Placki ziemniaczane z gulaszem - 2 najsmaczniejsze przepisy na obiad

0
0,0/5

Jeśli masz trochę czasu i chcesz zrobić fajny, sycący obiad to polecam serdecznie placki ziemniaczane z gulaszem. Możesz je zrobić w półtorej godziny, więc faktycznie przepisy nie należą do najszybszych. Taka potrawa jest jednak bardzo smaczna i warta polecenia. Placki ziemniaczane z gulaszem nie są trudnym daniem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym na mięsie wołowym i winie. Także ciekawą propozycją są placki ziemniaczane oraz gulasz po węgiersku z szynką wieprzową.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Placki ziemniaczane z gulaszem na talerzu, a także najlepsze przepisy i praktyczne porady kulinarne krok po kroku
Placki ziemniaczane z gulaszem krok po kroku, czyli najelsze przepisy i wykonanie placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną śmietany – pycha. Sos wołowy po węgiersku z plackami ziemniaczanymi jest zrobiony z winem. Znajdziesz w nim też ogórki kiszone i paprykę. Placki ziemniaczane z sosem z wołowiny to potrawa bardzo sycąca. Takim obiadem na pewno się najesz. Sos z wołowiny robi się przez dosyć długi czas. Najważniejsze, by mięso było miękkie. Ta potrawa najlepiej smakuje podana tylko i wyłącznie na gorąco.

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną śmietany – pycha.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
430 g
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym

  • Polędwica wołowa 500 g
  • Cebula 200 g
  • Olej rzepakowy 40 ml (4 łyżki)
  • Papryka czerwona 140 g
  • Ogórek kiszony 100 g
  • Wino czerwone wytrawne 50 g
  • Mąka pszenna typ 500 50 g (5 łyżek)
  • Ziemniaki późne 1000 g
  • Jajko 2 szt.

Przygotowanie placków ziemniaczanych z gulaszem wołowym krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w garnku. Podsmaż na nim pokrojone w kostkę 100 g cebuli oraz 2 posiekane ząbki czosnku.

Do zarumienionych warzyw dodaj pokrojone w kostkę mięso i podsmaż około 7 minut.

Po tym czasie wlej o mięsa wino - ma wyparować. Dodaj około 500 g bulionu domowego albo wody, przyprawę chilli i paprykę słodką oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną świeżą. Teraz gotuj około godzinę i 20 minut, mięso ma być miękkie.

Gdy mięso jest miękkie dodaj pokrojonego drobno ogórka kiszonego oraz sól i pieprz. W około 50 ml zimnej wody rozprowadź dokładnie 2 łyżki mąki i dodaj do sosu. Zagotuj i gotowe.

Umyte i obrane ziemniaki dodaj do blendera razem ze 100 g cebuli, 2 ząbkami czosnku, jajkiem, 3 łyżkami mąki, solą i pieprzem.

Na reszcie gorącego oleju smaż placki ziemniaczane na złoty kolor.

Placki układaj na talerzu naprzemiennie z sosem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym

Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej

Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste składniki. Idealnie na smaczny i sycący obiad. Sos gulaszowy z mięsem z szynki wieprzowej jest pyszny, a dodatkowo bardzo łatwy. Tutaj znajduje się tylko kilka składników. Ciasto do placków ziemniaczanych zrobi się bez jajka, za to dodaje się mąkę. Placki po węgiersku to najlepszy pomysł na obiad, który ma zaspokoić głód największego głodomora. Podawaj je wyłącznie na gorąco.

Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej

Prosty przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z szynki. Ten przepis warto zrobić, bo jest nieskomplikowany i zawiera proste składniki. Idealnie na smaczny i sycący obiad.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
425 g
Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej

  • Szynka wieprzowa surowa 500 g
  • Olej rzepakowy 40 ml (4 łyżki)
  • Cebula 200 g
  • Papryka czerwona 100 g
  • Mąka pszenna typ 500 40 g (4 łyżki)
  • Ziemniaki późne 750 g

Przygotowanie placków ziemniaczanych z gulaszem z szynki wieprzowej krok po kroku

Rozgrej połowę oleju. Do garnka dodaj pokrojoną w niewielką kostkę papryką, przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz pokrojone 100 g cebuli. Podsmaż kilka minut.

Dodaj mięso pokrojone w kostkę i smaż około 8 minut.

Wlej tyle bulionu lub wody, by przykryła mięso i warzywa. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą i gotuj około godzinę.

Gdy mięso będzie miękkie w 40 g zimnej wody rozpuść 2vłyżki mąki. Dodaj do sosu i zagotuj, by lekko zgęstniał.

Obierz ziemniaki. Umyj je i zetrzyj na tarce na puree. Dodaj 2 łyżki mąki, sól, pieprz i pokrojoną drobno cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku.

Na reszcie gorącego oleju smaż placki ziemniaczane na patelni.

Gotowe placki polewaj sosem.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z gulaszem z szynki wieprzowej

Placki ziemniaczane z gulaszem – sposób podania

Placki ziemniaczane z gulaszem – jak to się je? Placki ziemniaczane z gulaszem jest to danie złożone z placków ziemniaczanych, ale w towarzystwie sosu gulaszowego. Jest to podobna potrawa do placków ziemniaczanych po węgiersku, ale sos po węgiersku zawiera więcej warzyw, takich jak między innymi pieczarki.

Podanie placków ziemniaczanych po węgiersku można zrobić na kilka sposobów. Jedna opcja to układanie warstwowo: placek, gulasz, placek… Drugą opcją jest usmażenie dużego, okrągłego placka ziemniaczanego i na jego połowie wyłożenie sosu i przykrycie drugą połową placka. Można jeszcze placki ziemniaczane polać sosem.

Sos gulaszowy z plackami ziemniaczanymi smakuje dobrze wyłącznie na gorąco.

Placki ziemniaczane z gulaszem – jak prawidłowo przygotować sos z mięsem

Gulasz zrobić możesz z każdego mięsa, jakie chcesz wykorzystać: z mięsem drobiowym, mięsem wieprzowym lub mięsem wołowym. Mięso drobiowe jest najszybsze i najmniej skomplikowane do obróbki. Bardzo fajne mięso drobiowe to pierś, udo, mięso gulaszowe. Mięso wieprzowe potrzebuje więcej czasu na gotowanie niż mięso drobiowe, ale mniej niż mięso wołowe. Sos z mięsem wieprzowym można przygotować z szynki, karkówki czy łopatki. Z kolei mięso wołowe potrzebuje specjalnego traktowania. Dobrym mięsem na sos wołowy jest polędwica, łopatka, udziec.

Jeśli w zły sposób przygotuje się sos z wołowiną, mięso nie dogotuje się – będzie twarde nawet pomimo bardzo długiego gotowania. Dlatego przed robieniem mięso wołowe musi być odpowiednio przygotowane. Po pierwsze nie należy od razu gotować mięsa wyciągniętego dopiero z lodówki. Mięso poddane wysokiej temperaturze musi być wyjęte wcześniej z zimnej lodówki, najlepiej około godzinę bądź dwie. Drugą ważną kwestią jest to, by sosu z mięsa wołowego nie solić od razu, tylko posolić tuż przed podaniem, jak mięso jest już miękkie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na placki ziemniaczane po węgiersku?

Te dwa punkty to klucz, który decyduje o tym, czy mięso będzie miękkie, czy też nie. Jeśli mięso byłoby zbyt twarde, to oznacza, że prawdopodobnie należy je gotować jeszcze dłużej. Gdyby gotowanie trwało zbyt długo, to być może któryś z punktów został pominięty lub źle przygotowany.

Inne inspiracje na odmianę placków ziemniaczanych? Polecam placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym oraz placki ziemniaczane z pieczarkami. Sos jest aksamitny, a placki są chrupiące. Placki ziemniaczane to zawsze dobry wybór - zwłaszcza zrobienie placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym lub usmażenie placków ziemniaczanych z pieczarkami. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to jedna ze słynnych opcji, ale czy znasz przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami? Starte ziemniaki i pieczarki połączone w jedno to duet godny pierwszego miejsca.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto