Spodziewasz się gości? Te przekąski ich zachwycą!

Apetytne tartaletki na przyjęcie gości
Pyszne przekąski, które zaskoczą gości, fot. Olo
ikona podziel się
Opublikowano: 03.03.2024 r., 12:49 | Autor: Magda Panek
Spodziewasz się gości i szukasz ciekawych inspiracji na przekąski? Koniecznie doczytaj do końca. Przepisy, które wybrałam, są ciekawą inspiracją na wiele imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Przystawki warto przygotować trochę wcześniej, aby móc cieszyć się czasem spędzonym z bliskimi.

Grzybki z pysznym nadzieniem

Pierwszą propozycję na przekąskę dla gości stanowią pieczarki faszerowane mięsem mielonym oraz mozzarellą. Są delikatne i na pewno zachwycą twoich bliskich. Koniecznie podaj je z dodatkiem domowych sosów.

Poczuj się jak cezar

Pyszna i prosta sałatka poleca się na przystawkę serwowaną podczas wielu uroczystości. Jeśli spodziewasz się gości, to koniecznie ją przygotuj - zaskoczy niejedno podniebienie. Sałatka jest sycąca, jeśli zostanie ci po imprezie, bez obawy spakuj ją na drugie śniadanie do pracy.

Szpinak i boczek w cieście

Do przygotowania przekąsek świetnie sprawdzi się ciasto francuskie. A jakie nadzienie do niego przygotować? Wyborów jest wiele, jednak polecam szpinak oraz boczek, na pewno zaskoczy twoich gości. Pyszną przekąskę możesz podać z dodatkiem sosu czosnkowego zrobionego na bazie jogurtu naturalnego.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem

Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z piekarnika.
W skrócie
Czas przygotowania
15 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
140 g
Pikantne ciasto francuskie ze szpinakiem

Lista składników do przygotowania ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem

  • Ciasto francuskie 375 g (1 opakowanie)
  • Szpinak 200 g (1 opakowanie)
  • Suszone pomidory w oleju 100 g
  • Ser Feta 100 g
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Żółtko jajka 1 szt.
  • Cebula 50 g
  • pomidory koktajlowe 100 g

Przygotowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku

Nagrzej piekarnik na 220 st. C.

Na blaszce wyłóż papier do pieczenia.

Na patelni usmaż boczek pokrojony w niewielką kostkę.

Gdy boczek się zarumieni, dodaj ząbek czosnku oraz posiekaną cebulę. Podsmaż do zarumienienia.

Dodaj pokrojone na pół pomidorki i pokrojone w paski suszone pomidory.

Jak warzywa będą rumiane, dodaj szpinak i smaż, aż liście zmiękną.

Rozwiń ciast francuskie.

Podziel je na równej wielkości kwadraty. Zrób nacięcie pośrodku krótszej krawędzi oraz równe nacięcia na szerszej krawędzi.

Na każdy kwadrat wyłóż część farszu i posyp pokruszonym serem feta.

Każdy róg zbierz do środka i dociśnij - spróbuj złączyć. Podczas pieczenia rogi mogą się rozejść.

Każdy kwadrat posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Posól. Opcjonalnie możesz posypać sezamem i makiem.

Piecz, aż ciasto będzie rumiane.

Mały burger

Szykujesz przekąski na spotkania ze znajomymi? Zaskocz ich małą wersją domowych hamburgerów. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Małe porcje sprawiają, że goście będą mogli spróbować różne rodzaje przystawek, ponieważ nie przejedzą się jedną porcją tych mini burgerów.

Mini hamburgery

Mini hamburgery to świetny pomysł na pyszną i pomysłową przekąskę imprezową. Robi się je niezwykle łatwo, a smakują wspaniale. Będą idealne nawet dla dzieci.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
8
Wielkość
jednej porcji
171 g
Sześć mini hamburgerów na desce

Lista składników do przygotowania mini hamburgerów

  • Mąka pszenna typ 1850 250 g (szklanka)
  • Mleko 2% 125 ml (pół szklanki)
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 60 g
  • drożdże świeże 12 g
  • Mięso mielone z kurczaka 250 g (pół opakowania)
  • majonez light 75 g
  • Ketchup 75 g
  • Ogórki kiszone 180 g (3 szt)
  • sałata lodowa 80 g (16 liści)
  • Pomidor 160 g (1 sztuka)

Przygotowanie mini hamburgerów krok po kroku

Mleko podgrzej w rondelku by było ciepłe, ale nie gorące. Wymieszaj je z drożdżami i odrobiną cukru, by nie było grudek. Odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko, dodaj odrobinę soli i wlej rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj roztopione w rondelku masło i całość wyrób rękami na gładkie ciasto. Całość odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Z podanego ciasta ulep 8 kulek. Każdą ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Do dużej miski włóż całe mięso i wbij 1 jajko. Dodaj sól, pieprz, gorczycę i gałkę muszkatołową. Całość wyrób ręką i uformuj 8 kotlecików. Następnie każdy kotlecik spłaszcz w dłoni.

Patelnię grillową porządnie rozgrzej i smaż na niej kotleciki z obu stron, by były rumiane.

Sałatę opłucz, a ogórki i pomidory pokrój w plasterki.

W miseczce zmieszaj ze sobą majonez i ketchup, by powstał jednolity sos.

Bułki rozkrój na połówki. Jedną część posmaruj sosem, na to ułóż 2 listki sałaty i mięso, ogórka i pomidora.

Całość przykryj drugą częścią bułki i zabezpiecz długą wykałaczką.

Kanapeczki palce lizać

Pod ciekawą nazwą crostini kryją się pyszne kanapeczki po brzegi wypełnione dodatkami. Koniecznie przygotuj je, gdy spodziewasz się gości. Jako dodatki do kanapek możesz wykorzystać różne produkty, dlatego nie ograniczaj się i zrób różne warianty do wyboru.

Przystawka na wytrawnie

Szybkie w przygotowaniu, bo z gotowych form do tarteletek, tak właśnie można przedstawić to danie. Jest przepyszne i zaskoczy na pewno niejednego gościa. Możesz zrobić je tego samego dnia, w którym spodziewasz się gości.

Owoce morza w cieście

Ostatnią, bardzo szokującą potrawą, są takoyaki. To nic innego jak kawałki ośmiornicy w cieście. Niestety do przygotowania tej potrawy konieczny jest specjalny sprzęt, który można zamówić w internecie. Jednak nie ograniczaj się, kawałki ośmiornicy możesz upiec również w formie na muffiny lub luzem na blaszce do pieczenia, jednak nie będą one miały identycznego kształtu jak te z patelni do tokoyaki.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto