Przepis na crostini krok po kroku
- Bagietka francuska 140 g 1 szt
- Szynka parmeńska 60 g 4 plastry
- Ser mozzarella light 160 g 8 plastrów
- Rukola 75 g 3 garści
- Czosnek 5 g
Bagietkę pokrój na 8 plastrów.
Każdy natrzyj ząbkiem czosnku i podpiecz na dobrze rozgrzanej patelni.
Każdą kanapkę udekoruj jednym plastrem mozzarelli i połową plastra szynki.
Gotowe przekąski podawaj ozdobione rukolą.
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Crostini - cechy przepisu
Więcej o crostini
Crostini to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąski lub przystawka na imprezę. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, ale również pięknie się prezentuje, więc na pewno przyciągnie wzrok wszystkich gości. Choć te kanapeczki można podawać ze wszystkim, to wersja z przepisu sprawdza się niezwykle wspaniale i jest bardzo uniwersalna.
Przepis na crostini jest niezwykle łatwy, a do tego pozwala przygotować kanapeczki, które wyglądają tak pięknie, że aż szkoda ich zjadać. W dodatku są również naprawdę zdrową opcją. Zwykle na imprezach pojawiają się gotowe przekąski, które pełne są nasyconych i utwardzonych tłuszczów, a także rafinowanego cukru. Warto jednak postawić na własnoręcznie przygotowane kanapeczki, które nie tylko będą piękniej prezentować się na talerzu, ale również dostarczą sporo białka. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Głównym składnikiem jest bagietka, którą koniecznie należy podpiec na suchej patelni, by była odpowiednio chrupiąca. Dzięki temu całość będzie smakowała jeszcze lepiej. Najlepiej wybrać bagietkę pełnoziarnistą, albo taką z dodatkami ziaren, dzięki temu będzie miała ona mniejszy indeks glikemiczny, a przez to nie będzie tak szybko podnosić poziomu cukru we krwi po zjedzeniu. W tej opcji pieczywo połączone jest z serem mozzarella, najbardziej polecana będzie wersja o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki temu równoważy się ilość dostarczona z szynki. Szynka parmeńska, choć nie jest uważana za najzdrowszy dodatek, to jednak tak mała jej ilość nie jest niebezpieczna, a zwiększa ilość białka i pozwala odczuć większą sytość po posiłku. Całość połączona została z rukolą, by wzmocnić pyszny smak i dodać bardzo zdrowego dodatku. Rukola jest bogata w kwas foliowy, a także witaminę K, która dba o krzepniecie krwi, dlatego warto, by gościła w codziennym menu. Te domowe kanapeczki są naprawdę fantastyczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić crostini, to ten pomysł na mini kanapeczki na pewno przypadną ci do gustu. To wspaniała opcja na przekąski zwłaszcza na imprezę. Choć zwykle robi się je w wersji tylko z pomidorami, to ta z szynką i z serem jest znacznie ciekawsza i lepsza. To dobre przekąski zwłaszcza na domówkę, gdyż są łatwe i szybkie.
Wartości odżywcze crostini
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w crostini
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na crostini
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na crostini
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w crostini
Lista alergenów dla crostini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light