Przepis na salceson krok po kroku
- Ogon wieprzowy 58 g 2 szt
- Łopatka wieprzowa 1000 g
- Golonka wieprzowa 2000 g
- Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
- Marchewka 180 g 4 sztuki
- Pietruszka 160 g 2 szt
- Cebula 200 g 2 szt
- Żelatyna 30 g 8 łyżek
Mięso opłucz i włóż do dużego garnka. Zalej 2 litrami wody i dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj przez 30 minut.
Warzywa obierz i pokrój na mniejsze części. Dodaj do garnka i gotuj całość przez 2 godziny.
Mięso wyciągnij z zalewy i odstaw je do dużej miski. Wywar cały czas gotuj z warzywami przez godzinę.
Warzywa odcedź z wywaru, dodaj do niego żelatynę i wymieszaj tak, by całość się dokładnie rozpuściła.
Mięso wraz z chrząstkami i skórkami pokrój w drobną kostkę i zalej wywarem z żelatyną. Dodaj sól, pieprz, granulowany czosnek i kminek. Dokładnie wymieszaj.
Salceson włóż do osłonki i dobrze zawiąż koniec.
Włóż do dużego garnka z ciepłą ( 80 stopni) wodą i parz przez 1,5 godziny.

(liczba kalorii)
Salceson - cechy przepisu
Więcej o salcesonie
Salceson jest jednym z tych produktów, które najlepiej smakują zrobione w domu. Dzięki temu można wybrać do niego najlepsze mięso, a także przyprawić go w preferowany sposób. Zwykle jednak kupuje się go w sklepie, ze względu na panujące przekonanie, że jego przygotowanie w domu jest niezwykle trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego. To wędlina, którą można przygotować w sposób łatwy, a przy tym dużo zdrowszy. Dzięki domowej metodzie salceson ma mnóstwo smaku, a także pyszny smak i aromat. Idealnie nadaje się na kanapki.
Ten swojski wyrób smakuje najlepiej ze świeżego mięsa, dlatego warto wybrać produkty o jak najlepszej jakości. Dobrze jest dołożyć do salcesonu mięso o jak najmniejszej ilości tłuszczu czy chrząstek, dzięki temu smakuje znacznie lepiej.
Salceson biały robiony z dobrej jakości mięsa będzie idealnym dodatkiem do śniadania czy kolacji. Połączony ze świeżym pieczywem jest naprawdę świetnym posiłkiem, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. To świetny sposób na zużycie mięsa, o dużej ilości kolagenu w sposób naprawdę smaczny. Kolagen jest niezwykle ważnym elementem diety i powinien mieć w niej swoje specjalne miejsce. Pomaga zachować sprawność stawów, odpowiednią elastyczność jelit, a także zdrowie skóry. To jeden z tych elementów, których nie może zabraknąć w diecie osób, które chcą zadbać o swój wygląd od środka.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry salceson, który będzie naprawdę smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Ten prosty przepis na salceson pozwala przygotować produkt o wspaniałym smaku i aromacie. To idealny sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek.
Domowy salceson smakuje najlepiej, gdy jest świeży. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobrej jakości mięso wieprzowe i odpowiednie osłonki, w które można zapakować gotowy produkt. Osłonki można kupić w sklepie wędliniarskim lub zamówić przez Internet. Najlepiej szukać takich, które są dość wytrzymałe.
Salceson domowej roboty będzie idealnym wyborem dla osób, które kochają tradycyjne wędliny w trochę zdrowszym wydaniu. Dzięki przygotowaniu go w domu można pominąć konserwanty, a także wypełniacze, które znajdują się w sklepowych produktach.
Najlepiej wykorzystywać proste przyprawy do salcesonu. Najlepiej smakuje z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Można go przygotować z głowizny. Salceson wieprzowy jest idealnym wyborem dla smakoszy mięsnych produktów.
Wartości odżywcze salcesonu
Energia i białka
(365g)
Węglowodany w salcesonie
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy w przepisie na salceson
(365g)
Składniki mineralne w przepisie na salceson
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w salcesonie
Lista alergenów dla salcesonu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy