Płatki jęczmienne - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
płatki jęczmienne | 69 | 45 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego płatków jęczmiennych
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak płatki jęczmienne indeks glikemiczny wynosi 69, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Płatki owsiane,
Kasza jęczmienna,
Płatki kukurydziane,
Płatki ryżowe,
Płatki gryczane,
Płatki jaglane,
Płatki orkiszowe
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze płatków jęczmiennych?
Tabela informacyjna dla płatków jęczmiennych
płatki jęczmienne | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
69 (średni) |