Przepis na jajka w majonezie krok po kroku
- Jajko 10 szt.
- Majonez 200 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g Pęczek
- Natka pietruszki 30 g Pęczek
- Szczypiorek 30 g
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół.
Ugotowane jajka udekoruj majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrój zioła i posyp na wierzch.
Często zadawane pytania
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Hash browns
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem

(liczba kalorii)
Jajka w majonezie - cechy przepisu
Więcej o jajkach w majonezie
Smaczne jajka w majonezie to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lubianą przez wszystkich podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na jajka w majonezie jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania jajek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: jajka, majonez, szczypior, koper, natka pietruszki, sól i pieprz.
Jak zrobić jajka w majonezie? Najpierw ugotuj jajka na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupki. Przekrój je w połówki i ułóż na talerzu. Dekoruj jajka majonezem. Pokrój razem szczypior, natkę pietruszki oraz koper. Jajka dopraw solą i pieprzem i posyp posiekanymi ziołami.
Jajka będące głównym składnikiem tego przepisu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przez nowotworami. Znalazła także zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Niedobory fosforu mogą prowadzić do powstawania osteoporozy u dorosłych. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując pomysł na dobre i proste jajka jest podstawowym daniem na każdej rodzinnej imprezie. Łatwe i pyszne jajka z majonezem mogą posłużyć jako lunch do pracy. Najlepsze jajka świetnie sprawdzą się także na święta wielkanocne.
Wartości odżywcze jajek w majonezie
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w jajkach w majonezie
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na jajka w majonezie
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na jajka w majonezie
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w jajkach w majonezie
Lista alergenów dla jajek w majonezie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez