieczywa czy z wędlinami. Warto podać je również z dodatkiem warzyw, które stanowią bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Koniecznie poznaj nasze propozycje na kilka domowych wędlin.

Szynka na kanapki

Już z pięciu składników przygotujesz pyszną, domową wędlinę na kanapki. Szynka z szynkowara jest bardzo soczysta i warto podać ją podczas spotkań rodzinnych na desce mięs. Kanapkę z szynką najlepiej zrób na pieczywie pełnoziarnistym i podaj ją z ogórkiem, sałatą oraz rzodkiewką. W szynkowarze możesz przygotować również inne mięsa.

Strączki na śniadanie lub kolację

Pewnie kojarzysz smalec z fasoli - kiedyś było o nim bardzo głośno w sieci. A co powiesz na pasztet z soczewicy zielonej? Stanowi on doskonałą propozycję na włączenie do diety większej ilości nasion roślin strączkowych. Koniecznie podaj go z dodatkiem domowych sosów kanapkowych.

Mięso wędzone w wędzarni

Cztery produkty składają się na pyszną, domową wędlinę. Boczek wędzony jest bardzo smaczny i doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym. Warto przygotować go na rodzinne spotkania przy alkoholu - tłuste jedzenie jest wtedy wskazane.

Pasztet domowej roboty

Kanapki z pasztetem i ogórkiem kiszonym to doskonała propozycja na pyszne śniadanie lub kolację. Koniecznie przygotuj z nami swój domowy pasztet wieprzowy. Bez obawy możesz podać go dla rodziny lub znajomych na wielu imprezach - jest przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy z wątróbką drobiową to doskonała propozycja na smaczny dodatek do pieczywa z dodatkiem ogórków. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu w swojej kuchni.
W skrócie
Czas przygotowania
25 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
285 g
Pasztet wieprzowy podany w prostokątnym naczyniu. Obok niego znajdują się ogórki.

Lista składników do przygotowania pasztetu wieprzowego

  • boczek wieprzowy bez kości 500 g
  • Szynka wieprzowa surowa 750 g
  • Polędwica wołowa 750 g
  • Cebula 150 g (3 małe sztuki)
  • Bułka pszenna 50 g
  • Wątróbka drobiowa 400 g
  • Jajko 5 szt.
  • Masło 30 g
  • Bułka tarta 20 g

Przygotowanie pasztetu wieprzowego krok po kroku

Boczek pokrój i ułóż na spodzie dużego garnka. Mięso wołowe i wieprzowe pokrój na małe kawałki i ułóż na boczku.

Cebule obierz i pokrój na grube plastry, które ułóż na mięsie.

Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj sól, 2 listki laurowe i 7 ziaren ziela angielskiego. Wodę zagotuj na duży ogniu.

Następnie składniki w garnku wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Na koniec zdejmij garnek z ognia i dodaj do wywaru z mięsem bułkę pokrojoną na duże kawałki. Zanurz ją w wywarze.

Ugotowane mięso dobrze ostudź. Najlepiej zostaw je do wystygnięcia na całą noc w chłodne miejsce.

Gdy mięso będzie już schłodzone to sparz wątróbkę we wrzątku (przez około 3 minuty).

Z ugotowanego mięsa wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawy wyrzuć do kosza.

Wątróbkę, ugotowane mięso, cebulę i bułkę zmiel dobrze w maszynce do mielenia mięsa. (najlepiej na małych oczkach). Czynność powtórzyć trzykrotnie.

Następnie do zmielonej masy dodaj żółtka jaj, pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Białka jaja ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do masy pasztetowej i delikatnie wymieszaj.

Foremki do pasztetu wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie wlej do nich masę pasztetową, dobrze dociśnij, aby pozbyć się powietrza ze środka masy.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.

Pasztet piecz przez około 90 minut w nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Wędlina z żelatyną

Ostatnią propozycję na domowe dodatki do kanapek zamyka salceson. Koniecznie podaj go z pieczywem i musztardą. Domowej roboty salceson jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego wypróbuj go w swojej kuchni.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto