Dziki ryż - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w dzikim ryżu oraz jakie alergie mogą powodować.
Dziki ryż - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ryż dziki 45 33
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego dzikiego ryżu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ryż dziki indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z dzikim ryżem
Ryż, Ryż brązowy, Ryż basmati, Ryż jaśminowy, Ryż parboiled, Czarny ryż, Komosa ryżowa, Ryż do sushi

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla dzikiego ryżu

ryż dziki
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 45
(niski)
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto