Przepis na paprykarz krok po kroku
- Dorsz filet 300 g możesz użyć innego fileta rybnego
- Ryż biały 100 g
- Marchewka 150 g 1 duża sztuka
- Pietruszka 100 g 1 mała sztuka
- Cebula 50 g 1 mala sztuka
- Olej rzepakowy 50 ml
- Bulion warzywny 200 ml
- Koncentrat pomidorowy 50 g
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia.
Marchew i pietruszkę obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulkę od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj starte warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz smaż około 3 minut.
Do warzyw dodaj bulion warzywny, patelnię przykryj pokrywa i warzywa duś około 10 minut.
Z patelni zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojoną w drobne kawałki rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Składniki wymieszaj i podgrzewaj około 4 minut.
Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy a składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowy paprykarz przełóż do miseczki.

(liczba kalorii)
Paprykarz - cechy przepisu
Więcej o paprykarzu
Paprykarz rybny, znany ze sklepowych półek jako paprykarz szczeciński, idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Domowy przepis na paprykarz jest prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty potrzebne do wykonania domowego paprykarza są tanie i dostępne w każdym sklepie. Potrzebować będziesz takich składników jak filet z dorsza, ryż, marchewka, pietruszka, cebula, olej, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra.
Jak zrobić paprykarz z ryżem i z pomidorów? Ryż ugotuj. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj starte warzywa i dopraw sola i pieprzem. Smaż przez około 3 minuty. Do warzyw na patelni dodaj bulion warzywny, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Na patelnię następnie dodaj pokrojoną na drobne kawałki rybę, paprykę słodką, paprykę ostrą i ryż. Składniki wymieszaj i podgrzej. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Gotowy paprykarz przełóż do miseczki lub słoików.
Ryby w naszej diecie powinny występować około 2-3 razy w tygodniu. Pasty rybne są doskonałym wyborem, aby włączyć je do naszego jadłospisu. Ryby morskie, szczególnie te tłuste, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3 i omega-6. Dodatkowo tłuste ryby morskie dostarczają sporych ilości witaminy D.
Podsumowując paprykarz jest to pasta rybna i przypadnie ona do gustu osobom, które lubią ryby. Podstawowym składnikiem paprykarza jest ryba - w naszym przepisie używamy dorsza, ale możemy zrobić paprykarz z leszcza lub z makreli. Paprykarz sprawdzi się idealnie kiedy potrzebujemy zjeść coś na szybkie śniadanie lub kolację. Wystarczy posmarować świeże pieczywo domową pastą rybną i posiłek mamy gotowy. Jest to doskonała alternatywa dla kupionych w sklepie wędlin czy gotowych past - ponieważ mamy pewność jakie produkty zostały użyte do przygotowania naszej potrawy.
Wartości odżywcze paprykarzu
Energia i białka
(85g)
Węglowodany w paprykarzu
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy w przepisie na paprykarz
(85g)
Składniki mineralne w przepisie na paprykarz
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w paprykarzu
Lista alergenów dla paprykarzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny