Schab gotowany w mleku
- Schab wieprzowy bez kości (900 g)
- Mleko 2% - 3 szklanki (750 ml)
- Masło - 4 łyżeczki (28 g)
- Czosnek - 4 ząbki czosnku (20 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na schab gotowany w mleku krok po kroku
Schab opłucz i osusz.
W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę papryki wędzonej i 3 łyżki oliwy z oliwek.
Schab natrzyj marynatą i schowaj do pojemnika. Mięso odłóż do lodówki na całą noc.
W garnku rozgrzej 3 szklanki mleka (750 ml) i 2 szklanki wody (500 ml). Dodaj masło, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka pieprzu czarnego. Schab włóż do gotującego się mleka z wodą. Zmniejsz moc kuchenki i gotuj ok. 60 min. W połowie gotowania obróć schab na drugą stronę.
Po tym czasie ściągnij garnek z palnika.
Schab wyjmij z garnka, gdy mleko będzie już zimne.
- Schab pieczony
- Schab w sosie
- Schabowe w sosie
- Schab ze śliwkami
- Schabowy ze śliwką
- Schabowy ze śliwkami
- Kaszanka
- Schab ze śliwką pieczony
- Rolada ze schabu
- Kotlety schabowe
- Schab pieczony w rękawie
- Schab duszony
- Roladki ze schabu
- Schab w sosie własnym
- Schab po cygańsku
- Schab z piekarnika
- Schab pieczony w piekarniku
- Schab gotowany
- Dania ze schabu
Więcej informacji na temat schabu gotowanego w mleku
Schab gotowany w mleku wychodzi soczysty, a kanapki z nim znikają w ekspresowym tempie. Mięso wychodzi bardzo dobre i przede wszystkim nie kruszy się podczas krojenia. Kanapki z tym schabem uwielbiają nie tylko dorośli, ale też i dzieci.
Jak zrobić schab w mleku? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki marynaty należy umieścić w miseczce i bardzo dobrze ze sobą wymieszać. Kiedy schab będzie opłukany i osuszony, to można go natrzeć przygotowaną marynatą. Mięso powinno się marynować przynajmniej kilka godzin, ale najlepiej zostawić je na całą noc.
W garnku należy zagotować mleko z wodą. Warto dodać także masło, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zamarynowane mięso należy włożyć do gotującego się mleka. Pamiętaj o tym, aby schab był całkowicie przykryty na początku gotowania. Czas uzależniony jest od wagi mięsa. Jeżeli twój kawałek schabu jest większy, wydłuż czas gotowania. W połowie należy odwrócić mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu trzeba tylko ściągnąć garnek z kuchenki, ale mięso wciąż musi pozostać w mleku. Schab można wyjąć, gdy mleko ostygnie.
Przepis na schab gotowany w mleku możesz zmodyfikować tak, aby smakiem przypominał ten u babci. Jeżeli twoja babcia dodawała jakieś inne przyprawy i zioła (np. marynatę przygotowywała z czosnkiem i z rozmarynem), możesz zdecydować się na taką mieszankę i to w niej zamarynować mięso, a potem ugotować je w mleku, aby schab był odpowiednio soczysty.
Świeży czosnek możesz zamienić na czosnek granulowany. Odpowiednim dodatkiem będzie tymianek. Mięso możesz ugotować w mleku bez dodatku wody. Do gotującego się schabu możesz włożyć pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku.
Schab wolno gotowany idealnie nadaje się na kanapki, ale tak naprawdę można go podać także na obiad. Tak przygotowane mięso będzie dobre z ziemniakami i sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Odpowiednim dodatkiem do obiadu będzie mizeria z ogórka lub buraczki z chrzanem. Możesz też pokusić się na podanie swojej ulubionej sałatki.
Alergeny w schabie gotowanym w mleku
Lista alergenów dla schabu gotowanego w mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze schabu gotowanego w mleku
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.