Salceson

Opublikowano: 14.06.2021 r., 10:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Salceson ułożony na czarnej desce.
Salceson
Salceson to coś dla miłośników podrobów i tradycyjnej polskiej kuchni. Będzie świetnym wyborem na pyszny dodatek do kanapek, który niesamowicie wygląda.
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 210 min
714 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ogon wieprzowy 2 szt (58 g)
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Golonka wieprzowa (2000 g)
  • Seler korzeniowy 1 gruby plaster (60 g)
  • Marchewka 4 sztuki (180 g)
  • Pietruszka 2 szt (160 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Żelatyna 8 łyżek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, osłonka na salceson

Przepis na salceson krok po kroku

Mięso opłucz i włóż do dużego garnka. Zalej 2 litrami wody i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj przez 30 minut.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części. Dodaj do garnka i gotuj całość przez 2 godziny.

Mięso wyciągnij z zalewy i odstaw je do dużej miski. Wywar cały czas gotuj z warzywami przez godzinę.

Warzywa odcedź z wywaru, dodaj do niego żelatynę i wymieszaj tak, by całość się dokładnie rozpuściła.

Mięso wraz z chrząstkami i skórkami pokrój w drobną kostkę i zalej wywarem z żelatyną. Dodaj sól, pieprz, granulowany czosnek i kminek. Dokładnie wymieszaj.

Salceson włóż do osłonki i dobrze zawiąż koniec.

Włóż do dużego garnka z ciepłą ( 80 stopni) wodą i parz przez 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na salceson
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat salcesonu

Salceson jest jednym z tych produktów, które najlepiej smakują zrobione w domu. Dzięki temu można wybrać do niego najlepsze mięso, a także przyprawić go w preferowany sposób. Zwykle jednak kupuje się go w sklepie, ze względu na panujące przekonanie, że jego przygotowanie w domu jest niezwykle trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego. To wędlina, którą można przygotować w sposób łatwy, a przy tym dużo zdrowszy. Dzięki domowej metodzie salceson ma mnóstwo smaku, a także pyszny smak i aromat. Idealnie nadaje się na kanapki.

Ten swojski wyrób smakuje najlepiej ze świeżego mięsa, dlatego warto wybrać produkty o jak najlepszej jakości. Dobrze jest dołożyć do salcesonu mięso o jak najmniejszej ilości tłuszczu czy chrząstek, dzięki temu smakuje znacznie lepiej.

Salceson biały robiony z dobrej jakości mięsa będzie idealnym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Połączony ze świeżym pieczywem jest naprawdę świetnym posiłkiem, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To świetny sposób na zużycie mięsa, o dużej ilości kolagenu w sposób naprawdę smaczny. Kolagen jest niezwykle ważnym elementem diety i powinien mieć w niej swoje specjalne miejsce. Pomaga zachować sprawność stawów, odpowiednią elastyczność jelit, a także zdrowie skóry. To jeden z tych elementów, których nie może zabraknąć w diecie osób, które chcą zadbać o swój wygląd od środka.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry salceson, który będzie naprawdę smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Ten prosty przepis na salceson pozwala przygotować produkt o wspaniałym smaku i aromacie. To idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek.

Domowy salceson smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości mięso wieprzowe i odpowiednie osłonki, w które można zapakować gotowy produkt. Osłonki można kupić w sklepie wędliniarskim lub zamówić przez Internet. Najlepiej szukać takich, które są dość wytrzymałe.

Salceson domowej roboty będzie idealnym wyborem dla osób, które kochają tradycyjne wędliny w trochę zdrowszym wydaniu. Dzięki przygotowaniu go w domu można pominąć konserwanty, a także wypełniacze, które znajdują się w sklepowych produktach.

Najlepiej wykorzystywać proste przyprawy do salcesonu. Najlepiej smakuje z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Można go przygotować z głowizny. Salceson wieprzowy jest idealnym wyborem dla smakoszy mięsnych produktów.

Alergeny w salcesonie

Lista alergenów dla salcesonu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze salcesonu

na 100g gotowej potrawy

Salceson nie jest dobrym wyborem na co dzień, ze względu na duży udział nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
195.74
714.44
Białko (g)
19.74
72.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
1.90
6.95
Węglowodany przyswajalne (g)
1.43
5.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
11.68
42.63
Tłuszcze nasycone (g)
8.66
31.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
11.01
Cholesterol (mg)
73.65
268.83
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina C (mg)
1.75
6.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
103.95
379.40
Wapń (mg)
19.68
71.83
Żelazo (mg)
1.23
4.51
Szacunkowy indeks glikemiczny salcesonu 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salcesonu

Koszt składników
113.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogon wieprzowy
58 g
2 szt
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.74
Za 58 g
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Golonka wieprzowa
2000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
44.00
Za 2000 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Marchewka
180 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Pietruszka
160 g
2 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żelatyna
30 g
8 łyżek
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
113.00