Wytrawne tartaletki to najlepsze przekąski na imprezy

Wytrawne tartaletki ułożone na stole, wokół leżą przyprawy, zioła a w tle oliwa, a także 5 przepisów na tartaletki wytrawne
Na imprezach te przekąski schodzą ze stołu w pierwszej kolejności, fot. shaiith
ikona podziel się
Opublikowano: 09.03.2024 r., 19:06 | Autor: Paulina Lipińska
Przekąski są na imprezach bardzo ważne. Czy to urodziny, święta czy imieniny – każda okoliczność to doskonały sposób na wprawienie gości w zachwyt. Poznaj cudowne przepisy na wytrawne tartaletki. Są pyszne i wygodne. Właśnie takie przekąski na imprezach powinny się znajdować. Szybko się skończą i każdy będzie chciał dokładkę!

Śledź z burakiem?

Zrobiłam je na imprezę - zeszły pierwsze. Te tartaletki wytrawne są niesamowite. Na farsz składa się śledź, burak, chrzan, serek i jabłko. Połączenie może wydawać się dziwne, ale zapewniamy, że to jest najlepsze, co jedliście.

Takie tartaletki to super pomysł na przekąski świąteczne. Szczególnie fajne są jako danie na Boże Narodzenie. W końcu wtedy śledzie królują. Polecamy gorąco!

Coś z kurczakiem?

Pieczone tartaletki z kurczakiem i serem żółtym to doskonała propozycja przekąski na imprezę. Robi się je łatwo, a całość smakuje świetnie. Tartaletki z kurczakiem są dobre nie tylko na gorąco (wtedy najlepsze), ale też na zimno.

Jeśli zastanawiasz się, co pysznego zrobić dla swoich gości, ta propozycja na pewno zagości u was na stałe.

Tartaletki wytrawne z kurczakiem

Tartaletki wytrawne z kurczakiem to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tartaletki można podać na ciepło i na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wspaniałe danie.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
310 g
Tartaletki wytrawne z kurczakiem podane na drewnianej desce do krojenia.

Lista składników do przygotowania tartaletek wytrawnych z kurczakiem

  • Masło 400 g (2 szklanki)
  • Mąka pszenna typ 500 600 g (3 szklanki)
  • Jajko 8 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g (2 szklanki)
  • Piersi kurczaka bez skóry 600 g
  • Cebula 300 g (3 duże sztuki)
  • Olej rzepakowy 100 ml (niepełne pół szklanki)
  • Ser żółty 200 g
  • Natka pietruszki 30 g (1 pęczek)

Przygotowanie tartaletek wytrawnych z kurczakiem krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niego mąkę, jajka i sól.

Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart.

Spód ciasta nakłuj widelcem.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Dopraw solą, pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny, posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę i podsmaż kurczaka, aż będzie złoty.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do kurczaka, wymieszaj.

Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj.

Zetrzyj ser żółty i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.

Masę jajeczną wymieszaj z kurczakiem i wlej do foremek.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.

Bez łososia nie ma imprezki?

Łosoś wędzony na imprezie to często jest must have. Robi się z niego przeróżne przekąski. Ale takie tartaletki to jest coś, co po prostu smakuje wyśmienicie, a dodatkowo są bajecznie proste do zrobienia.

Jeżeli uwielbiacie wędzoną rybę, połączcie ją z kruchym, słonym ciastem oraz serkiem kanapkowym. Jak jeszcze dodasz kapary... Omnomnom!

Bez mięsa?

Jeśli gośćmi są osoby, które nie jedzą mięsa, takie tartaletki będą super. One smakują nie tylko osobom na diecie wegetariańskiej. Są smaczne, bo zawierają dużo warzyw: cebulę, brokuła, pieczarki. Obowiązkowo też jest ser żółty.

Tartaletki na słono można podać na zimno. Najlepiej jednak smakują na gorąco. Bez mięsa też może być smacznie, sam/a się przekonaj.

Idealnie na Wigilię?

Zbliża się Wigilia, albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego? Zrób tartaletki świąteczne... Ciasto kruche i nadzienie z kapusty kiszonej i pieczarek - to jest świetne! Takich tartaletek pewnie jeszcze nie spotkałaś/eś.

Ten przepis jest odpowiedni dla wegetarian. Ze względu na to, że nie ma tu mięsa, będą super pomysłem na przekąskę odpowiednią podczas postu lub właśnie świąt Bożego Narodzenia.

Tartaletki świąteczne

Tartaletki świąteczne to bardzo dobra propozycja na bezmięsne danie, które można podać także podczas uroczystej kolacji Wigilijnej. Tarty z kapustą kiszoną i pieczarkami świetnie sprawdzą się na obiad.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
410 g
Tartaletki świąteczne podane na desce do krojenia.

Lista składników do przygotowania tartaletek świątecznych

  • mąka orkiszowa 500 g (2,5 szklanki)
  • Masło 350 g
  • Kapusta kiszona 500 g
  • Pieczarki 300 g (10 dużych sztuk)
  • Suszona żurawina 200 g
  • Olej rzepakowy 100 ml (niepełne pół szklanki)
  • Cebula 250 g (3 średniej wielkości sztuki)
  • Koperek ogrodowy świeży 30 g (1 pęczek)
  • Bułka tarta 100 g
  • Jajko 3 szt.

Przygotowanie tartaletek świątecznych krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj do niego mąkę orkiszową, sól i rozdrobnij do powstania gładkiej kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 60 minut.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.

Pokrój pieczarki w plastry.

Umieść kapustę w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż będą złote.

Dodaj kapustę odsączoną z nadmiaru wody, żurawinę i bułkę tartą.

Podsmaż przez 3-4 minuty.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej formy do tartaletek.

Wierzch ciasta nakłuj widelcem.

Wyłóż farsz do każdej foremki i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto