Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - 2 proste przepisy

0
5,0/5

Racuchy ziemniaczane i sos grzybowy to zawsze świetne połączenie. Placki ziemniaczane i sos złożony z pieczarek to doskonały sposób na fajny obiad. Przepisy na placki ziemniaczane z sosem grzybowym są proste i składają się z dostępnych składników. Polecam dwa ciekawe pomysły na wykorzystanie ziemniaków i pieczarek. Pyszny jest przepis na te placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym, który jest niesamowicie kremowy, ponieważ opiera się na serku topionym. Jeżeli chcesz schudnąć, ale marzy ci się taka potrawa, to również coś się znajdzie – wersja odchudzona to lżejszy przepis, który możesz zjeść i dalej dbać o swoją masę ciała.

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy kulinarne.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym na drewnianym stole, a także przepisy i wskazówki kulinarne
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym krok po kroku, a także najlepsze przepisy i porady kulinarne

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz poznać. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny. Opiera się na śmietance oraz… serku topionym. To dzięki serkowi sos pieczarkowy jest wspaniale kremowy. Zrobienie placków ziemniaczanych jest również łatwe, a także nie wymaga wielu produktów. Jest to propozycja na obiad, który z pewnością Cię nasyci i będzie pysznie smakował. To danie smakuje najlepiej na gorąco.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz poznać.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
450 g
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Lista składników do przygotowania placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

  • Ziemniaki późne 750 g
  • Jajko 1 szt.
  • Cebula 200 g
  • Mąka pszenna typ 500 10 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Pieczarki 150 g
  • Śmietanka kremowa 30% 75 g
  • serek topiony śmietankowy 50 g

Przygotowanie placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj.

Na dużej misce umieść sito i zetrzyj na nie ziemniaki na puree. Odciśnij ziemniaki z nadmiaru soków.

Zdejmij sitko z miski i olej wodę, a skrobię na dnie pozostaw. Dodaj ziemniaki, jajko, mąkę oraz bardzo drobno posiekaną cebulę (100 g) i ząbek czosnku.

Rozgrzej na patelni olej (40 g) i smaż placki na złoty kolor.

Sos: na 10 g oleju usmaż resztę cebuli i czosnku drobno posiekane. Dodaj pieczarki pokrojone w pól plasterki. Jak warzywa się zarumienią dodaj serek topiony, śmietankę, sól oraz pieprz i zagotuj całość aż serek się rozpuści i sos lekko zgęstnieje.

Podawaj placki z sosem na gorąco.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis na placki ziemniaczane to odchudzona wersja. Placki ziemniaczane są bez mąki i smażone na patelni bez dodatku tłuszczu. Sos pieczarkowy zabielony jest jogurtem naturalnym. Z przypraw warto dodać chilli oraz gałkę muszkatołową, które super pasują do wszystkiego. Placki ziemniaczane z pieczarkami to dobre połączenie także na diecie redukcyjnej – szczególnie pyszne podawane na gorąco.

Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis na placki ziemniaczane to odchudzona wersja.
0
0,0/5
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
3
Wielkość
jednej porcji
455 g
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Lista składników do przygotowania dietetycznych placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

  • Ziemniaki późne 750 g
  • Jajko 1 szt.
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Pieczarki 150 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Cebula 200 g
  • Jogurt naturalny 200 ml

Przygotowanie dietetycznych placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym krok po kroku

Placki ziemniaczane: ziemniaki obierz i umyj. Na dużej misce ułóż sitko. Zetrzyj na tarce ziemniaki i dodaj na sitko, by odciekły. Odciśnij.

W tym czasie na oleju podsmaż drobno pokrojone 100 g cebuli na złoto.

Na dnie miski osadzi się skrobia. Odlej wodę z ziemniaków i do skrobi dodaj ziemniaki, jajko oraz podsmażoną cebulę. Posól, dodaj pieprz i dokładnie zamieszaj.

Na rozgrzanej patelni po smażeniu cebuli wykładaj masę tworząc placki ziemniaczane. Smaż placki na złoto.

Sos: w garnku rozgrzej masło. Dodaj 100 g cebuli drobno posiekanej oraz pieczarki pokrojone w ćwierć plasterki. Podsmaż warzywa na zloty kolor.

Gdy warzywa będą zarumienione wyłącz palnik i dodaj jogurt, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz chilli. Wymieszaj (nie gotuj).

Placki polej sosem i podawaj na gorąco.

Sprawdź szczegółowe informacje o wartościach odżywczych, alergiach i kosztach przygotowania potrawy klikając w przycisk poniżej

Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym – przydatne triki podczas gotowania

Przygotowanie placków ziemniaczanych wymaga, by przestrzegać paru zasad. Zapewnią one, by placki ziemniaczane pozostały chrupiące.

Pomyśleć można, że przykryte placki ziemniaczane szybciej się usmażą i nie będą surowe. To prawda, jednak z drugiej strony podczas smażenia z przykrywką placki stają się gumowate. To dzieje się za sprawą tego, że podczas smażenia wytwarza się para wodna, która, nie mając jak ujść, wnika w placki, przez co nie są one chrupiące. Zbyt mała moc palnika podczas smażenia i zbyt niska temperatura oleju również nie sprzyja temu, by placki ziemniaczane były chrupkie. Smaż placki na średniej mocy palnika i w odpowiedniej temperaturze – nie będą wtedy spalone, a ładnie zarumienione.

Polecam usmażone placki ziemniaczane układać na ręczniku papierowym. W ten sposób można pozbyć się nadmiaru oleju, który zostaje na plackach. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na placki ziemniaczane po węgiersku?

Sos pieczarkowy, placki ziemniaczane i co jeszcze? Jakie dodatki do tej potrawy?

Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie pieczarki. Sos pieczarkowy jest ponadczasowy, prosty i smaczny. Podając placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, fundujesz posiłek, który zawsze się uda. Sos pieczarkowy robi się szybko i nie potrzeba zbyt wielu produktów do jego przygotowania. Usmażone placki ziemniaczane wyłóż na talerzu i polej sosem pieczarkowym. Tak podana potrawa musi być serwowana jedynie na gorąco.

Do placków ziemniaczanych z sosem grzybowym nie trzeba dodawać nic więcej. Jeśli jednak przepadasz za różnymi dodatkami to wszelkiego rodzaju warzywa kiszone i konserwowe będą świetnym dodatkiem. Ogórek kiszony czy surówka z kapusty kiszonej zawsze będzie dobrze się komponować. Ponadto super pasuje gęsta śmietana lub jogurt oraz świeże zioła: natka pietruszki, koperek albo szczypiorek.

Zapraszam po przepisy na placki ziemniaczane z gulaszem, placki ziemniaczane z pieczarkami oraz pieczone placki ziemniaczane. Placki ziemniaczane z gulaszem to połączenie racuchów ziemniaczanych z sosem gulaszowym. Sposób na przygotowanie placków ziemniaczanych z pieczarkami jest banalny – ziemniaki, pieczarki i ser żółty w formie pysznych racuchów. Dietetyczne pieczone placki ziemniaczane można jeść, nawet jeśli chciałbyś schudnąć. Jest to po prostu wersja, która ma ograniczoną wartość kaloryczną. Zrobienie placków ziemniaczanych z gulaszem to dobry pomysł na pyszny obiad. Każdy przepis możesz zrobić zarówno ze smażonych, jak i pieczonych placków ziemniaczanych.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 100,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny
Skomentuj
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto