Paprykarz

Opublikowano: 03.06.2021 r., 20:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paprykarz znajduje się w przezroczystej, wysokiej misce.
Paprykarz
Paprykarz rybny domowej roboty to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu, aby urozmaicić swoją dietę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
107 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet możesz użyć innego fileta rybnego (300 g)
  • Ryż biały (100 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula 1 mala sztuka (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na paprykarz krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystudzenia.

Marchew i pietruszkę obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulkę od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj starte warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz smaż około 3 minut.

Do warzyw dodaj bulion warzywny, patelnię przykryj pokrywa i warzywa duś około 10 minut.

Z patelni zdejmij pokrywkę, dodaj pokrojoną w drobne kawałki rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Składniki wymieszaj i podgrzewaj około 4 minut.

Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy a składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowy paprykarz przełóż do miseczki.

Jak oceniasz przepis na paprykarz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat paprykarzu

Paprykarz rybny, znany ze sklepowych półek jako paprykarz szczeciński, idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Domowy przepis na paprykarz jest prosty w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. Do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty potrzebne do wykonania domowego paprykarza są tanie i dostępne w każdym sklepie. Potrzebować będziesz takich składników jak filet z dorsza, ryż, marchewka, pietruszka, cebula, olej, bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra.

Jak zrobić paprykarz z ryżem i z pomidorów? Ryż ugotuj. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj starte warzywa i dopraw sola i pieprzem. Smaż przez około 3  minuty. Do warzyw na patelni dodaj bulion warzywny, przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. Na patelnię następnie dodaj pokrojoną na drobne kawałki rybę, paprykę słodką, paprykę ostrą i ryż. Składniki wymieszaj i podgrzej. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Gotowy paprykarz przełóż do miseczki lub słoików.

Ryby w naszej diecie powinny występować około 2-3 razy w tygodniu. Pasty rybne są doskonałym wyborem, aby włączyć je do naszego jadłospisu. Ryby morskie, szczególnie te tłuste, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3 i omega-6. Dodatkowo tłuste ryby morskie dostarczają sporych ilości witaminy D.

Podsumowując paprykarz jest to pasta rybna i przypadnie ona do gustu osobom, które lubią ryby. Podstawowym składnikiem paprykarza jest ryba - w naszym przepisie używamy dorsza, ale możemy zrobić paprykarz z leszcza lub z makreli. Paprykarz sprawdzi się idealnie kiedy potrzebujemy zjeść coś na szybkie śniadanie lub kolację. Wystarczy posmarować świeże pieczywo domową pastą rybną i posiłek mamy gotowy. Jest to doskonała alternatywa dla kupionych w sklepie wędlin czy gotowych past - ponieważ mamy pewność jakie produkty zostały użyte do przygotowania naszej potrawy.

Alergeny w paprykarzu

Lista alergenów dla paprykarzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze paprykarzu

na 100g gotowej potrawy

Ryby w naszej diecie powinny występować około 2-3 razy w tygodniu. Pasty rybne są doskonałym wyborem, aby włączyć je do naszego jadłospisu. Ryby morskie, szczególnie te tłuste, są doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3 i omega-6. Dodatkowo tłuste ryby morskie dostarczają sporych ilości witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
126.25
107.31
Białko (g)
6.61
5.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
12.82
10.89
Węglowodany przyswajalne (g)
11.56
9.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
5.44
4.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.65
0.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
4.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.35
2.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
1.23
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.90
10.96
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
135.05
114.79
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.23
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.43
3.77
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.23
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.37
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.60
3.06
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.80
12.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1310.05
1113.54
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
90.40
76.84
Potas (mg)
278.50
236.72
Wapń (mg)
17.50
14.88
Fosfor (mg)
88.85
75.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.39
16.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.41
0.35
Cynk (mg)
0.40
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paprykarzu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paprykarzu

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
możesz użyć innego fileta rybnego
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
50 g
1 mala sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koszt składników
53.50