Przepis na nadziewane pieczarki krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Pieczarki bardzo dokładnie umyj. Usuń nóżki i drobno posiekaj.

Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso, posiekane pieczarki, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.

Pieczarki nafaszeruj nadzieniem z patelni.

Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. 10 min przed końcem pieczenia posyp tartą mozzarellą.

nadziewane pieczarki zapiekane z serem
nadziewane pieczarki
Koszt przygotowania dania
12.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Nadziewane pieczarki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nadziewanych pieczarkach

Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, specjalnych akcesoriów kuchennych, czy wyszukanych składników. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nadziewane pieczarki oraz jaki farsz będzie najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, które na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Faszerowane pieczarki są szczególnie smaczne z farszem mięsnym, doprawionym cebulką, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Możesz jednak dowolnie modyfikować farsz w zależności od swoich preferencji i upodobań. Bardzo dobrze sprawdzi się mięso wieprzowe, wołowe, jak również drobiowe. Możesz dodać do niego przeróżne warzywa, na przykład tartą marchewkę, drobno pokrojoną, czerwoną paprykę, czy kukurydzę z puszki. Jeśli nie jesz mięsa lub zdecydowałaś/zdecydowałeś się ograniczyć je w diecie, farsz możesz przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, na przykład na bazie tofu, jajek, czy samych warzyw. W każdej wersji nadziewane pieczarki będą bardzo smaczne, pamiętaj jednak o odpowiednim dodatku przypraw. Nie bój się eksperymentować z ich rodzajem i ilością. Jeśli lubisz wyraziste, pikantne smaki możesz wybrać na przykład mieloną ostrą paprykę, papryczkę chilli lub dodać więcej czosnku, natomiast jeśli preferujesz łagodniejsze smaki postaw na suszone zioła, na przykład zioła prowansalskie, majeranek, bazylię, czy oregano. Przepis na nadziewane pieczarki jest bardzo prosty. Wszystkie składniki farszu wystarczy podsmażyć na patelni i wypełnić nimi dokładnie umyte pieczarki, a następnie zapiekać w piekarniku. Dobre rozwiązanie to posypanie ich tartym serem, na przykład mozzarellą, kilka minut przed końcem pieczenia. Jeśli zastawiasz się jak zrobić dobre nadziewane pieczarki, które sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy Wielkanoc koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szczegółowy przepis.

Wartości odżywcze nadziewanych pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
112.57 kcal
180.11 kcal
Białko
6.78 g
10.84 g

Węglowodany w nadziewanych pieczarkach

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
3.71 g
5.93 g
Węglowodany przyswajalne
2.83 g
4.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
1.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
8.26 g
13.22 g
Tłuszcze nasycone
3.45 g
5.52 g
Tłuszcze nienasycone
4.81 g
7.70 g
Tłuszcze jednonasycone
4.05 g
6.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.77 g
1.23 g
Cholesterol
19.19 mg
30.70 mg

Witaminy w przepisie na nadziewane pieczarki

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
24.02 µg (mcg)
38.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Witamina C
5.88 mg
9.41 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.38 mg
0.61 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
13.26 µg (mcg)
21.21 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.47 mg
Niacyna
2.87 mg
4.60 mg
Foliany
17.02 µg (mcg)
27.24 µg (mcg)
Beta karoten
130.40 µg (mcg)
208.63 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nadziewane pieczarki

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
51.28 mg
82.05 mg
Potas
272.12 mg
435.40 mg
Wapń
49.61 mg
79.37 mg
Fosfor
113.31 mg
181.29 mg
Magnez
12.78 mg
20.44 mg
Żelazo
0.69 mg
1.10 mg
Cynk
0.97 mg
1.56 mg
Miedź
0.20 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nadziewanych pieczarek 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nadziewanych pieczarkach

Lista alergenów dla nadziewanych pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania nadziewanych pieczarek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
150 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pieczarki
450 g
25 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Mozzarella
60 g
1/2 sztuki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 60 g
Natka pietruszki
20 g
10 łyżek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na nadziewane pieczarki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób