Crostini

Opublikowano: 29.10.2021 r., 22:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crostini z szynką i serem podane na ciemnej drewnianej desce z nalewką.
Crostini
Crostini, to mini kanapeczki, które zrobią furorę na każdej imprezie. Są malutkie, ale bardzo smaczne i wypełnione po brzegi pysznymi, wartościowymi dodatkami.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 3 min
222 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bagietka francuska 1 szt (140 g)
  • Szynka parmeńska 4 plastry (60 g)
  • Ser mozzarella light 8 plastrów (160 g)
  • Rukola 3 garści (75 g)
  • Czosnek (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na crostini krok po kroku

Bagietkę pokrój na 8 plastrów.

Każdy natrzyj ząbkiem czosnku i podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni.

Każdą kanapkę udekoruj jednym plastrem mozzarelli i połową plastra szynki.

Gotowe przekąski podawaj ozdobione rukolą.

Jak oceniasz przepis na crostini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat crostini

Crostini to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąski lub przystawka na imprezę. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, ale również pięknie się prezentuje, więc na pewno przyciągnie wzrok wszystkich gości. Choć te kanapeczki można podawać ze wszystkim, to wersja z przepisu sprawdza się niezwykle wspaniale i jest bardzo uniwersalna.

Przepis na crostini jest niezwykle łatwy, a do tego pozwala przygotować kanapeczki, które wyglądają tak pięknie, że aż szkoda ich zjadać. W dodatku są również naprawdę zdrową opcją. Zwykle na imprezach pojawiają się gotowe przekąski, które pełne są nasyconych i utwardzonych tłuszczów, a także rafinowanego cukru. Warto jednak postawić na własnoręcznie przygotowane kanapeczki, które nie tylko będą piękniej prezentować się na talerzu, ale również dostarczą sporo białka. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Głównym składnikiem jest bagietka, którą koniecznie należy podpiec na suchej patelni, by była odpowiednio chrupiąca. Dzięki temu całość będzie smakowała jeszcze lepiej. Najlepiej wybrać bagietkę pełnoziarnistą, albo taką z dodatkami ziaren, dzięki temu będzie miała ona mniejszy indeks glikemiczny, a przez to nie będzie tak szybko podnosić poziomu cukru we krwi po zjedzeniu. W tej opcji pieczywo połączone jest z serem mozzarella, najbardziej polecana będzie wersja o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki temu równoważy się ilość dostarczona z szynki. Szynka parmeńska, choć nie jest uważana za najzdrowszy dodatek, to jednak tak mała jej ilość nie jest niebezpieczna, a zwiększa ilość białka i pozwala odczuć większą sytość po posiłku. Całość połączona została z rukolą, by wzmocnić pyszny smak i dodać bardzo zdrowego dodatku. Rukola jest bogata w kwas foliowy, a także witaminę K, która dba o krzepniecie krwi, dlatego warto, by gościła w codziennym menu. Te domowe kanapeczki są naprawdę fantastyczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić crostini, to ten pomysł na mini kanapeczki na pewno przypadną ci do gustu. To wspaniała opcja na przekąski zwłaszcza na imprezę. Choć zwykle robi się je w wersji tylko z pomidorami, to ta z szynką i z serem jest znacznie ciekawsza i lepsza. To dobre przekąski zwłaszcza na domówkę, gdyż są łatwe i szybkie.

Alergeny w crostini

Lista alergenów dla crostini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze crostini

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na sporą ilość przetworzonego czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
202.23
222.45
Białko (g)
16.43
18.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
19.02
20.92
Węglowodany przyswajalne (g)
18.03
19.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.95
7.65
Tłuszcze nasycone (g)
6.50
7.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.45
0.50
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.59
29.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
749.20
824.13
Potas (mg)
70.95
78.05
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
303.33
333.66
Żelazo (mg)
1.51
1.66
Szacunkowy indeks glikemiczny crostini 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crostini

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
140 g
1 szt
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Szynka parmeńska
60 g
4 plastry
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 60 g
Ser mozzarella light
160 g
8 plastrów
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.12
Za 160 g
Rukola
75 g
3 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 75 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
33.00