Nowoczesne serniki na Wielkanoc - czy znasz nr 4?

Wielkanocny sernik ozdobiony pisankami, a także przepisy na nowoczesne serniki na Wielkanoc
Zamiast kolejny raz robić sernik z brzoskwiniami, przygotuj te oto propozycje, fot. Татьяна Креминская
ikona podziel się
Opublikowano: 18.03.2024 r., 17:07 | Autor: Paulina Lipińska
Sernik to przepyszne ciasto, które składa się głównie z twarogu. Rodzajów serników jest bardzo dużo. Ponadto cały czas powstają nowoczesne serniki, które tylko proszą się, by je zrobić. Na Wielkanoc te propozycje będą strzałem w 10! Są to desery pyszne, proste, a zarazem w nowym wydaniu.

Deser z Nowego Jorku?

Sernik nowojorski, jak nazwa wskazuje, pochodzi z Nowego Jorku. Został wymyślony przez Arnolda Reubena już w 1929 roku! Ten sernik charakteryzuje się tym, że jest fantastycznie kremowy! Nie dodaje się do niego w ogóle żadnej mąki.

Każdy, kto chociaż raz robił ten sernik (albo próbował go na przykład w cukierni), zakochuje się w nim po uszy. Smakuje on doskonale bez żadnych dodatków. Nie trzeba robić do niego na przykład polewy. Jest fantastyczny pod każdym względem.

Kolejna kremowa doskonałość prosto z Hiszpanii

Ten znakomity sernik baskijski powstał w Hiszpanii. Wymyślony został przez Santiago Rivera. Jest on również bardzo kremowy, podobnie jak sernik nowojorski. Oryginalnie, jego smak jest słodki z lekką nutą słonego. To za sprawą sera San Millan, który tę słoność nadaje. Ze względu na brak dostępności tego sera w Polsce, wystarczy po prostu dodać soli do masy.

Sernik baskijski ma ciemny wierzch, w środku zaś jest bardzo delikatny. Brzegi ciasta powinny być wyżej niż środek sernika. Jeśli nie miałaś/eś okazji go jeść, musisz to koniecznie nadrobić!

Dla kawoszy

Połącz spód z ciasteczek, warstwę kajmaku, sernik oraz kawową bitą śmietanę. Powstanie cudowny, idealny sernik kawowy z karmelem. No nie ma nic lepszego, niż połączenie karmelu i kawy. Czy ktoś się z tym nie zgadza?

Sernik w takiej formie idealnie pasuje do kawki. Wykonanie ciasta jest łatwe - zrób je bez problemu i ty. Na święta wielkanocne będzie w sam raz.

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową

To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe.
W skrócie
Czas przygotowania
45 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
18
Wielkość
jednej porcji
155 g
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową

Lista składników do przygotowania sernika z kajmakiem i warstwą kawową

  • Herbatniki z czekoladą 420 g
  • Masło 60 g
  • kajmak 500 g (1 puszka)
  • Ser twarogowy chudy 500 g
  • mascarpone 500 g
  • Jajko 3 szt.
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g
  • Śmietanka kremowa 30% 330 g
  • Czekolada biała 300 g
  • cappuccino (proszek) 40 g

Przygotowanie sernika z kajmakiem i warstwą kawową krok po kroku

Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.

Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).

Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).

Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.

Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).

Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.

Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.

Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.

W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.

Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.

Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.

Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.

Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.

Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.

Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.

Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.

Posyp ciasto kakaem.

Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.

Z malinową chmurką da się połączyć sernik?

Tak! I wychodzi coś cudownego! Sernik malinowa chmurka to ciasto, które łączy kremowy sernik z ciastem o nazwie "malinowa chmurka". Jeżeli uwielbiasz ten deser, musisz spróbować tego sernika.

Ten sernik składa się z masy serowej, galaretki z malinami, kremu z białej czekolady oraz bezy z migdałami. Całość świetnie się komponuje - nic nie jest zbyt słodkie, dzięki obecności malin. Idealny deser na święta!

Sernik malinowa chmurka

Genialny przepis na kremowy, idealny sernik malinowa chmurka. Tego jeszcze nie jadłeś – gwarantuję Ci. Idealnie słodkie ciasto – może być nawet podane jako tort.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
14
Wielkość
jednej porcji
240 g
Sernik malinowa chmurka

Lista składników do przygotowania sernika malinowej chmurki

  • Jajko 4 szt. (temperatura pokojowa)
  • Cukier 250 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g
  • Migdały - płatki 25 g
  • twaróg sernikowy 500 g (temperatura pokojowa)
  • mascarpone 500 g
  • Budyń (proszek) 60 g
  • Masło 130 g (miękkie)
  • Proszek do pieczenia 4 g
  • Czekolada biała 200 g
  • Śmietanka kremowa 30% 330 g
  • Maliny mrożone 350 g
  • galaretka 116 g (1,5 opakowania, malinowa)
  • Białko jajka 3 szt.
  • Cukier waniliowy 16 g (1 opakowanie)

Przygotowanie sernika malinowej chmurki krok po kroku

250 g mascarpone, wszystkie jajka, ser oraz masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Sernik: oddziel białka od żółtek (4 jajka).

Miękkie masło utrzyj wraz ze 140 g cukru, aż masa stanie się jaśniejsza.

Dodawaj stopniowo, cały czas miksując, żółtka, następnie budyń, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, skórkę startą z jednej cytryny oraz proszek do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.

Na końcu dodaj stopniowo (również cały czas miksując) twaróg sernikowy oraz mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników.

4 białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Białka delikatnie dodaj do masy serowej i wymieszaj.

Masę serową wlej do blaszki i piecz przez godzinę.

Upieczony sernik ostudź całkowicie (warunek konieczny).

W tym czasie, gdy sernik się studzi, zrób bezę: pozostałe 3 sztuki białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Gdy białka będą sztywne, dodawaj po łyżce cukru (w sumie 110 g). Po każdej łyżce miksuj, aż cukier się rozpuści.

Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i miksuj chwilę do połączenia składników.

Na płaskiej blaszce do pieczenia rozprowadź bezę, by miała kształt i rozmiar blaszki do pieczenia, w której zrobiłaś/eś sernik.

Bezę posyp płatkami migdałów i piecz w piekarniku nagrzanym do 140 st C, z termoobiegiem.

Po upieczeniu bezy wyjmij ją na kratkę i ostudź.

Gdy sernik będzie całkowicie zimny, przygotuj galaretkę.

W 425 ml gorącej wody dokładnie rozpuść galaretkę i następnie ostudź ją.

Do ostudzonej galaretki dodaj maliny mrożone i wymieszaj. UWAGA: galaretka zetnie się w ciągu kilku chwil. Gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na zimny sernik i rozprowadź.

Czas na krem: czekoladę połam i dodaj do garnka, a następnie zalej śmietanką.

Całość podgrzewaj, tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Mieszanka nie powinna się zagotować.

Czekoladę ze śmietanką ostudź całkowicie.

Do zimnej czekolady i śmietanki dodaj mascarpone i zacznij ubijać. Nie ubijaj za długo, ponieważ masa się stężeje w lodówce.

Krem wyłóż na galaretkę malinową i wyrównaj.

Upieczoną bezę wyłóż jako ostatnią warstwę na wierzch. Dociśnij z góry.

Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.

Lekko alkoholowy i z żurawinką

To zdecydowanie NIE JEST deser dla najmłodszych - obecność alkoholu w serniku sprawia, że jest to ciasto zakazane. Chyba że do namoczenia żurawiny użyjesz po prostu wody - wtedy nawet dziecko może zjeść coś tak smacznego.

Sernik z żurawiną smakuje bardzo dobrze, a najlepiej dopiero po dwóch dniach. Ciasto takie zniknie szybko ze stołu - i nic dziwnego.

Sernik z żurawiną

Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego dziś prezentujemy przepis na sernik z żurawiną.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
12
Wielkość
jednej porcji
140 g
Sernik z żurawiną pokrojony w kostkę, podany na czarnym kamieniu

Lista składników do przygotowania sernika z żurawiną

  • twaróg sernikowy 1000 g (lub tłusty, mielony)
  • Jajko 7 szt.
  • Cukier puder 120 g (1 szklanka)
  • Kasza manna 12 g (1 łyżka)
  • Budyń (proszek) 60 g (waniliowy, jedno opakowanie)
  • Cukier waniliowy 12 g (1 łyżka)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy 20 g (2 łyżki)
  • Suszona żurawina 100 g
  • Mąka pszenna typ 500 10 g (1 łyżka)
  • whisky 100 ml

Przygotowanie sernika z żurawiną krok po kroku

Namocz żurawinę w whiskey. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, namocz owoce w ciepłej wodzie.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na biały puch.

Następnie dodaj do żółtek twaróg i dokładnie wymieszaj.

W kolejnym kroku dodaj budyń i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj.

Skórkę kandyzowaną rozdrobnij nożem i dodaj do masy, wymieszaj.

Żurawinę odsącz na sitku i obsyp mąką. Dokładnie obtocz w mące.

Dodaj żurawinę do ciasta i wymieszaj.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 70 minut.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na godzinę.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto