Trzymasz wędlinę w folii? To poważny błąd

Plastry wędliny na talerzu
Źle przechowywana wędlina szybko się psuje i nie nadaje się do jedzenia, fot. highwaystarz
ikona podziel się
Opublikowano: 09.03.2024 r., 13:03 | Autor: Paulina Lipińska
Szynkę jemy na różne sposoby - do kanapek, dań na zimno i na gorąco. Dlatego ważne jest to, by zapewnić dobry smak i zapach mięsnym wyrobom. Jak zachować świeżość wędlin? Na pewno nie trzymając ją w folii. To najgorszy możliwy sposób jej przechowywania. Zobacz, jak (nie) przechowywać wędliny.

Znasz ten problem?

Kupujesz świeżą wędlinę w sklepie, a po zakupach od razu wkładasz ją do lodówki. Za jakiś czas chcesz zjeść kanapkę. Otwierasz więc (do tej pory zamkniętą szczelnie) folię i widzisz śliską i nie zachęcającą do jedzenia szynkę. Co się zadziało?

Z czasem w przechowywanej wędlinie zaczynają rozwijać się śluzowce. Są to groźne bakterie, które pojawiają się w takcie trzymania wędlin w folii, która nie przepuszcza powietrza. Wtedy staje się ona wilgotna. To sprzyja powstawaniu drobnoustrojów, które sprawiają, że wędlina staje się śliska, na jej powierzchni pojawia się śluz, a sama szynka szybciej ulega zepsuciu. Jedząc takie mięso, narażasz się na zatrucie pokarmowe.

A jeśli uwielbiasz domowe wyroby, zrób swoją wędlinę.

Jaki sposób przechowywania będzie najlepszy?

Przechowywanie wędliny zawiera pewne przeciwieństwa. Jeśli będzie szczelnie zamknięte bez dostępu tlenu (na przykład w folii), w mięsie mogą pojawiać się wcześniej wspomniane bakterie. Natomiast wędliny odsłonięte całkowicie (narażone na pełny dostęp powietrza) będą wysychały i staną się bardzo niesmaczne. W dodatku zapach wędlin przeniesie się na całą lodówkę, przez co zmienić się może zapach innych potraw.

Jak więc postępować?

Są dwie możliwości. Jedną z nich jest użycie specjalnie zamykanych pudełek, które służą do przechowywania żywności. Można też przełożyć je do miski i przykryć talerzem. Drugą opcją jest użycie papieru do żywności. Niestety ten ma swoje wady, ponieważ łatwo przemaka i szybko się rwie.

Przechowywanie wędliny próżniowo.
Pakowanie próżniowe lub przechowywanie wędliny w pojemniku przeznaczonym do żywności to najlepsze rozwiązanie, fot. lena_zajchikova

W jaki sposób ograniczyć psucie wędlin?

Wędliny kupowane w plasterkach psują się szybciej. Zdecydowanie lepszym wyborem jest kupienie wędliny w całym kawałku. Wtedy mięso dłużej wytrzyma w świeżości.

Ponadto najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie małych ilości wędlin, które jesteś w stanie zjeść w przeciągu maksymalnie 3 dni.

Można mrozić wędliny, aby jeszcze dodatkowo przedłużyć ich trwałość, genialne jest również pakowanie próżniowe.

Każde mięso należy od razu po zakupie i powrocie do domu włożyć do lodówki - oczywiście nie zapominając o tym, by zabezpieczyć wędlinę (czyli przełożyć ją do pojemniczka lub owinąć w papier spożywczy).

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto