Opublikowano: 06.04.2024 r., 9:10
|
Autor:
Paulina Lipińska
Dieta wegańska jest wymagająca i wiąże się z wieloma restrykcjami. Myślisz, że beza, jajecznica czy twarożek to dania, których nie możesz jeść będąc na diecie wegańskiej? Pokażemy ci przepisy na podstawowe posiłki, dodatki i desery, które zrobisz z pomocą roślinnych alternatyw.
Dieta wegańska to sposób odżywiania się polegający na żywieniu się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Na diecie tej wykluczone jest jedzenie jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli przede wszystkim:
- mięso, ryby,
- nabiał,
- jaja,
- wszystkie przetworzone produkty, w których znajdują się wyżej wymienione składniki oraz ich pochodne.
Ta dieta jest podobna do diety warzywno-owocowej, tylko na diecie wegańskiej jest większe urozmaicenie. Można, a nawet trzeba jeść orzechy, tłuszcze roślinne, wszelkie produkty, które są wytwarzane z roślin (na przykład tofu czy napoje roślinne).
Tofu to bardzo dobry produkt, który jest bogatym źródłem białka roślinnego. Jest on fajnym zamiennikiem mięsa, a także twarogu - ze względu na wartości odżywcze oraz konsystencję.
Tradycyjny twarożek robi się z sera białego (twarogu). Do sera twarogowego dodaje się śmietanę bądź jogurt naturalny. Nabiał jest niedozwolony w diecie wegańskiej, więc wymyślono, że można przygotować jego zamiennik na bazie tofu.
Przepis na "twarożek" z tofu to jedynie trzy składniki: tofu, napój roślinny i sok z cytryny. By go dostosować pod swoje upodobania, należy go doprawić do smaku i dodać ulubione dodatki, na przykład szczypiorek.
Zamiast masła (które ma bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych) na kanapki użyj "masła" z awokado! Awokado to fantastyczne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które jest bardzo pożądane w diecie każdego człowieka.
Masło z awokado jest przepyszne. Żeby je zrobić wystarczy połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. By masło miało dobry smak, dodaj do niego przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek i sok z cytryny. To super opcja do kanapek i grzanek.
Brakuje ci w diecie jajecznicy? Na pomoc przychodzi tofucznica! Smakuje naprawdę bardzo dobrze i ma fajną konsystencję. Tofucznica to godne zastąpienie jajecznicy, a do jej przygotowania potrzeba dużo oleju, tofu, cebulę, mleko owsiane oraz przyprawy do smaku.
By tofucznica nie była zbyt sucha, należy dodać do niej sporej ilości tłuszczu roślinnego. To znacząco podwyższy kaloryczność, ale danie nabiera o wiele lepszego smaku oraz lepszej formy.
Osoby na diecie wegańskiej nie zginą. Mają bowiem nawet przepis na... jajka! Te jajka są w pełni wegańskie. Ich zrobienie nie jest specjalnie trudne, więc jeśli bardzo chcesz odtworzyć kurze jajka, ta propozycja będzie odpowiednia.
Jajka tak przygotowane można podać na przykład z sosem chrzanowym lub jakimkolwiek innym ulubionym. W wersji wegańskiej takie sosy są także możliwe do zrobienia.
Coś słodkiego - bezy. Zrobisz je z bardzo prostego i niedocenianego składnika. Kojarzysz ciecierzycę konserwową? Zapewne zalewę, w której się konserwuje - wylewasz. To szkoda! Zalewa ta nosi nazwę "aquafaba". Ona jest stworzona do tego, by być dumnym zamiennikiem białka jajka kurzego.
Wegańskie bezy zrobisz w prosty sposób - podobnie do takich tradycyjnych. Tutaj potrzebujesz aquafaby oraz cukru. By beza miała waniliowy smak, dodaj też aromat waniliowy. Beziki w diecie wegańskiej są jak najbardziej możliwe.