Światowy Dzień Pistacji - uczcij ten dzień jak należy!

Pistacje ułożone na drewnianej łyżce, kilka leży w tle obok, a także 5 przepisów z użyciem pistacji
Pistacje to orzechy, które świetnie smakują w wersji słodkiej oraz wytrawnej, fot. Igor Dudchak
ikona podziel się
Opublikowano: 26.02.2024 r., 7:00 | Autor: Paulina Lipińska
Pistacje – pyszne orzechy o pięknej barwie. Z pistacji można przygotować przeróżne, pyszne dania - zarówno na słodko, jak i na słono. Poza tym, że smakują wyśmienicie, są bardzo wartościowe. 26 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pistacji! Sprawdź super przepisy na ciasta z tymi orzechami, lody, a nawet zupę z dodatkiem pistacji. Będzie pysznie!

Może serniczka?

Przepis na sernik pistacjowy to jest coś, co powinnaś/eś zrobić. Smakuje doskonale, a jego zrobienie jest bardzo proste i szybkie. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Pychota!

W przepisie na sernik pistacjowy jest ser biały, a także orzechy. Jest to więc deser wysokobiałkowy, idealny na diecie. Takie ciasto świetnie nasyci. Brak cukru dodanego sprawia, że przepis ma mniej kilokalorii i nadaje się dla tych, którzy ograniczają jego ilość w diecie.

Co powiesz na lody pistacjowe?

Lody pistacjowe są idealnym deserem, który można zrobić w każdej chwili. Pyszne, słodkie i z pistacjowym smakiem - to coś, co zjedzą i starsi, i młodsi. Lody pistacjowe robi się ekspresowo (no, chyba że trzeba obrać pistacje ;)). Jeżeli zależy ci na czasie, warto kupić już obrane orzechy.

Jeżeli nie możesz jeść słodzików, zamień go na cukier lub inny dowolny, który się u ciebie sprawdza.

Ochota na tartę orzechową?

Tarta z kremem pistacjowym to doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy. Jeżeli chcesz zjeść ten deser 26 lutego, warto byłoby ją zrobić wcześniej. Najlepiej będzie smakować na drugi, a nawet trzeci dzień.

Tarta z pistacjami nie jest ciężkim do zrobienia ciastem. Nie zajmuje też zbyt dużo czasu. Smakuje na prawdę bardzo dobrze, więc warto się skusić.

Coś na specjalną okazję?

Tort pistacjowy najlepiej nada się na jakąś okazję. 26 lutego właśnie taka wypada - Światowy Dzień Pistacji warto uczcić. Tort pistacjowy ma fajne przełamanie, dzięki dodanej konfiturze wiśniowej.

Zaproś przyjaciółkę na taki tort. Deser jest przepyszny, więc warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Dobrze by było go zrobić wcześniej, by całość nabrała jeszcze lepszego smaku.

Tort pistacjowy

Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super inspiracją.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
16
Wielkość
jednej porcji
205 g
Tort pistacjowy

Lista składników do przygotowania tortu pistacjowego

  • Jajko 6 szt.
  • Cukier 275 g
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 150 g
  • Śmietanka kremowa 36% 400 ml
  • Czekolada biała 350 g
  • Pistacje 350 g
  • mascarpone 400 g
  • Konfitura wiśniowa 300 g
  • Kakao 16% (proszek) 35 g
  • Mleko 2% 50 ml
  • Masło 200 g
  • Mleko w proszku 90 g
  • Wiśnie kandyzowane 100 g
  • Czekolada mleczna 50 g

Przygotowanie tortu pistacjowego krok po kroku

Dzień wcześniej zrób krem do przełożenia tortu.

200 g pistacji obierz ze skórek. Zalej pistacje bez łupinek wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty, a po tym czasie odcedź, ostudź i oczyść.

Zblenduj oczyszczone pistacje na gładki krem (chwilę to zajmie).

Rozpuść 300 g czekolady w mikrofalówce razem ze śmietanką - nie zagotuj! Mają się tylko połączyć.

Wymieszaj razem z aromatem waniliowym i pastą pistacjową.

Masę zabezpiecz i schowaj do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zacznij przygotowania od upieczenia biszkoptu. Nastaw więc piekarnik na 170 st. C, a do tortownicy włóż papier do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek, a mąkę przesiej z kakao.

Ubij białka na sztywno, w międzyczasie dodając do nich stopniowo 180 g cukru.

Jak białka będą białe i sztywne, dodawaj stopniowo żółtka (stale miksując).

Na końcu dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj łyżką delikatnie.

Wlej masę do tortownicy i piecz 40 minut. Ostudź biszkopt. Podczas pieczenia biszkopta wyjmij masło z lodówki.

Zrób nasączenie do ciasta: 200 ml wody, 45 g cukru oraz 36 g soku z cytryny wymieszaj.

Biszkopt przekrój na 4 równe blaty.

Składaj biszkopt w rancie.

W rancie na dnie ułóż blat biszkoptu odkrojonego z wierzchu. Polej ponczem.

Przygotowany wcześniej krem z pistacjami wyjmij z lodówki, dodaj mascarpone i ubij na gęstą masę.

Posmaruj blat 1/3 częścią kremu pistacjowego.

Na kremie wyłóż 1/3 konfitury (miejscami).

Zrób tak z kolejnymi dwoma blatami. Ostatnim blatem przykryj tort i nasącz go. Tak przygotowany tort schowaj na 5 godzin do lodówki.

Zrób tynk do tortu (po upływie około 4,5 godziny chłodzenia tortu): 50 ml mleka i 50 g cukru podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Ostudź.

Ubij masło, aż zrobi się puszyste.

Schłodzone mleko z cukrem dokładnie wymieszaj z mlekiem w proszku.

Masę z mlekiem w proszku przekładaj stopniowo do masła i ubijaj mikserem. W razie potrzeby schładzaj go przez 20 minut w lodówce (gdyby był za rzadki).

Po upływie 5 godzin chłodzenia tortu posmaruj go tynkiem z wierzchu i po bokach. Warto połowę tynku wyłożyć i schłodzić tort przez 20 minut, po czym ponownie nałożyć drugą warstwę.

Udekoruj tort od razu: bok tortu posyp resztą posiekanych (i opcjonalnie uprażonych) orzechów.

50 g białej oraz mleczną czekoladę pokrój nożem tworząc wiórki. Posyp wierzch.

Wierzch także ozdób wiśniami kandyzowanymi.

Tort schładzaj przez całą noc.

A co dla fanów słonych dań?

Zupa krem z soczewicy, do tego chipsy z boczku i... prażone pistacje. Proszę uwierzyć, że połączenie jest genialne. Każdy, kto lubi bardziej wyszukane potrawy, powinien ją przygotować. Jest to bardzo proste i daje wyśmienite danie, idealne na obiad.

Zupa ta jest sycąca i bez problemu się nią najesz. Dostarcza roślinne białko pochodzące z soczewicy zielonej oraz pistacji. Jeżeli nie lubisz boczku, możesz zrobić chipsa na przykład z wędliny drobiowej.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto