Zrób swoją wędlinę! Sklepowej od tej pory nie wybierzesz

Domowa szynka w kawałku oraz kilka pokrojonych plastrów obok, leżą na desce, a także 5 przepisów na domową wędlinę
Sam/a możesz zrobić swoją pyszną wędlinę - bez konserwantów i innych chemicznych substancji, fot. dusiowa
ikona podziel się
Opublikowano: 10.03.2024 r., 13:05 | Autor: Paulina Lipińska
Obecnie wielu z nas stara się wybierać domowe wyroby zamiast sklepowych. To zdrowsze rozwiązanie. Jeśli szukasz pomysłów na domową wędlinę, zobacz, jakie to jest proste. Przedstawiamy przepisy na smaczny dodatek mięsny do kanapek. Wykonanie nie jest skomplikowane, a dodatkowo używasz samych naturalnych i potrzebnych składników.

Dlaczego domowa wędlina to lepszy wybór niż sklepowa?

Zastanawiasz się co wybrać: wędlinę ze sklepu czy wędlinę domową? Wybór powinien być prosty! Wędlina domowa to najlepszy sposób na dodatek do kanapek - i nie tylko.

Mięsne wyroby, które zrobisz sam/a są o wiele lepsze, niż ich odpowiedniki, które kupujesz w sklepie. Dlaczego?

Wiesz co w takiej wędlinie się znajduje. Dodajesz do niej tylko niezbędne składniki. Nie dodajesz szkodliwych substancji. Kupne wędliny zawierają różne dodatki. Są to konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty i inne, bez których wędlina może się obejść.

Wiele z wyżej wymienionych dodatków do żywności wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie. Na przykład azotany mają działanie rakotwórcze i ich codzienne jedzenie dużych ilości sprawia, że szansa na zachorowanie jest większa.

Przy domowych wędlinach nie zapominaj o tym, jak je prawidłowo przechowywać!

To zabieramy się za robienie domowej wędliny - sprawdź nasze przepisy!

Lekki, soczysty i delikatny schab - czy to możliwe?

Na pierwszy ogień idzie schab gotowany w mleku. Tak przygotowany schab charakteryzuje się soczystością. Nie kruszy się, co często zdarza się przy schabie pieczonym. Ten schab będzie idealny na śniadanie dla całej rodziny.

Jeżeli nie znasz jeszcze tego przepisu na schab, warto to nadrobić. Od tej pory będziesz go robić tylko w taki sposób.

Wędlina z karkówki?

Karkówka pieczona z cebulką to również super opcja na wędlinę. Karkówka smakuje świetnie nie tylko na gorąco. Może być ona świetnym dodatkiem na kanapki. Cebula to pyszne wzbogacenie - na zimno też będzie genialną odmianą do pieczywa i mięsa.

Karczek pieczony jest wysokokaloryczny, zawiera dużo tłuszczu. Dla osób odchudzających to nie jest zbyt dobra wiadomość, ale to właśnie przez ten tłuszcz karkówka jest tak pyszna.

Szynka będzie najlepsza?

Wędlina z szynki bardzo pasuje do świeżych bułeczek. Taki dodatek do kanapki idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie. Cała rodzina szybko zje to mięso i będzie prosiła o więcej. Właśnie takie wędliny są odpowiednie - smaczne, proste do zrobienia i zdrowe.

Ta szynka zagości u ciebie w domu jako zamiennik mięsa na kanapki. Zamiast kupować taką w sklepie, postaw na naturalną opcję. Nie spożywaj szkodliwych dodatków do żywności - domowe jest najlepsze.

Robiłaś/eś roladę z boczku?

Mięsna rolada z boczku jest przepyszna. To idealne mięso na kanapki. Taka wędlina cudownie smakuje z chrzanem albo musztardą. Koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. Gwarantujemy, że nie raz do niej powrócisz.

Boczek niestety jest tłustym mięsem. Nie należy jeść go w zbyt dużych ilościach, żeby nie przyczyniać się do powstawania miażdżycy i innych chorób serca.

A może coś w ten deseń?

Pieczeń rzymska - czym jest? To mięsny wyrób, który również pasuje do kanapek. Robi się ją z mięsa mielonego, cebuli, jajka, oliwy oraz bułki tartej. Masa mięsna przypomina więc kotlety mielone. Świetnie smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

To ekstra opcja nie tylko na gorąco. Smakuje super także na zimno, więc na pewno wędlina taka przypadnie do gustu każdemu, kto lubi kotlety mielone.

Źródła:

  • Nitrites and nitrates from food additives and natural sources and cancer risk: results from the NutriNet-Santé cohort, Int J Epidemiol, 2022 Aug 10;51(4):1106-1119, Eloi Chazelas, Fabrice Pierre, Nathalie Druesne-Pecollo, Younes Esseddik, Fabien Szabo de Edelenyi, Cédric Agaesse, Alexandre De Sa, Rebecca Lutchia, Stéphane Gigandet, Bernard Srour, Charlotte Debras, Inge Huybrechts, Chantal Julia, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Pilar Galan, Serge Hercberg, Mélanie Deschasaux-Tanguy, Mathilde Touvier
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto