Prywatka w czasach PRL miała swoje standardowe przekąski. Znasz je wszystkie?

PRL prywatka: wódka i przekąski
Prywatka w czasach PRL-u cechowała się dużą ilością wódki i smacznym jedzdeniem, fot. Firefly
ikona podziel się
Opublikowano: 01.02.2024 r., 7:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Imprezy w czasach PRL-u kojarzą się przede wszystkim z dużą ilością alkoholu, palonymi w pomieszczeniach papierosami i pysznymi przekąskami. Niektóre z nich tak wpisały się w kanwy naszej kultury, że do tej pory wykonywane są na różnego rodzaju przyjęcia w gronie najbliższych. I choć czasy znacznie się zmieniły, to jednak polskie nastawienie jest niezmienne – ma być prosto, tanio i smacznie. I takie właśnie były i są przekąski z czasów PRL.

Śledzie w occie

Jak to mawiają - śledzik lubi pływać, więc podczas suto zakrapianych imprez był on prawdziwym królem stołów. Taka przekąska o ostrym, octowym smaku idealnie pasuje do pitej wówczas w dużej ilości, ostrej wódki.

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie to kolejny hit tamtych czasów. Chociaż i teraz pojawiają się na stołach, nie tylko podczas Wielkanocy. Połączenie świeżo ugotowanych jaj z pysznym majonezem to prawdziwy smak dzieciństwa!

Zimne nóżki

Kolejna przystawka, której świetność trwa do dziś to oczywiście zimne nóżki, znane też jako galantyna. Ugotowane, rozdrobnione mięso (najczęściej z rosołu) zatopione w mięsnej galaretce, dodatkowo skropione octem lub sokiem z cytryny to idealna kompozycja do bezsmakowych napojów wyskokowych.

Zimne nóżki

Zimne nóżki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę z dawnych czasów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie! Gwarantuję, że posmakuje większości Twoich gości.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
5
Wielkość
jednej porcji
300 g
Przystawka z galaretką na talerzu.

Lista składników do przygotowania zimnych nóżek

  • golonka wieprzowa 1000 g
  • Żeberka wieprzowe 300 g
  • Marchewka 100 g (1 mala sztuka)
  • Pietruszka 100 g (1 mała sztuka)

Przygotowanie zimnych nóżek krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i podziel na mniejsze części.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Mięso gotuj na wolnym ogniu pod lekko uchyloną przykrywką przez około 2,5 godziny (gdy na wierzchu powstanie szumowina należy ją ściągnąć).

Po około 1.5 godziny gotowania do wywaru z mięsem dodać warzywa i przyprawy. Wywar gotować do miękkości warzyw.

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wywar z mięsem zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

Lekko przestygnięty wywar z mięsem przecedź (mięso i warzywa zostaw na sitku a wywar przelej do innego garnka - nie wylej przygotowanego wywaru do zlewu).

Następnie do wywaru dodaj przygotowany czosnek.

Z mięsa i warzyw wyciągnij liście laurowe i nasiona ziela angielskiego. Mięso oddziel od kości (kości wyrzuć) i pokrój na małe kawałki. Warzywa również pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojone mięso i warzywa dodaj do przecedzonego wywaru.

Wywar z mięsem przelej do mniejszych pojemników z pokrywką i odstaw je w chłodne miejsce, aby galareta zastygła.

Sałatka jarzynowa

Sałatki jarzynowej pewnie nie muszę przedstawiać. Do tej pory przygotowujemy ją w naszych kuchniach. Świetnie nadaje się na śniadanie lub kolację, jak również jako przekąska do alkoholu. Do dziś jej skład pozostał niezmienny: gotowane warzywa korzeniowe, jabłko, ogórek kiszony, majonez i por. Tylko tyle, a tak dużo smaku i wspomnień!

Koreczki

Czy może być coś szybszego do przygotowania i przekąszenia niż koreczki z kabanosów i sera? Jeśli dodamy do tego ogórka konserwowanego i paprykę, to mamy naprawdę ciekawe i idealnie skomponowane połączenie smaków. Idealne do zagryzienia każdego toastu!

Paprykarz

Dla tych, którzy cenią tradycją, ale nie lubią iść na skróty, proponuję wykonanie kultowego paprykarza szczecińskiego! Był obecny na imprezach, pod namiotem i wszędzie tam, gdzie ktoś potrzebował zjeść pyszną kanapkę. I choć wymyślono go w 1965 roku, to bardzo szybko zaskarbił sobie polskie podniebienia. Do tej pory z resztą jest chętnie kupowany i przyrządzany.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto