Kapusta gotowana - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
kapusta gotowana | 15 | 1 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego gotowanej kapusty
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak kapusta gotowana indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Bób gotowany,
Burak gotowany,
Kapusta kiszona,
Kapusta czerwona,
Kapusta biała,
Kapusta pekińska,
Kapusta
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze gotowanej kapusty?
Tabela informacyjna dla gotowanej kapusty
kapusta gotowana | |
Kategoria produktu | Warzywa |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
15 (niski) |