Przepis na jajka w majonezie krok po kroku

Składniki
  • Jajko 10 szt.
  • Majonez 200 g
  • Koperek ogrodowy świeży 30 g Pęczek
  • Natka pietruszki 30 g Pęczek
  • Szczypiorek 30 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.

Ugotowane jajka udekoruj majonezem. Dopraw solą i pieprzem.

Pokrój zioła i posyp na wierzch.

Jajka w majonezie leżą na białym talerzu.
Jajka w majonezie
Koszt przygotowania dania
19.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
0

Jajka w majonezie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajkach w majonezie

Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na jajka w majonezie jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, szczypior, koper, natka pietruszki, sól i pieprz.

Jak zrobić jajka w majonezie? Najpierw ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupki. Przekrój je w połówki i ułóż na talerzu. Dekoruj jajka majonezem. Pokrój razem szczypior, natkę pietruszki oraz koper. Jajka dopraw solą i pieprzem i posyp posiekanymi ziołami.

Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Niedobory fosforu mogą prowadzić do powstawania osteoporozy u dorosłych. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pomysł na dobre i proste jajka jest podstawowym daniem na każdej rodzinnej imprezie. Łatwe i pyszne jajka z majonezem mogą posłużyć jako lunch do pracy. Najlepsze jajka świetnie sprawdzą się także na święta wielkanocne.

Wartości odżywcze jajek w majonezie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
259.43 kcal
259.43 kcal
Białko
8.80 g
8.80 g

Węglowodany w jajkach w majonezie

Na 100g
Na porcję (100g)
Węglowodany
1.24 g
1.24 g
Węglowodany przyswajalne
0.96 g
0.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
24.14 g
24.14 g
Tłuszcze nasycone
5.79 g
5.79 g
Tłuszcze nienasycone
18.36 g
18.36 g
Tłuszcze jednonasycone
6.45 g
6.45 g
Tłuszcze wielonasycone
11.91 g
11.91 g

Witaminy w przepisie na jajka w majonezie

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina A
145.18 µg (mcg)
145.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.32 mg
Niacyna
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
46.50 µg (mcg)
46.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na jajka w majonezie

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
248.45 mg
248.45 mg
Potas
151.83 mg
151.83 mg
Wapń
54.21 mg
54.21 mg
Fosfor
141.14 mg
141.14 mg
Magnez
13.35 mg
13.35 mg
Żelazo
1.71 mg
1.71 mg
Cynk
0.97 mg
0.97 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w majonezie 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajkach w majonezie

Lista alergenów dla jajek w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania jajek w majonezie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
10 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
10.00
Za 10 szt.
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
Pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
Pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
19.96
Jak oceniasz przepis na jajka w majonezie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób