Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

Opublikowano: 19.05.2021 r., 12:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!
Przygotowanie 30 min
415 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Soczewica czerwona (250 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Por (70 g)
  • Seler korzeniowy (30 g)
  • Boczek wędzony bez kości (50 g)
  • Pistacje (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, kumin
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia grillowa

Przepis na zupę krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami krok po kroku

Do wykonania tego przepisu można użyć warzyw z gotowania bulionu. Obrane warzywa (oprócz soczewicy) zalej bulionem i zagotuj. Gdy bulion się zagotuje dodaj soczewicę.

Gotuj przez 25 minut, mieszaj co jakiś czas.

Po upływie 25 minut blenderem zmiksuj zupę na krem.

Dodaj do zupy płaską łyżkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Dodaj także 1/4 łyżeczki kuminu oraz kurkumy. Zblenduj ponownie i dopraw ostatecznie. Gotuj jeszcze 5 minut.

W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotuj chipsy i orzechy.

Boczek pokrój na cieniutkie plasterki. Wyłóż na patelnię grillową i smaż tak długo aż będą chrupkie.

Orzechy upraż na suchej patelni (około 3 minuty).

Zupę nalej do miski. Połóż na wierzch chipsy, posyp orzechami oraz natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. Te danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!

Prosta i szybka wersja kremu z soczewicy – idealny krem z pysznymi dodatkami. Taki przepis byłby świetną propozycją na danie na imprezę. Boczek użyty do zrobienia chipsów można zastąpić inną wędliną, na przykład wędliną drobiową. Jeśli nie posiadasz orzechów pistacjowych możesz użyć innego rodzaju orzechów. Zielona soczewica jest bardzo smaczna. W tej wersji smakuje wspaniale.

Alergeny w zupie krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

Lista alergenów dla zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Wartości odżywcze zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

na 100g gotowej potrawy

Niektóre osoby mogą mieć problemy z układem trawiennym po spożyciu soczewicy. Gdy zauważysz objawy wzdętego brzucha lub inne to oznacza, że być może to jest wina soczewicy. Zupa jest sycąca i zawiera ważne składniki odżywcze. Boczek zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, które należy zjadać z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
103.87
415.48
Białko (g)
6.17
24.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.14
52.56
Węglowodany przyswajalne (g)
10.64
42.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
9.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.33
13.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
3.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
9.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
6.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
3.57
Cholesterol (mg)
4.34
17.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
51.90
207.60
Witamina B6 (mg)
0.15
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.19
Witamina C (mg)
1.92
7.67
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina E (mg)
0.24
0.97
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.34
1.38
Tiamina (mg)
0.15
0.58
Ryboflawina (mg)
0.08
0.31
Niacyna (mg)
0.86
3.43
Foliany (µg (mcg))
39.90
159.60
Beta karoten (µg (mcg))
521.84
2087.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
292.76
1171.05
Potas (mg)
212.20
848.80
Wapń (mg)
20.72
82.90
Fosfor (mg)
86.03
344.10
Magnez (mg)
18.08
72.33
Żelazo (mg)
1.52
6.08
Cynk (mg)
0.83
3.33
Miedź (mg)
0.28
1.12
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
30 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Boczek wędzony bez kości
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Pistacje
60 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Koszt składników
74.00