Nadziewane pieczarki
- Mięso mielone wieprzowe (150 g)
- Pieczarki 25 sztuk (450 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Ser Mozzarella 1/2 sztuki (60 g)
- Natka pietruszki 10 łyżek (20 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Przepis na nadziewane pieczarki krok po kroku
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Pieczarki bardzo dokładnie umyj. Usuń nóżki i drobno posiekaj.
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso, posiekane nóżki pieczarek, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 5 minut.
Pieczarki nafaszeruj nadzieniem z patelni.
Ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. 10 min przed końcem pieczenia posyp tartą mozzarellą.
Więcej informacji na temat nadziewanych pieczarek
Nadziewane pieczarki to pomysł na pyszne przystawki, które świetnie sprawdzą się na imprezę lub na święta. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymagają ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, specjalnych akcesoriów kuchennych, czy wyszukanych składników. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nadziewane pieczarki oraz jaki farsz będzie najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, które na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Faszerowane pieczarki są szczególnie smaczne z farszem mięsnym, doprawionym cebulką, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Możesz jednak dowolnie modyfikować farsz w zależności od swoich preferencji i upodobań. Bardzo dobrze sprawdzi się mięso wieprzowe, wołowe, jak również drobiowe. Możesz dodać do niego przeróżne warzywa, na przykład tartą marchewkę, drobno pokrojoną, czerwoną paprykę, czy kukurydzę z puszki. Jeśli nie jesz mięsa lub zdecydowałaś/zdecydowałeś się ograniczyć je w diecie, farsz możesz przygotować w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, na przykład na bazie tofu, jajek, czy samych warzyw. W każdej wersji nadziewane pieczarki będą bardzo smaczne, pamiętaj jednak o odpowiednim dodatku przypraw. Nie bój się eksperymentować z ich rodzajem i ilością. Jeśli lubisz wyraziste, pikantne smaki możesz wybrać na przykład mieloną ostrą paprykę, papryczkę chilli lub dodać więcej czosnku, natomiast jeśli preferujesz łagodniejsze smaki postaw na suszone zioła, na przykład zioła prowansalskie, majeranek, bazylię, czy oregano. Przepis na nadziewane pieczarki jest bardzo prosty. Wszystkie składniki farszu wystarczy podsmażyć na patelni i wypełnić nimi dokładnie umyte pieczarki, a następnie zapiekać w piekarniku. Dobre rozwiązanie to posypanie ich tartym serem, na przykład mozzarellą, kilka minut przed końcem pieczenia. Jeśli zastawiasz się jak zrobić dobre nadziewane pieczarki, które sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy Wielkanoc koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz szczegółowy przepis.
Alergeny w nadziewanych pieczarkach
Lista alergenów dla nadziewanych pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze nadziewanych pieczarek
Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność posiłku wybierz mięso drobiowe oraz mozzarellę w wersji light.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.