Schab gotowany w mleku

Opublikowano: 22.06.2021 r., 22:59 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab gotowany w mleku znajduje się w garnku.
Schab gotowany w mleku
Schab gotowany w mleku wychodzi soczysty i miękki. Tak przygotowane mięso idealnie nadaje się na kanapki lub jako przystawka. Sprawdź, jak zrobić schab w mleku!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
66 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (900 g)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
  • Masło 4 łyżeczki (28 g)
  • Czosnek 4 ząbki czosnku (20 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miseczka

Przepis na schab gotowany w mleku krok po kroku

Schab opłucz i osusz.

W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i 3 łyżki oliwy z oliwek.

Schab natrzyj marynatą i schowaj do pojemnika. Mięso odłóż do lodówki na całą noc.

W garnku rozgrzej 3 szklanki mleka (750 ml) i 2 szklanki wody (500 ml). Dodaj masło, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka pieprzu czarnego. Schab włóż do gotującego się mleka z wodą. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj ok. 60 min. W połowie gotowania obróć schab na drugą stronę.

Po tym czasie ściągnij garnek z palnika.

Schab wyjmij z garnka, gdy mleko będzie już zimne.

Jak oceniasz przepis na schab gotowany w mleku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat schabu gotowanego w mleku

Schab gotowany w mleku wychodzi soczysty, a kanapki z nim znikają w ekspresowym tempie. Mięso wychodzi bardzo dobre i przede wszystkim nie kruszy się podczas krojenia. Kanapki z tym schabem uwielbiają nie tylko dorośli, ale też i dzieci.

Jak zrobić schab w mleku? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki marynaty należy umieścić w miseczce i bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Kiedy schab będzie opłukany i osuszony, to można go natrzeć przygotowaną marynatą. Mięso powinno się marynować przynajmniej kilka godzin, ale najlepiej zostawić je na całą noc.

W garnku należy zagotować mleko z wodą. Warto dodać także masło, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zamarynowane mięso należy włożyć do gotującego się mleka. Pamiętaj o tym, aby schab był całkowicie przykryty na początku gotowania. Czas uzależniony jest od wagi mięsa. Jeżeli twój kawałek schabu jest większy, wydłuż czas gotowania. W połowie należy odwrócić mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu trzeba tylko ściągnąć garnek z kuchenki, ale mięso wciąż musi pozostać w mleku. Schab można wyjąć, gdy mleko ostygnie.

Przepis na schab gotowany w mleku możesz zmodyfikować tak, aby smakiem przypominał ten u babci. Jeżeli twoja babcia dodawała jakieś inne przyprawy i zioła (np. marynatę przygotowywała z czosnkiem i z rozmarynem), możesz zdecydować się na taką mieszankę i to w niej zamarynować mięso, a potem ugotować je w mleku, aby schab był odpowiednio soczysty.

Świeży czosnek możesz zamienić na czosnek granulowany. Odpowiednim dodatkiem będzie tymianek. Mięso możesz ugotować w mleku bez dodatku wody. Do gotującego się schabu możesz włożyć pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.

Schab wolno gotowany idealnie nadaje się na kanapki, ale tak naprawdę można go podać także na obiad. Tak przygotowane mięso będzie dobre z ziemniakami i sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Odpowiednim dodatkiem do obiadu będzie mizeria z ogórka lub buraczki z chrzanem. Możesz też pokusić się na podanie swojej ulubionej sałatki.

Alergeny w schabie gotowanym w mleku

Lista alergenów dla schabu gotowanego w mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze schabu gotowanego w mleku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
133.73
66.86
Białko (g)
12.75
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
2.51
1.25
Węglowodany przyswajalne (g)
2.48
1.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.82
3.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.45
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
2.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.61
1.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
0.38
Cholesterol (mg)
41.71
20.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
47.46
23.73
Witamina B6 (mg)
0.42
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
0.26
Witamina C (mg)
0.45
0.22
Witamina D (µg (mcg))
0.68
0.34
Witamina E (mg)
0.42
0.21
Retinol (µg (mcg))
47.25
23.63
Tiamina (mg)
0.38
0.19
Ryboflawina (mg)
0.16
0.08
Niacyna (mg)
4.20
2.10
Foliany (µg (mcg))
0.95
0.47
Beta karoten (µg (mcg))
3.91
1.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
42.20
21.10
Potas (mg)
267.40
133.70
Wapń (mg)
60.63
30.31
Fosfor (mg)
164.00
82.00
Magnez (mg)
19.01
9.50
Żelazo (mg)
0.29
0.15
Cynk (mg)
1.01
0.50
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu gotowanego w mleku 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu gotowanego w mleku

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
900 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
22.50
Za 900 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
28 g
4 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 28 g
Czosnek
20 g
4 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Koszt składników
57.50