Ziemniaki, które się nie rozgotują? Wystarczy dodać ten składnik podczas gotowania

Surowe ziemniaki w misce
Ziemniaki są lekkostrawne i bardzo zdrowe, fot. Atlas
ikona podziel się
Opublikowano: 27.07.2024 r., 14:55 | Autor: Ewa Cierpiał
W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej. Odpowiednio ugotowane ziemniaki wzbogacają obiad w źródło potasu, witaminy C czy magnez. Jednak co zrobić, aby zawsze ugotowały się perfekcyjnie? Odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Słów kilka o ziemniakach

Ziemniaki zna każdy. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo mocno zakorzenione miejsce. Te niepozorne elementy korzenia pojawiły się na terenach Europy w 1567 roku wraz z hiszpańskimi żeglarzami wracającymi po podboju kraju Inków.

Na początku ziemniaki miały raczej złą sławę- uznawano, że przyczyniają się do powstania trądu. W XIX wieku zyskały już taką popularność, że stały się podstawą żywienia prawie całego kontynentu europejskiego. Niektórzy badacze uważają nawet, że dzięki ziemniakom wzrosła znacząco populacja Europy.

Wzrost uprawy ziemniaka miał jednak swoją ciemną stronę. Ze względu na to, że były one mało różnorodne genetycznie to były również mniej odporne na choroby. To przyczyniło się do zniszczenia 90% zbiorów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, a tym samym zmniejszenia populacji tego kraju przez śmierć i emigrację mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, a tym samym odporność tego warzywa jest znacznie większa.

Wartości odżywcze ziemniaków

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych.

Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal.

To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Ugotowane ziemniaki posypane pietruszką
Idealnie ugotowane ziemniaki ulepszają każdy obiad, fot. Pixel-Shot

Jak nie rozgotować ziemniaków?

Oczywiście warto pilnować czasu gotowania ziemniaków, jednak istnieją dodatki, które znacznie zmniejszą ryzyko rozmięknięcia tych pysznych warzyw.

  • Masło

Ten niepozorny dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że ziemniaki się nie rozgotują. Gdy ziemniaki się gotują, dodaj do nich łyżeczkę masła, a możesz mieć pewność, że ziemniaki będą jędrne i niezwykle smaczne.

  • Sok z cytryny

Dodatek soku ze świeżo wyciśniętej cytryny sprawi, że ziemniaki nie zrobią się ciemne. Dodatkowo uchroni to przed ich rozpadnięciem się.

  • Ocet

Można używać go zamiast soku z cytryny, jednak jego dodatek nada ziemniakom dodatkowo ostrzejszego smaku. Jeśli nie boicie się eksperymentować w kuchni i nie lubicie rozgotowanych ziemniaków, to ten dodatek jest dla Was.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto