Diavolo pizza
- Drożdże suche - Całe opakowanie (7 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (320 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżeczki (15 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżeczki (15 ml)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - Pół kartoniku (250 g)
- Ser Mozzarella - 1 opakowanie (250 g)
- Cebula czerwona - 1/4 dużej cebuli czerwonej (25 g)
- Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
- Salami popularne - Całe opakowanie (może być tez pikantne) (100 g)
- Papryczka chili zielona z puszki - 2 sztuki (38 g)
Przepis na pizzę diavolo krok po kroku
Przesiej mąkę, a następnie wsyp do niej sól i suche drożdże. Całość wymieszaj. Następnie dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i 250 ml letniej wody. Wstępnie połącz składniki, a potem wyłóż ciasto na stolnicę i dalej wyrabiaj je ręcznie przez ok. 15 min.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, natrzyj pozostałą oliwą. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
Czosnek zetrzyj na tarce.
Do garnka wlej olej i od razu dorzuć czosnek. Po 1,5 min dodaj przecier pomidorowy, łyżkę oregano, łyżeczkę bazylii, łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Uchyl pokrywkę, aby sos mógł się zredukować.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce i przełóż do małej miseczki.
Czarne oliwki, czerwoną cebulę, salami popularne lub pikantne i papryczki chili pokrój.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i palcami powoli je rozciągnij, aż osiągniesz oczekiwany kształt pizzy. Ciasto posmaruj sosem i posyp serem. Dołóż oliwki, papryczkę chili, cebulę i salami. Pizzę możesz posypać dodatkowo odrobiną oregano.
Pizzę piecz ok. 15-20 min w temperaturze 200 stopni (góra-dół).
Sos, który pozostał w garnku, przelej do małej miseczki i podaj do pizzy.
Więcej informacji na temat pizzy diavolo
Diavolo pizza charakteryzuje się tym, że jest bardzo ostra. W tym celu dobiera się odpowiednie składniki. Sam przepis na pizzę jest prosty, choć wykonanie pizzy nie należy do najłatwiejszych. Przy wyrabianiu ciasta można się porządnie zmęczyć. Jednak pizza Diavolo zachwyci każdego, kto preferuje bardzo ostre smaki.
Przygotowanie ciasta i składników na pizzę oraz jej upieczenie powinno zająć ok. 75 min. W czasie, gdy ciasto na pizzę będzie wyrastać, możesz zrobić sos, zetrzeć ser i pokroić resztę dodatków. Pamiętaj, że składniki możesz modyfikować i dobierać według własnego uznania.
Pizza Margherita składa się tylko z sosu, sera i oregano, dlatego stanowi podstawę większości innych pizz. Jednak w przypadku pizzy Diavolo, zamiast sera mozzarella możesz zdecydować się na pikantny ser pecorino. Możesz dodać więcej pokrojonej papryczki chili, a sam sos pomidorowy możesz przygotować w inny sposób. Jeżeli chcesz, aby był ostrzejszy, dorzuć do niego mieloną papryczkę chili i paprykę ostrą, ale nie zapomnij też o papryce słodkiej, aby nieco to skontrastować. To, jak ostra będzie ta pizza, zależy wyłącznie od ciebie i twoich preferencji. Jeżeli Ty lub twoi goście lubicie takie smaki, to możecie stworzyć naprawdę mocną pizzę.
Diavolo to też znana pizzeria. Jednak sprzedają tam nie tylko bardzo ostre pizze. Do wyboru jest m.in. pizza Margherita, Prosciuto czy Capriciosa. W wersji ostrej mają do wyboru np. pizzę z papryczkami jalapeno, serem pleśniowym i salami pepperoni lub z tabasco. Wybór jest szeroki, więc na pewno każdy miłośnik pizzy znajdzie coś dla siebie, a może nawet jakaś pizza zainspiruje go do stworzenia własnej domowej pizzy z podobnymi składnikami.
Pizza to smaczna przekąska do filmu czy podczas spotkania ze znajomymi lub rodziną. Jeżeli spodziewasz się gości, to warto część pizzy zrobić szybciej, ponieważ przygotowanie jej zajmuje nieco czasu. Zwłaszcza że trzeba poczekać, aż ciasto na pizzę wyrośnie. Możesz sobie wszystko przygotować, a gdy twoi goście się zjawią, spokojnie wyłożysz ciasto na blachę i posmarujesz sosem, a potem dorzucisz dodatki i wrzucisz pizzę do piekarnika.
Alergeny w pizzy diavolo
Lista alergenów dla pizzy diavolo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy diavolo
Energia i białka
(355g)
Węglowodany
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy
(355g)
Składniki mineralne
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.