Opublikowano: 17.02.2024 r., 15:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Kasza gryczana jest najbardziej popularna jako dodatek do drugiego dania. Świetnie sprawdzi się również jako składnik zup, pierogów, gołąbków lub dodatek do rosołu. Kasza gryczana jest produktem bogatym w białko. Zawiera go w ilości od 10 do 16%, w zależności od pochodzenia. Białko to ma podobną wartość do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Według badań 100 g kaszy gryczanej zapewnia dzienne zapotrzebowanie organizmu na białka, których organizm potrzebuje i nie potrafi samodzielnie wytworzyć- m.in. lizynę.
Każdy dzień powinniśmy zacząć od pysznego śniadania i tutaj również sprawdzi się kasza gryczana! Wykonane z niej płatki gryczane będą świetne z dodatkiem kakao, truskawek i orzechów. Taka gryczanka da ci energię na cały dzień i wprawi cię w dobry nastrój!
Jeśli nie masz płatków gryczanych, to ugotuj po prostu kaszę gryczaną w wodzie. A następnie odcedzoną zblenduj z kakao i napojem roślinnym lub mlekiem! Pyszne śniadanie gwarantowane!
Nudzi cię sucha kasza dodana do obiadu? W naszym przepisie przygotujesz ją w taki sposób, że już nigdy nie sięgniesz po zwykłą kaszę z woreczka. Aromat warzywnych dodatków wznosi kaszę na zupełnie nowy poziom przyjemności. Koniecznie wypróbuj ją w takiej wersji.
Kolejny przepis na pyszny obiad to oczywiście faszerowana, pieczona papryka. Jednak farsz nie jest standardowy z mięsa i ryżu, za to z pysznej kaszy gryczanej z pieczarkami, cebulą i serem mozzarella. No takie połączenie smaków nie może nie smakować! Kasza to dobre źródło białka, więc żadne mięso nie jest tutaj potrzebne.
Jakie są najlepsze obiady? Oczywiście takie, po których nie musisz sprzątać całej kuchni! I w tym miejscu świetnie sprawdzi się pyszna kasza gryczana. Przygotowana na patelni z jajkiem, papryką i cukinią to świetne jednogarnkowe danie, które będzie sycące i smaczne. Na pewno wszyscy je pokochają.
Już wiecie, że kasza gryczana może być świetnym farszem. A jeszcze lepiej smakuje w najsmaczniejszym polskim daniu, czyli pierogach! O tak! Takie pierogi znikną z talerza w mgnieniu oka. No bo czy może być coś lepszego niż pierogi z farszem z kaszy i twarogu okraszone podsmażoną cebulką? Ja już wiem, że to przepyszne danie – sprawdź i ty!
Gdzie jeszcze świetnie pasuje smaczny farsz? Oczywiście do gołąbków! Połączenie kaszy gryczanej z leśnymi, suszonymi grzybami to prawdziwy majstersztyk! Bo nie potrzeba wiele, aby stworzyć smaczne danie na obiad. Przygotujcie do gołąbków sos pomidorowy, a zobaczycie, że już nie wrócicie do standardowego przepisu na gołąbki.