Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, pędzelek, sznurek

Przepis na roladę z boczku krok po kroku

Boczek umyj i osusz.

W misce wymieszaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę majeranku i soli, łyżkę słodkiej papryki i po 1/4 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki.

Mieszanką natrzyj mięso.

Od dłuższego boku zwiń ciasno boczek w roladę.

Co około 2 cm zwiąż mięso sznurkiem.

Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym i schowaj na całą noc do lodówki.

Na następny dzień wyjmij boczek godzinę przed pieczeniem z lodówki.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C. z termoobiegiem.

Mięso w naczyniu z przykrywką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 100 minut (bez termoobiegu po 25 minutach pieczenia).

Co jakiś czas smaruj mięso wytopionym tłuszczem za pomocą pędzelka.

Po 100 minutach zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 20 minut w 250 st. C z termoobiegiem.

Po upieczeniu mięso ostudź i dopiero zdejmij sznurki.

Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.

Rolada z boczku
Rolada z boczku - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - rolada z boczku

W skrócie
Kalorii w porcji
314 kcal
Wielkość
jednej porcji
80 g
Indeks glikemiczny

Wartości odżywcze rolady z boczku

na 100g gotowej potrawy

Boczek rolowany to propozycja na posiłek doskonały w diecie ketogenicznej. Nie ma tu węglowodanów, jest dużo tłuszczu oraz białko. Rolada z boczku ma zerowy indeks glikemiczny. Boczek ma dużo tłuszczów nasyconych (nadmiar w diecie jest szkodliwy).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
393.00
314.40
Białko (g)
13.70
10.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
37.10
29.68
Tłuszcze nasycone (g)
15.44
12.35
Tłuszcze nienasycone (g)
21.66
17.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.90
12.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.76
4.61
Tłuszcze trans (g)
0.15
0.12
Cholesterol (mg)
66.00
52.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
8.80
Witamina B6 (mg)
0.27
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.40
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.32
Witamina E (mg)
0.43
0.34
Retinol (µg (mcg))
11.00
8.80
Tiamina (mg)
0.28
0.22
Ryboflawina (mg)
0.08
0.06
Niacyna (mg)
4.02
3.22
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
751.00
600.80
Potas (mg)
201.00
160.80
Wapń (mg)
6.00
4.80
Fosfor (mg)
166.00
132.80
Magnez (mg)
13.00
10.40
Żelazo (mg)
0.38
0.30
Cynk (mg)
1.14
0.91
Miedź (mg)
0.05
0.04
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z boczku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie z boczku

Lista alergenów dla rolady z boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na roladę z boczku

Więcej informacji na temat rolady z boczku

Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany jest wyśmienity. Jeżeli masz ochotę na pyszną wędlinę albo mięso do obiadu, warto zrobić ten przepis na roladę z boczku. Sklepowe wędliny są coraz bardziej wzbogacane w niepotrzebne konserwanty. Świeża rolada z boczku to pełnia smaku i aromatu. Zobacz, jak zrobić roladę z boczku. To jest naprawdę proste. Smaczna rolada z boczku z piekarnika to doskonały dodatek do potraw.

Rolada z boczku to marynowane mięso (boczek surowy) zwinięte w roladę i pieczone w piekarniku. Przepis na roladę z boczku to smaczna, uniwersalna propozycja. Możesz podać ją na zimno z chlebem oraz na gorąco jako dodatek do obiadu. Jak zrobisz roladę z boczku na obiad, genialna będzie w sosie albo solo. Pasuje do niej kasza, ryż i ziemniaki. Podawaj, jak tylko chcesz – zawsze będzie dobra.

Jak zrobić roladę z boczku? Przede wszystkim ważne jest to by wybrać odpowiedni kawałek boczku surowego. Do przepisu na roladę z boczku kup mięso, które jest płaskie. Będzie się o wiele lepiej zawijało. Mięso trzeba umyć, a następnie wysuszyć. Przygotuj mieszankę smacznych przypraw: czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Ilość ostrej papryki dostosuj pod siebie. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, zastąp ostrą paprykę słodką papryką. Mięso trzeba bardzo dokładnie natrzeć z każdej strony. Teraz czas na zawijanie mięsa. Zacznij zwijać roladę z boczku surowego, zaczynając od dłuższego brzegu. Za pomocą sznurków zawiń ciasno roladę. Wiąż mięso co około 2 cm. Wtedy rolada z boczku zachowa dobry kształt. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego i schowaj na całą noc do lodówki. Dzięki temu mięso się zamarynuje i lepiej nasiąknie smakiem przypraw. Rolada z boczku będzie po prostu pyszna. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, rolada będzie dobra także, gdy upieczesz ją od razu, bez pozostawiania jej na noc. Na drugi dzień trzeba mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Nie piecz zimnego mięsa. Powinno się trochę ogrzać. Włóż mięso do gorącego piekarnika i piecz z przykrywką. Pieczona rolada będzie wyjątkowo pyszna, jeśli od czasu do czasu polejesz ją tłuszczem, który się wytworzył podczas pieczenia. Piecz dodatkowo 20 minut bez przykrywki w wysokiej temperaturze, by wierzch się pięknie przypiekł. Jeżeli robisz wędlinę do chleba, roladę wyjmij z piekarnika i ostudź. Dopiero wtedy zdejmij sznurki. Pieczona rolada z boczku do mięsa może być podawana po upieczeniu. Sznurki zdejmij z porcji mięsa.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z boczku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 12
48.00
Za 1200 g
Koszt składników
48.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na roladę z boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób